Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Να μιλήσουν και οι ειδικοί

Τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους διάφορων φορέων και θα γνωμοδοτεί για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην εμφάνιση και τη λειτουργία της Αθήνας, ζητά με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και τονίζει πως η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής δε θα αποτελούσε εκχώρηση εξουσιών του δήμου - αφού ο χαρακτήρας της θα είναι γνωμοδοτικός - αλλά "θα αποτελούσε εγγύηση σεβασμού της ιστορίας και του χαρακτήρα της πόλης, καθώς και δείγμα σοβαρής και υπεύθυνης στάσης της δημοτικής αρχής".

Αφορμή γι' αυτή την πρόταση αποτέλεσε το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της 12/7/96 είχε εγγραφεί πλήθος τέτοιων θεμάτων (τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, προμήθεια χυτοσιδηρών ιστών, χριστουγεννιάτικα αστέρια και δέντρα, προμήθεια ροζ πλακών πεζοδρομίου κλπ.), ενώ με την αισθητική και τη λειτουργία της πόλης συνδέεται και το θέμα της παραχώρησης αδειών τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους. Ο Λεων. Αυδής τονίζει ότι η διακρίβωση των στοιχείων, που πρέπει να διατηρηθούν στην εμφάνιση και τη λειτουργία της πόλης, απαιτεί και αισθητικές και επιστημονικές γνώσεις, που δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συγκεντρωμένες σε οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία του δήμου.

"Η Αθήνα, παρά τη συστηματική και βάρβαρη κακοποίησή της από τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων όσων κερδοσκόπησαν με την αξία της γης και παρά την ανιστόρητη, κοσμοπολίτικη και επιδεικτική αισθητική αντίληψη, που σε πολλές περιπτώσεις έχει εκδηλωθεί, εξακολουθεί να είναι μια αξιοσέβαστη πόλη με την ιστορία της, τη φυσιογνωμία της και με τα τελευταία ίχνη της λειτουργίας της ως κοινού χώρου διαβίωσης ανθρώπων, που στην πλειονότητά τους έχουν κοινή ιστορία, κοινά συμφέροντα, κοινές συνήθειες. Οι αισθητικές παρεμβάσεις στην πόλη δεν μπορούν να αγνοούν τα στοιχεία αυτά", υπογραμμίζει ο Λεων. Αυδής.

Προτείνει στη γνωμοδοτική επιτροπή να συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Τεχνικό και Εικαστικό Επιμελητήριο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον Οργανισμό Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και εκπρόσωπος του δημάρχου και της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του δήμου. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, η μέθοδος της πρόσληψης ειδικών συμβούλων έχει το μειονέκτημα της αδιαφάνειας και της έλλειψης των αναγκαίων εγγυήσεων επάρκειας. "Επειδή δε και η αισθητική αντίληψη και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς είναι κατά βάση συναρτήσεις συλλογικών φαινομένων, πιστεύω ότι στη γνωμοδοτική επιτροπή θα έπρεπε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των λαϊκών τάξεων που ζουν στην Αθήνα. Κατάλληλοι φορείς είναι το Εργατικό Κέντρο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο", καταλήγει ο Λεων. Αυδής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ