Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πρώτο θέμα: Φιλία και συνεργασία των λαών
  • Με ένα νέο τριήμερο εκδηλώσεων στη Χίο, Ελληνες και Τούρκοι προχώρησαν ακόμα παραπέρα τη δράση τους για την ειρήνη
  • Πρεσβευτές της ειρήνης, τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι δηλώνουν: Μονόδρομος η φιλία με την Ελλάδα, να μη γίνουμε θυσία για ξένα συμφέροντα, να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο

Το "πρώτο" θέμα που "έβγαλαν" αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι, για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, δεν ήταν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ούτε η "κρίση" στο Αιγαίο. Ηταν κάτι που δεν "πουλάει" τόσο πολύ για τα αστικά μέσα ενημέρωσης, αλλά φανερώνει ότι οι δυο λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και να δημιουργήσουν.

Για τρεις ολόκληρες μέρες, η Χίος έζησε στο ρυθμό της ειρήνης, μέσα από τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ, η κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη", η Νομαρχία και μαζικοί φορείς του νησιού. Κεντρικό σημείο αναφοράς στις εκδηλώσεις ήταν οι τρεις φιλοξενούμενοι Τούρκοι δημοσιογράφοιΣουλεϊμάν Γεντσέλ από την εφημερίδα "Γενί Ασίρ", Μαασίτ Σεφελίογλου από την εφημερίδα "Χουριέτ" και Μουσταφά Κίρμαν από τη "Σιγιάχ - Μπεγιάζ".

Στις δύο εκδηλώσεις, που έγιναν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου και στη Λαγκάδα, ο κόσμος "πλημμύρισε" το χώρο και εξέφρασε τον προβληματισμό του και την αγωνία του για την ειρήνη. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πρόθυμα απάντησαν σε κάθε είδους ερώτηση και, παράλληλα, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις σχέσεις των δυο κρατών. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στην αίθουσα, από όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, έβγαζε έναν κοινό πόθο, μια επιθυμία, ένα ζητούμενο, την ειρήνη... Κάτι που φάνηκε, άλλωστε, και από το αυθόρμητο χειροκρότημα του κόσμου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, μέσα από τα επιχειρήματά τους, αποκάλυψαν το προσωπείο που οι δυο κυβερνήσεις έχουν φορέσει και κρύβονται πίσω από αυτό και επισήμαναν ότι "πίσω από την ένταση στην περιοχή, κρύβονται οι Αμερικανοί. Για τα δικά τους συμφέροντα, Ελληνες και Τούρκοι, είπαν, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να θυσιαστούν". Αναφερόμενοι στην παρουσίαση των γεγονότων από τα ΜΜΕ, υπογράμμισαν ότι συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα και στις δυο χώρες δεν προβάλλουν τη φιλία και την ειρήνη, αλλά μεγεθύνουν υπαρκτές και ανύπαρκτες διαφορές, πουλώντας τρόμο, αίμα και όλεθρο. Συγκεκριμένα, έφεραν σαν παράδειγμα ότι αν οι τρεις τους ανέβαζαν σε ένα βράχο μια σημαία, όλα τα κανάλια θα ήταν παρόντα, ενώ τώρα κανένας μεγαλοκαναλάρχης δε θα προβάλει τις φιλειρηνικές θέσεις τους.

Μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε κάθε είδους σχέση μεταξύ μας, υπογράμμισαν οι ομιλητές. "Η ανασχετική βίζα από ελληνικής πλευράς πρέπει να καταργηθεί, για να δώσει τη δυνατότητα επαφής και επικοινωνίας ανάμεσα στους δυο λαούς", συνέχισαν. Με τα παραπάνω λόγια και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χιλιάδες Τούρκοι, που θέλουν να έρθουν στα ελληνικά νησιά για τουρισμό, εμποδίζονται από τη σχετική βίζα, έδωσαν το στίγμα της από τα πάνω αποξένωσης που καλλιεργείται.

Υπάρχει λύση για τα μεγάλα προβλήματα

Σημαντικές ήταν οι θέσεις που διατύπωσαν οι τρεις συνάδελφοι για μια σειρά ανοιχτά ζητήματα. Για το Κυπριακό, είπαν: "Η Κύπρος θα πρέπει να σταματήσει να στενάζει και γι' αυτό μόνο μία λύση υπάρχει, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων". Για το κουρδικό πρόβλημα, δήλωσαν ότι μπορεί να λυθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο. Για τα ζητήματα δημοκρατίας στη γειτονική χώρα, δήλωσαν ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι πάνω από 100 Τούρκοι δημοσιογράφοι σαπίζουν στις φυλακές.

Ο Ν. Φωτιάδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα τέτοιων εκδηλώσεων, που αναπτύσσουν, κόντρα στη διπλωματία εκμεταλλευτών και επικυρίαρχων, τη διπλωματία των λαών.

Οι εκδηλώσεις ειρήνης έκλεισαν με ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι στα Καρδάμυλα, ένα "πανηγύρι ειρήνης" όπου μέσα από κοινούς ρυθμούς Ελληνες και Τούρκοι λικνίστηκαν στα μουσικά ακούσματα του Αιγαίου.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισε ο νομάρχης Χίου, δίνοντας συνέντευξη στους Τούρκους δημοσιογράφους, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ και ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Βαρίνος. Ουσιαστική ήταν η βοήθεια που έδωσαν οι Δήμοι Καρδαμύλων και Ομηρούπολης, καθώς και δεκάδες μαζικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ