Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ "ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ"

Πάει ένας χρόνος και πλέον, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέσυρε το βέτο για την Τελωνειακή Σύνδεση Τουρκίας και ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ικανοποιηθεί στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις που έθετε τότε η ίδια η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση, περιφρονώντας βαθύτατα τη σφαγή των Κούρδων και την ωμή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, ήρε το βέτο σε ένδειξη, δήθεν, "καλής θέλησης" και σε μια προσπάθεια "εξευρωπαϊσμού" του τουρκικού καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση υπέκυψε τότε στις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων και των ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούσε, πρώτα και κύρια, η άρση του βέτο, ενώ ζημίωνε τα εθνικά μας συμφέροντα και τον αγώνα των λαών στην Τουρκία.

Ενα χρόνο μετά, έχει αποδειχθεί περίτρανα ποιον ωφέλησε η άρση του ελληνικού βέτο για την Τελωνειακή Σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας. Το καθεστώς της Αγκυρας, με την ανοιχτή στήριξη των ισχυρών συμμάχων, συνέχισε ακάθεκτο τη σφαγή των Κούρδων, συνέχισε τις διώξεις και τις εκτελέσεις σε όσους αντιστέκονται. Το φόβητρο του ισλάμ, που επικαλούνταν τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι πλέον καθεστώς στην Τουρκία και τίποτα φοβερό δεν έχει αλλάξει. Επίσης η Αγκυρα, αντί να εκλογικευτεί, όπως πολλοί ανέμεναν, και να εκτιμήσει τη χειρονομία καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς προχώρησε σε χωρίς προηγούμενο διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών, στην Ιμια και στη Γαύδο, ενώ πιέζει εντονότερα από κάθε άλλη φορά για τη διευθέτηση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο! Ως "ένδειξη ευγνωμοσύνης" μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ο τετραπλασιασμός του παραβιάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 1996...

Αυτά ήταν, σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα της άρσης του πρώτου βέτο της κυβέρνησης.

***

Προχτές η κυβέρνηση Σημίτη απέσυρε οριστικά και "διά παντός" το δεύτερο βέτο, που αφορούσε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας - και άλλων μεσογειακών χωρών - μέσω του προγράμματος ΜΕDΑ. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε σ' αυτό, αλλά επιχείρησε να συσκοτίσει και αποπροσανατολίσει για τους πραγματικούς λόγους που την οδήγησαν σ' αυτήν την "κίνηση συμβιβασμού".

Αμετανόητη και αδυνατώντας να εξάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα, η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη και κάνει λόγο για "σημαντική επιτυχία", για "έκφραση πολιτικής αλληλεγγύης" από τους "εταίρους" και άλλα παρόμοια.Η πραγματικότητα είναι ότι οι "ισχυροί εταίροι" στηρίζουν με κάθε μέσο το καθεστώς της Αγκυρας, το οποίο έχουν αναγορεύσει σε στρατηγικής σημασίας για τη "σταθερότητα στην περιοχή", ακριβώς γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων. Τη διαπίστωσε από πρώτο χέρι και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στη Σύνοδο της Φλωρεντίας, όπου, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλε, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κοινοτική αλληλεγγύη για τη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων.

Εξάλλου, η προχτεσινή απόφαση για άρση του ελληνικού βέτο είχε προαναγγελθεί, ήδη, από τη Φλωρεντία. Κοινοτικοί παράγοντες και η ιταλική προεδρία προεξοφλούσαν, ότι ...μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, στις 15 Ιούλη, θα αρθεί το ελληνικό βέτο για το πρόγραμμα ΜΕDΑ. Και, ω του θαύματος, επαληθεύθηκαν...

Το κείμενο της δήλωσης των "15", που επικαλείται η κυβέρνηση για να πείσει για την καινούρια "επιτυχία" της, ελάχιστη πρακτική αξία έχει και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Το κείμενο "δόθηκε" στην κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για να άρει το βέτο, αλλά από κει και πέρα δεν αναγνωρίζεται τίποτα.

Είναι βέβαιο ότι οι "εταίροι" θα συνεχίσουν τις πιέσεις τους όχι προς την Αγκυρα, όπως αφελώς διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά προς την Ελλάδα σε δύο επίπεδα: Στην κατεύθυνση της άρσης των επιφυλάξεων για την Τελωνειακή Σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας και, δεύτερο, στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Εξάλλου, το ίδιο το κείμενο των "15", που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις τους: "Το Συμβούλιο καλεί για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε δράσης... και θεωρεί κατάλληλο ότι ένας διάλογος πρέπει να ακολουθηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν προκύψει από προηγούμενες επαφές ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, που θα μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού πρόληψης των κρίσεων". Μήπως δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι εταίροι πιέζουν για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και

ευλογούν τις επιδιώξεις της Αγκυρας και των ΗΠΑ για το νέο καθεστώς στο Αιγαίο;

***

Η κυβέρνηση, με τη γνωστή αντίληψη της ανάθεσης επίλυσης των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής στα χέρια των ισχυρών συμμάχων, δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

Ακριβώς γι' αυτό σπέρνει σύγχυση και κοροϊδεύει ανοιχτά το λαό για "επιτυχίες" και "κοινοτική αλληλεγγύη" και άλλα τέτοια παραμύθια.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Το κείμενο της δήλωσης των "15", που επικαλείται η κυβέρνηση για να πείσει για την καινούρια "επιτυχία" της, ελάχιστη πρακτική αξία έχει και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Το κείμενο "δόθηκε" στην κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για να άρει το βέτο, αλλά από κει και πέρα δεν αναγνωρίζεται τίποτα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ