Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη σπηλιά "Γκιουμπρά" Ρεθύμνου

ΡΕΘΥΜΝΟ.- Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμήθηκε (7.7.96) η μνήμη των στελεχών της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ), που έπεσαν στη σπηλιά "Γκιουμπρά", Γιάννη Μαθιουδάκη, καθηγητή, Μανώλη Αεράκη, Νικολάου Τερζικάκη και Γεωργίου Χατζηνικολάου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Ρεθύμνης Μανώλης Λυτίνας ο αναπληρωτής του Γ. Παπαδάκης,αντιπροσωπείες των ΝΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις γειτονικές κοινότητες, της ΠΕΑΕΑ, του Σωματείου Οικοδόμων, του Συλλόγου Γυναικών, του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνης και πολύς κόσμος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Παραρτήματος Ρεθύμνης της ΠΕΑΕΑ Αντώνης Κουκουβάγιας.Εγινε επιμνημόσυνη δέηση. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων. Ακολούθησε το ιστορικό της ημέρας από τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Αλέκο Μαθιουδάκη και τον Γιώργη Σκορδή.Ο πρόεδρος των Συγγραφέων Γιάννης Δεληγιώργης απάγγειλε δυο ποιήματα και σε συνέχεια ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνης της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Α. Κυριακάκης παρουσίασε την κεντρική ομιλία. Ο ομιλητής εξήρε τη σημασία των θυσιών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και σε συνέχεια εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν με προσφορές κλπ. για την ανέγερση του μνημείου στον τόπο της θυσίας των αγωνιστών που τιμάται η μνήμη τους.

Αναφερόμενος στα χρόνια της Αντίστασης, τόνισε ότι το ανατολικό διαμέρισμα του Ν. Ρεθύμνης υπήρξε προπύργιο του αγώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. "Αν η πατρίδα μας λευτερώθηκε - είπε ο ομιλητής - δε γεύτηκε τη λευτεριά από αφορμή την ωμή επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών στην αρχή και των Αμερικανών σε συνέχεια... Σήμερα η πατρίδα μας περνά μια δραματική και κρίσιμη κατάσταση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό τομέα. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εκφράζουν τις ανησυχίες τους και τις έντονες διαμαρτυρίες τους ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, πολιτική που είναι συνέχεια εκείνης των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική υποτέλειας και υποδούλωσης στους Αμερικανο-ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, που υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και την εδαφική μας ακεραιότητα προς όφελος της προκλητικής και επεκτατικής πολιτικής των θερμοκέφαλων ηγετών της Τουρκίας, που έφτασαν να διεκδικούν και το κατοικημένο νησί της Γαύδου. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καταδικάζουν την πολιτική της συνεχιζόμενης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Τάσσονται αλληλέγγυοι με τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων κλπ. ΑΠΑΙΤΟΥΝ την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με κατεύθυνση αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική, αναπτυξιακή, προς όφελος πάντα των εργαζομένων". Αναφέρθηκε σε συνέχεια στα γνωστά αιτήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασής τους και κατέληξε με την υπογράμμιση της ανάγκης δημιουργίας του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Α. Κυριακάκης αναφώνησε: "ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων, και μια λιτή δεξίωση με ρακί, παξιμάδι κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ