ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΧΑΛΚΙΔΑ
Να μετατρέψουμε σε δράση την οργή και την αγανάκτησή μας

Μεγάλη αντιΝΑΤΟική  εκδήλωση διοργανώθηκε  από πολλούς φορείς της πόλης στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» 

Και όμως. Οχι μόνο υπάρχουν - και συνεχώς αυξάνονται - ευαισθητοποιημένοι πολίτες απέναντι στο ραδιενεργό - πυρηνικό όλεθρο που σπέρνουν οι ευρωατλαντικοί δολοφόνοι των λαών, στα Βαλκάνια σε θύτες και θύματα, άλλα είναι έτοιμοι την οργή και αγανάκτησή τους να τη μετατρέψουν σε δράση και αντίσταση για ειρηνική συμβίωση, χωρίς πολέμους και χωρίς προστάτες, χωρίς πυρηνικά και βάσεις, με τους Ελληνες στρατιωτικούς εντός των συνόρων της χώρας και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, όπως εκφράστηκε και στο ψήφισμα.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα - μήνυμα που αναδείχτηκε από την προχτεσινοβραδινή εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» της Χαλκίδας, πολλοί φορείς της πόλης:Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, οι Σύλλογοι, Δικηγορικός Χαλκίδας και Φαρμακευτικός, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, οι Δήμοι Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης, το Σωματείο Οικοδόμων Χαλκίδας, η Ενωση τεχνιτών οικοδόμων Χαλκίας, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, ενώ συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας.

Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των εργαζομένων, επιστημόνων, σπουδαστών, νεολαίας, γονέων, και γονέων που τα παιδιά τους σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία, επαγγελματιών και άλλων στρωμάτων, που διαισθάνονται ότι η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» των ιμπεριαλιστών δεν πάει άλλο.

Γέμισε η αίθουσα του Θεάτρου «Παπαδημητρίου» από Χαλκιδαίους και Χαλκιδαίες που έδωσαν το «παρών», για να ακούσουν, να μάθουν, να ενημερωθούν για τις ολέθριες και μακροχρόνιες συνέπειες από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έγινε σε εκτεταμένη μορφή από τους Αμερικανονατοϊκούς εταίρους - μεταξύ τους και η «ανυποψίαστη» κυβέρνηση της χώρας μας, η «φωνασκούσα», τώρα, ΝΔ και ο ευρωλάγνος ΣΥΝ που επικύρωσαν πριν 2 χρόνια περίπου την Ευρωατλαντική βρώμικη και δολοφονική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας - όπως τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα παρουσιάστηκαν από τον Θαν. Γεράνιο, αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην τριπλή δράση του απεμπλουτισμένου ουρανίου (εξωτερική ακτινοβολία από βλήματα στον άνθρωπο, είσοδος στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω εισπνοής, μετά από έκρηξη τέτοιου βλήματος και εναπόθεση του ραδιενεργού αυτού ουρανίου στην επιφάνεια του εδάφους και στα νερά και η μεταφορά του από τις καλλιέργειες στην τροφική αλυσίδα), την έντονη τοξικότητά του, ανάλογη με αυτή του πλουτωνίου. Αποκάλυψε, επίσης, παρουσιάζοντας σχετικό διάγραμμα, τη σχέση «επιτρεπτών ορίων ραδιενέργειας και οικονομικών συμφερόντων» και κατέληξε με την επιστημονική άποψη ότι πρέπει να απαγορευτεί άμεσα η χρήση αυτού του όπλου και να αποσυρθεί απ' όπου κι αν βρίσκεται, ενώ, παράλληλα, ν' αποχαρακτηριστεί από συμβατικό και να ενταχθεί στα ραδιενεργά όπλα. Κάλεσε, τέλος, όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να καταθέσουν αγωγές κατά του ΓΓ του ΝΑΤΟ για την παράνομη επέμβαση και χρήση του ραδιενεργού όπλου.

«Τώρα που αφυπνίζεται η κοινή γνώμη της Δύσης, εμάς προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε», ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Γ. Γεωργιάδης, δημοσιογράφος - πολεμικός ανταποκριτής, για να τονίσει τα εμπόδια που συναντούσε στην προσπάθεια σωστής ενημέρωσης της κοινής γνώμης, από τους νατοϊκούς κύκλους και τις προσπάθειες χειραγώγησης, διαστρέβλωσης και αποπροσανατολισμού για να μην εμφανιστούν τα γεγονότα αληθινά. Σ' αυτή την ενημέρωση «τύπου Σι» (Νατοϊκού εκπροσώπου Τύπου), εμείς οι Ελληνες πολεμικοί ανταποκριτές αντιδράσαμε, γι' αυτό και οι Νατοϊκοί μας είχαν αποκλεισμένους ή δε μας έδιναν το λόγο σε συνεντεύξεις Τύπου. Αυτή τη στιγμή, κατέληξε, συντονίζουμε τα «βήματά» μας για να καταθέσουμε αγωγές κατά των υπεύθυνων αυτού του είδους της ενημέρωσης.

Κάλεσμα για πλατιά ενότητα ενάντια στο ΝΑΤΟ, για το δικαίωμα στη ζωή, για το δικαίωμα στο μέλλον, απηύθυνε με την παρέμβασή του ο Δημ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Κάθε πατριώτης, κάθε δημοκράτης, κάθε τίμιος και αξιοπρεπής άνθρωπος, επισήμανε, έχει τη δική του θέση σ' αυτόν τον αγώνα που θα αποδείξει ότι καμία «ιερά συμμαχία» δεν είναι ανίκητη και ότι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί είναι χάρτινα θηρία μπροστά στην ενότητα, στην οργή και στη θέληση των λαών.

Ανάλογο μήνυμα αντίστασης στον αμερικανικό φασισμό και στους νατοϊκούς δολοφόνους που δε σεβάστηκαν κανένα διεθνές δίκαιο, ούτε καν το «δίκαιο του πολέμου», κατέθεσε με την ομιλία του ο Δ. Βενετής, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Τέλος, ο απών λόγω έκτακτου κωλύματος, αλλά παρών με το γραπτό μήνυμα ο Γ. Τριάντης, δημοσιογράφος, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Σήμερα που σιωπούν αιδημόνως οι ποικιλώνυμοι στοχαστές και γραφιάδες της ΝΑΤΟφρονης συνειδήσεως, σήμερα που φαίνεται ωμό το έγκλημα εναντίον της Σερβίας, αλλά και της υφηλίου, σήμερα, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ΚΑΠΟΙΟΙ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και μεταξύ αυτών είναι οι άνθρωποι της ΕΕΔΥΕ, είναι - επιτρέψτε μου να πω - το ΚΚΕ, είναι προοδευτικοί, αλλά και συντηρητικοί πολίτες, που δεν ανέχονται τα ψέματα και τη συγκεκαλυμμένη βαρβαρότητα της νέας τάξης και της δήθεν νέας εποχής... Ευελπιστώ ότι θα συναντηθούμε σύντομα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Τηλ. Χατζηγιαννακέρης, δήμαρχος Ν. Αρτάκης, ο Τηλ. Ζήκος, αντιδήμαρχος Χαλκίδας (εκ μέρους του δημάρχου), ο Β. Παπαδάς από το ΕΚ Εύβοιας, ο Δ. Δεμερτζής, δημοσιογράφος, η Μ. Παπαγεωργίου, πρώην υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Πετρουλάκης, οδοντίατρος, γονέας φοιτητή που σπουδάζει στη Γιουγκοσλαβία. Παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λ. Γκάνης και το μέλος του ΔΣ κ. Θεοδώρου.

Ξεχωριστή στιγμή η έναρξη της εκδήλωσης με 10λεπτο βίντεο παρουσίασης του «βρώμικου πολέμου» και του ξεσηκωμού του παγκόσμιου φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που επιμελήθηκε η Κάλια Χατζηγιάννη.

Σ' όλη την Ελλάδα οι κινητοποιήσεις

Σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται η διοργάνωση κινητοποιήσεων, συσκέψεων, συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων από Επιτροπές Ειρήνης και μαζικούς φορείς, οι οποίοι καταδικάζουν το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί οι εξής:

Οι Επιτροπές Ειρήνης Αμπελοκήπων, Γκύζη, Πολυγώνου, Νεάπολης, Εξαρχείων και Κολωνακίου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν πικετοφορίααύριο Σάββατο και ώρα 7 μ.μ., που θα ξεκινήσει από το σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους (Λ. Αλεξάνδρας και Σούτσου).

- Ο Δήμος Πρέβεζας, το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τον πόλεμο στη Σερβία - Το σύνδρομο των Βαλκανίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριοΣάββατο και ώρα 19.00, στο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ».

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο δήμαρχος της Πρέβεζας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες επιστημόνων. Συγκεκριμένα, ο δρΝίκος Κατσαρός, διευθυντής Ερευνών στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» και γενικός γραμματέας των Βαλκάνιων Χημικών, στην ομιλία του, θα αναπτύξει το θέμα: «Οι συνέπειες στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία. Χημικοί και ραδιενεργοί ρύποι». Η πρόεδρος των Ιατρών Κατά των Πυρηνικών Οπλων, δρ Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου θα μιλήσει για τις «επιπτώσεις στην υγεία από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία».

- «Ποδηλατοδρομία ειρήνης» διοργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη στη Λευκάδα την Κυριακή 4 του Φλεβάρη. Χώρος αφετηρίας έχει οριστεί η παραλία Λευκάδας (ξενοδοχείο «ΝΗΡΙΚΟΣ») και ώρα εκκίνησης 12 το μεσημέρι.

- Συλλαλητήριο την Κυριακή 4 του Φλεβάρη διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Σάμου στις 5 μ.μ. στην πλατείαΠυθαγόρα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4 του Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Λεάγρου 12), με θέμα: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

- Η «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη - Αλληλεγγύη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας την Τετάρτη 7 του Φλεβάρη και ώρα 7 30 μ.μ. με θέμα: «Σύνδρομο Βαλκανίων - Σύνδρομο ΝΑΤΟ». Ομιλητές θα είναι ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Βασίλης Τσίκαρης, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η Παρασκευή Κοψίδα, φιλόλογος, δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΟΠΛΑ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
«Δε διαπιστώνεται κίνδυνος», λένε οι επίσημοι σε Γαλλία και Ιταλία...

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Κανένας επίσημος φορέας δε διαπιστώνει την παραμικρή επικινδυνότητα των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ετσι, παρά τους πρόσφατους θανάτους άλλων τριών Βέλγων στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Γαλλία ανακοίνωσαν χτες πως δε διαπίστωσαν καμία σχέση ανάμεσα στην έκθεση ατόμων σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και στις ασθένειες που εκδηλώθηκαν μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε Βοσνία και ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

«Οι επιστημονικές και ιατρικές μελέτες δεν επέτρεψαν να διαπιστωθεί σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και στην εμφάνιση καρκίνων, συγγενών δυσμορφιών ή σοβαρών τοξικών επιδράσεων σε όργανα», αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της ΠΟΥ. Προστίθεται επιπλέον πως στις εργαστηριακές μελέτες ανάλυσης δειγμάτων από βομβαρδισμένες περιοχές «δε διαπιστώθηκε το παραμικρό ίχνος πλουτωνίου». Τέλος, η ΠΟΥ εντόπισε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μολύβδου στον οργανισμό των κατοίκων της Μιτρόβιτσα (εξαιτίας των εκπομπών ενός εργοστασίου που έκλεισε πριν από μερικούς μήνες).

Ωρες, αργότερα, εκπρόσωπος της ΠΟΥ στη Γενεύη ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση περαιτέρω ερευνών για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιήθηκαν σε Βαλκάνια και Ιράκ, συνολικού ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας, υποστήριζε «την ανυπαρξία αντικειμενικού επιχειρήματος που να στηρίζει την άποψη ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο ευθύνεται για τα κρούσματα λευχαιμίας σε έξι Γάλλους στρατιωτικούς» που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η χτεσινή ανακοίνωση Ιταλών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, που υποστήριξαν πως «δε διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σε τουλάχιστον πέντε από τις βομβαρδισμένες περιοχές της Βοσνίας, όπου υπηρέτησαν Ιταλοί στρατιώτες μέλη της SFOR».

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Να πυκνώσουμε τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος

Σε ψήφισμα των συγκεντρωμένων της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων, καταγγέλλεται η ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και οι δολοφονικές συνέπειες που είχε και θα έχει στα Βαλκάνια και για τις επόμενες γενιές.

«Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι πια αγώνας ζωής, ο ραδιενεργός πόλεμος που εξαπέλυσαν από κοινού ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ δείχνει ότι η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα δεν έχει όρια, δε διστάζει να διαπράξει κι ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας», τονίζεται στο ψήφισμα.

Τέλος, καλείται ο λαός σε συντονισμό της πάλης του για την υπεράσπιση της ζωής, καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής να πυκνώσουν τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος, στοχεύοντας και στην ανατροπή της «νέας τάξης πραγμάτων».

Ε΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι γονείς καταγγέλλουν τους βομβαρδισμούς

Τους βομβαρδισμούς που έγιναν στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, καταδικάζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Ε΄ Διαμερίσματος Πειραιά, οι οποίοι έγιναν, όπως επισημαίνει, για τη δήθεν αποκατάσταση των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» στη χώρα αυτή, από τους παγκόσμιους «προστάτες» Ευρωπαίους και Αμερικανούς ΝΑΤΟικούς.

«Με τις πράξεις τους αυτές οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι μάς δημιούργησαν συμπτώματα ραδιογενούς λευχαιμίας και θανάτους καθώς και οικολογική καταστροφή, σε γνώση τους ότι πραγματοποιούν ένα στυγερό έγκλημα διαρκείας, αφήνοντας κληρονομιά, ακόμα και σε αγέννητα παιδιά, το θάνατο», τονίζει στο ψήφισμα.

Ζητά από την ελληνική πολιτεία άμεσα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γιουγκοσλαβία, «ως ελάχιστη συγνώμη προς τον γιουγκοσλαβικό και τον ελληνικό λαό», και να επιτρέψει τις μετεγγραφές των Ελλήνων φοιτητών από τα γιουγκοσλαβικά πανεπιστήμια στα ελληνικά. Επίσης, ζητά να ασκηθούν πιέσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη που τους αναλογεί και, ταυτόχρονα, το κόστος της αποκατάστασης στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Καλεί σε στράτευση και αγώνα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης εκφράζει την έντονη αντίθεση και αγανάκτησή του στην ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ και των χωρών της ΕΕ ενάντια σε χώρες που δεν έχουν υποταχθεί στην πολιτική τους.

Σε ψήφισμά του τονίζει: «Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον των αμάχων στο Ιράκ, τη Βοσνία, τη Γιουγκοσλαβία, πέρα από τους νεκρούς αμάχους, τις υλικές καταστροφές, φέρνουν τον καρκίνο και τη λευχαιμία, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο των "πολιτισμένων ηγετών" της Δύσης, οι οποίοι για την επιβολή τους, τα συμφέροντα των πολυεθνικών τους, αδιαφορούν για την τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, τις αρρώστιες, τις τερατογενέσεις, την οδύνη των λαών».

«Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος - καταλήγει - οφείλει να καταδικάσει αυτή την πολιτική, να ενώσει τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί με όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια σ' αυτή την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική. Σ' αυτή την προσπάθεια το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καλεί κάθε σκεπτόμενο ελεύθερο συμπολίτη μας να στρατευτεί ώστε να αποτραπούν τα δεινά που ετοιμάζουν ενάντια στους λαούς για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα οι ισχυροί».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδικάζει το ραδιενεργό έγκλημα

Ψήφισμα καταδίκης του ΝΑΤΟικού ραδιενεργού εγκλήματος και των παρενεργειών που είχαν οι βομβαρδισμοί της συμμαχίας, τόσο στο γιουγκοσλαβικό λαό, όσο και στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, που ήταν στις περιοχές των βομβαρδισμών, εξέδωσε, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας. Την πρόταση για την έκδοση του ψηφίσματος κατέθεσε η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα» και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Αθήνα Πρωτεύουσα Δύναμη» της Μ. Δαμανάκη και ενός της δημοτικής αρχής. Ταυτόχρονα, το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση της «Συμπαράταξης», θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το δημοτικό συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και να προστατεύσει την υγεία των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που υπηρετούν στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, ζητά από την κυβέρνηση ρυθμίσει το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας, από τη στιγμή που δικαιώνονται οι φόβοι των γονιών τους για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών. Τέλος, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία, ώστε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς να πάρουν μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η περιοχή μας δεν έχει ανάγκη από προστάτες»

Καταδικάζει ομόφωνα τις φρικαλεότητες του βρώμικου πολέμου, που προκάλεσε στα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των χωρών που το αποτελούν, σε καταγγελία που εξέδωσε, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της Φοιτητικής Λέσχης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην καταγγελία του τονίζει ότι τα ραδιενεργά κατάλοιπα έχουν κατακλύσει την περιοχή μας. Τα γεωγραφικά σύνορα δεν είναι ικανά να εμποδίσουν την είσοδο του ουρανίου, του πλουτωνίου και των λοιπών τοξικών ουσιών (διοξίνες).

Στην καταγγελία υπογραμμίζεται ότι η θέση της Φοιτητικής Λέσχης είναι η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τα Βαλκάνια. «Η περιοχή μας δεν έχει ανάγκη από προστάτες», επισημαίνεται. «Να αφήσουν τους λαούς των βαλκανικών χωρών να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους».

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών

Σε διακήρυξή του, εξάλλου, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών καλεί τους σπουδαστές και τους πολίτες να ξεσηκωθούν και να πάρουν θέση. Να υψώσουν τη φωνή τους και να απαιτήσουν:

- Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους

- Να φύγουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

- Να μεταγραφούν όλοι οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία

- Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ

- Να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις όλων των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία

- Να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

«Ο πόλεμος», καταλήγει η διακήρυξη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, «συνεχίζεται με άλλα μέσα. Η απάντηση όλων μας, και κυρίως της νεολαίας, πρέπει να είναι αγωνιστική και μαζική».

Η δράση, του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια

Συζήτηση τη Δευτέρα, 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο κτίριο Γκίνη, στο Πολυτεχνείο

Με συμμετοχή προσωπικοτήτων και εκπροσώπων από ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής ζωής, θα γίνει τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, συζήτηση με θέμα τη δράση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Η συζήτηση οργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της Νέας Τάξης και θα συμμετάσχουν σ' αυτήν: Από το ΚΚΕ ο Η. Λέγγερης, από το ΣΥΝ ο Α. Αλαβάνος, από το ΔΗΚΚΙ ο Π. Μαντάς, καθώς, επίσης, ο πρώην πρέσβης Σ. Στοφορόπουλος, ο δημοσιογράφος Δ. Κωνσταντακόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Ε. Μπιτσάκης και Σ. Αντωνοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ