ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Σημάδια κλιμάκωσης της επέμβασης

Σαουδάραβες στρατιώτες ετοιμάζονται για μια νέα επίθεση
Σαουδάραβες στρατιώτες ετοιμάζονται για μια νέα επίθεση
ΣΑΝΑΑ. - ΡΙΑΝΤ.-- Την επιστράτευση των ανδρών της Εθνοφρουράς, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη, διέταξε χτες βράδυ ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες για κλιμάκωση της επιχείρησης, με την παράλληλη έναρξη και χερσαίας επέμβασης στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Από τις 26 Μάρτη, οπότε ξεκίνησε η επίθεση 10μελούς στρατιωτικού αραβικού συνασπισμού με πρόσχημα την κατάληψη της εξουσίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από τις πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι, στην επέμβαση συμμετέχουν μόνο δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και των λεγόμενων «βασιλικών χερσαίων δυνάμεων». Η συμμετοχή της Εθνοφρουράς στην επέμβαση θεωρείται κλιμάκωση και εμβάθυνση της σαουδαραβικής επέμβασης στην Υεμένη.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ Αμπντολάχιαν είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως πλησιάζει η ώρα για την επίτευξη εκεχειρίας στην Υεμένη, δίχως να αιτιολογήσει την αισιοδοξία του.

Το ίδιο 24ωρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Υεμένη, αφού παρατηρούνται δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα, φιάλες οξυγόνου, ιατροφαρμακευτικό υλικό και καύσιμα. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη, Αχμέντ Σάντουλ, ανέφερε ακόμη κρούσματα υποσιτισμού μεταξύ γυναικόπαιδων, αύξηση κατά 300% στις τιμές βασικών φαρμάκων, κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας της πολυήμερης έλλειψης τρεχούμενου πόσιμου νερού, η οποία επηρεάζει και τη βασική υγιεινή σε νοσοκομεία και κλινικές.

Τέλος, χτες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την απομάκρυνση των αλλοδαπών από την Υεμένη, εξαιτίας της έλλειψης ασφαλείας. Από τις 12 Απρίλη, ο διεθνής οργανισμός είχε καταφέρει να απομακρύνει περίπου 400 αλλοδαπούς από την Υεμένη. Μεταξύ των εκατοντάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Υεμένη, είναι και αρκετές δεκάδες Αμερικανοί πολίτες.

ΚΙΝΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κοινές δεσμεύσεις για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Στο φόντο των κοινών μπίζνες που γεννούν προσδοκίες σε πολλές πολυεθνικές

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η συμφωνία σύσφιξης της οικονομικής τους συνεργασίας -όπως αποτυπώθηκε στις πάνω από 30 συμφωνίες που υπογράφτηκαν- ήταν φυσικό να συνοδευτεί και από κοινές διακηρύξεις για την ανάγκη «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ο λόγος για τους ηγέτες Κίνας και Πακιστάν, που στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης που ολοκλήρωσε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος στο Ισλαμαμπάντ, τόνισαν με έμφαση ότι χρειάζεται να δυναμώσει η «πάλη κατά της τρομοκρατίας».

Ετσι, ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας χτες στην πακιστανική Βουλή, χαρακτήρισε το Πακιστάν «αξιόπιστο φίλο» και «σημείωσε -σύμφωνα με το «Associated Press»- ότι οι δυο χώρες μοιράζονται κοινά στοιχήματα και ότι το Πακιστάν έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στα δυτικά σύνορα της Κίνας». Μάλιστα, σχολίασε ότι «αυτό είναι κάτι που δε θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως «θα πολεμήσουμε μαζί, για να εξουδετερώσουμε την απειλή της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, η πακιστανική «Αυγή» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι στο πλαίσιο της προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων, η πακιστανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «διαθέσει» ειδική μονάδα του στρατού για την προστασία εργαζομένων σε κινεζικές εταιρείες. Γι' αυτό το σκοπό, θα διατεθεί μια δύναμη 10.000 ανδρών, αλλά και 5.000 μέλη των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων, εκπαιδευμένα ειδικά για την «αντιμετώπιση τρομοκρατών».

Η προθυμία του Ισλαμαμπάντ να «προστατεύσει» το προσωπικό κινεζικών μονοπωλίων ξεκινά ασφαλώς από την εκτίμηση ότι τα κινεζικά κεφάλαια θα συμβάλλουν στην ευρύτερη «αναβάθμιση» της χώρας στην περιοχή. Γι' αυτό και ο Σαρίφ, σχετικά με τις οικονομικές συνεργασίες των δύο πλευρών που αφορούν νέα οδικά, σιδηροδρομικά και ενεργειακά δίκτυα, δήλωσε ότι «θα ευνοήσουν όλες τις επαρχίες και τις περιοχές του Πακιστάν και θα μεταμορφώσουν τη χώρα μας σε ένα περιφερειακό κόμβο και άξονα εμπορίου και επενδύσεων. Θα καταστήσει, επίσης, την Κίνα ικανή να δημιουργήσει ένα συντομότερο και φτηνότερο δρόμο για εμπόριο και επενδύσεις προς τη νότια, την κεντρική και τη δυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανάπτυξη στρατιωτών με αφορμή τις ξενοφοβικές επιθέσεις

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Ισχυρές δυνάμεις του νοτιοαφρικανικού στρατού αναπτύχθηκαν από τις 6 χτες το απόγευμα στο βόρειο προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ, Αλεξάντρα, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, να αναχαιτίσει τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά ξένων μεταναστών εργατών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που μέσα στο τελευταίο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα το φονικό λιντσάρισμα επτά ατόμων.

Η απόφαση για την ανάπτυξη του στρατού στο βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ ανακοινώθηκε από την υπουργό Αμυνας, Νοσιβίγουε Μαπίζα Νκακούλα, που υποστήριξε ότι δεν θα υποκαταστήσει το έργο των αστυνομικών αλλά «θα το ενισχύσει με στόχο την επιβολή της δημόσιας τάξης».

Ωστόσο, θεωρείται μάλλον βέβαιο πως το μέτρο ανάπτυξης του στρατού στις περιοχές της Νότιας Αφρικής με έξαρση των ρατσιστικών, ξενοφοβικών επιθέσεων θα έχει προσωρινά μόνο αποτελέσματα, εάν δεν καταπολεμηθούν οι ρίζες του προβλήματος που πηγάζουν από τις τεράστιες οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες που διχάζουν το νοτιοαφρικανικό λαό, όπως, η ανεργία που επισήμως ανέρχεται στο 24%, η φτώχεια και οι στερήσεις, που έχουν ως συνέπεια ένας στους τέσσερις Νοτιοαφρικανούς να πέφτει το βράδυ για ύπνο νηστικός και ένας στους τρεις να παλεύει να επιβιώσει με κρατικά επιδόματα πρόνοιας.

Το νοτιοαφρικανικό ίδρυμα Φυλετικών Σχέσεων (SAIRR) σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή του πως όσο περνά ο καιρός οι ξενοφοβικές επιθέσεις στη χώρα παίρνουν «έντονα εθνικιστικά και φυλετικά χαρακτηριστικά» σε σημείο που θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να εξελιχθούν σε συγκρούσεις εθνοτικού χαρακτήρα ιδιαίτερα σε περιοχές των Ζουλού (π.χ., επαρχία Κουαζούλου Νατάλ) με ινδική μειονότητα, η οποία συχνά στοχοποιείται από τον βασιλιά των Ζουλού, Γκουντγουίλ Ζουελιθίνι. Ο βασιλιάς των Ζουλού μάλιστα προ ημερών προέβη σε ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Αφρικανών μεταναστών στη χώρα του κατηγορώντας τους πως ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για την ανεργία και τη βία καλώντας τους «να τα μαζέψουν και να πάνε στις χώρες τους»! Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν χτες διαδήλωση χιλιάδων στην πρωτεύουσα του Μαλάουι, Λιλόνγκουε, οι οποίοι κάλεσαν τον βασιλιά των Ζουλού να τις ανακαλέσει έως αύριο Πέμπτη, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με μποϊκοτάρισμα των νοτιοαφρικανικών προϊόντων.

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από αφρικανικές χώρες ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους και σημειώνοντας ότι τα οξυμένα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ν. Αφρική «έχουν διεθνείς ρίζες» καθώς τέτοια φαινόμενα είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος που εντείνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εικοσαετή κάθειρξη στον πρώην Πρόεδρο Μόρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων» προκάλεσε η βαριά καταδικαστική ποινή 20ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε χτες στον ισλαμιστή πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2012, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας που επέσυρε τη θανατική ποινή.

«Η δίκη ήταν παρωδία δικαιοσύνης που σχεδιάστηκε και ελέγχτηκε από την κυβέρνηση. Δε στηρίχτηκε σε καμία απολύτως απόδειξη» ανέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο Αμρ Νταράγκ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι, κατηγορώντας το σημερινό Πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, πως θέλει να επιβάλει «ισόβια στη δημοκρατία στην Αίγυπτο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι διεθνείς αντιδράσεις για τη βαριά καταδίκη του πρώην Προέδρου Μόρσι θα προκρίνουν εάν θα ακολουθήσουν ακόμη πιο αυστηρές ποινές, ακόμη και η θανατική ποινή.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μόρσι σημείωσε ότι, παρά τις διώξεις που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Σίσι κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων», αυτοί θα επιβιώσουν υπό την ηγεσία πλέον νεαρότερων στελεχών, ηλικίας 29 και 30 ετών. «Η γενική στάση των "Αδελφών Μουσουλμάνων" είναι πιο επαναστατική, διότι η γενιά που αναλαμβάνει είναι νέα και είδε τι είδους Αίγυπτο θα έχουμε, αν δεν κάνει αυτό που πρέπει».

Ο γιος του ανατραπέντα Προέδρου, Οσάμα Μόρσι, επεσήμανε ότι ο πατέρας του «σχεδιάζει την επιστροφή του», παρά την ποινή που του επιβλήθηκε.

ΚΙΝΑ
Σκοτώθηκαν εργάτες σε ορυχείο που πλημμύρισε

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στους 16 είχε ανέβει χτες το απόγευμα ο αριθμός των εργατών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο ανθρακωρυχείο Τζιανγκτζιαβάν του ομίλου «Ντατόνγκ», το οποίο πλημμύρισε όταν τόνοι νερού εισέβαλαν στις στοές.

Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι από την Κυριακή το απόγευμα που σημειώθηκε το δυστύχημα μέχρι και χτες το απόγευμα, είχαν αντληθεί πάνω από 6 τόνοι νερού, ενώ υπήρχαν ακόμα 5 εργάτες που αγνοούνταν.

Την ώρα που το ορυχείο πλημμύρισε, δούλευαν σε αυτό 247 εργάτες, από τους οποίους -σύμφωνα με το «Σινχουά»- οι 223 κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια σώοι.

Το ορυχείο βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντατόνγκ και η ιδιοκτήτρια εταιρεία (είναι κρατική) δεν είναι καμία τυχαία. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους εξόρυξης άνθρακα στην Κίνα. Το συγκεκριμένο ορυχείο μπορεί να παράγει ετησίως μέχρι και 900.000 τόνους άνθρακα.

Τέτοια δυστυχήματα γίνονται πολλές φορές εξαιτίας της συνέχισης των εξορύξεων σε περιοχές που δεν πρέπει, της μη σωστής χαρτογράφησης των ορυχείων, ενώ η μη τήρηση διαφόρων μέτρων ασφαλείας (όπως η ύπαρξη ολοκληρωμένων καταφυγίων) ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ