ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΚΟΥΑΡΚ»
Εργοδοτική βία και αστυνομική πρόκληση

Στελέχη της εταιρίας και πληρωμένοι «μπράβοι» επιτέθηκαν βίαια σε συνδικαλιστές που πήγαν στα γραφεία της, για να απαιτήσουν να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία. Στη σύλληψη και των θυμάτων προχώρησε η Αστυνομία. Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, απαντούν οι εργαζόμενοι 

Με ωμή βία και ξυλοδαρμούς που πήραν χαρακτήρα δολοφονικής επίθεσης, απάντησαν οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ» - ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας «σεκιούριτι σύστεμ σέρβις» - στο αίτημα συνδικαλιστών, μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα της τραμπούκικης, άνανδρης επίθεσης από πληρωμένους «μπράβους» και στελέχη της εταιρίας, με εντολή του πρώην διοικητή Ασφάλειας Αττικής Θ. Παπαφίλη - επίσης στελέχους της εταιρίας - ήταν να συλληφθούν μαζί με τους θύτες και οι συνδικαλιστές, ύστερα από την προσαγωγή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά. Πρόκειται για τον γραμματέα του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτση, του αναπληρωτή γραμματέα Τ. Ιατρόπουλο και δυο ακόμα μέλη της διοίκησης. Κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων του Πειραιά που συγκεντρώθηκαν έξω από την Ασφάλεια χτες το απόγευμα, του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, αλλά και του Α. Σκυλλάκου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η σύλληψη και κράτηση των συνδικαλιστών επί πολλές ώρες, παρότι υπήρχε Εισαγγελέας υπηρεσίας που μπορούσε να αναλάβει την υπόθεση, είναι συνειδητή επιλογή που φανερώνει το κυβερνητικό «δόντι» που έχει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας. Σήμερα στις 11 το πρωί με απόφαση του ΕΚΠ και σωματείων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια του Πειραιά.

Μπράβοι και απόστρατοι της Ασφάλειας σε δράση!

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πήγε στην εταιρία, μετά από επώνυμες καταγγελίες εργαζομένων που απολύθηκαν παράνομα ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα, προκειμένου να απαιτήσει από τους υπεύθυνους να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο προσωπάρχης Α. Μενούτης, με απειλητικό ύφος απαίτησε να μείνουν μόνο τρεις συνδικαλιστές και προκειμένου να συζητηθεί επί της ουσίας το πρόβλημα, παρέμεινε μέσα μια μικρή αντιπροσωπεία.

Ταυτόχρονα, με εντολή των υπευθύνων ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά «σεκιούριτι» να προσέλθουν στην εταιρία. Μόλις, η συζήτηση μεταξύ των συνδικαλιστών και του Α. Μενούτη πήρε «φωτιά» καθώς ο προσωπάρχης υποστήριζε ότι είναι καθ' όλα νόμιμος, με εντολή του Θ. Παπαφίλη μπούκαραν στο γραφείο οι «μπράβοι» και παρά την προσπάθεια των συνδικαλιστών να υπάρξει ηρεμία, χίμηξαν οι τραμπούκοι πάνω από γραφεία και τζαμαρίες και άρχισαν να χτυπούν με όλο τους το μίσος βίαια τους συνδικαλιστές. Ρόλο τραμπούκου ανέλαβε και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ι. Πετρόπουλος που άρχισε και ο ίδιος να χτυπά. Ολα αυτά μπροστά στα μάτια του εντολέα Θ. Παπαφίλη που «επόπτευε» τον ξυλοδαρμό. Με κλοτσιές και μπουνιές πέταξαν έξω από την εταιρία τους συνδικαλιστές και μάλιστα κάποια στιγμή ο «αρχιμπράβος» Σπύρος Ντετιλής απομόνωσε τον Μ. Νουφαρίτση και άρχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο. Αντίστοιχη «δουλιά» λίγο πιο δίπλα έκανε ο «αρχιμπράβος» Καλιγέρης! Ο Μ. Νουφαρίτσης πήγε στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν κακώσεις στο πρόσωπό του και σήμερα θα περάσει ιατροδικαστική εξέταση.

Για πάνω από μισή ώρα οι συνδικαλιστές περίμεναν να έρθει η αστυνομία και μόνο έπειτα από συνεχή διαβήματα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μετά την προσέλευση δεκάδων συνδικαλιστών, κατέφθασαν οι αστυνομικοί! Επίσης, μόνο μετά από την έντονη και οργισμένη αντίδραση σύσσωμης της διοίκησης του ΕΚΠ και συνδικαλιστών από πρωτοβάθμια σωματεία προχώρησαν στη σύλληψη των πληρωμένων «σεκιούριτι», αλλά και των απόστρατων που συμμετείχαν στη βιαιοπραγία! Τον δε Σπ. Ντετιλή τον κρατούσαν κλειδωμένο στα γραφεία, προκειμένου να τον προστατέψουν!

Στην Ασφάλεια Πειραιά έγινε αμέσως διάβημα στον Ταξίαρχο Στεφανή για την καθυστέρηση της Αστυνομίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση των μηνύσεων και η σύλληψη των συνδικαλιστών. Λίγο μετά τις 4.30 το μεσημέρι ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που επιχείρησε να πάει στην Ασφάλεια για να δει τους κρατούμενους συνδικαλιστές, στελέχη της εταιρίας κατά την είσοδό του είπαν στους αστυνομικούς ότι ήταν ένας από αυτούς που τους «επιτέθηκαν», με αποτέλεσμα να συλληφθεί και ο ίδιος, ο οποίος δεν ήταν στο χώρο όταν έγινε το περιστατικό! Θα καταθέσει μήνυση σήμερα για ψευδορκία!

Εξω από την Ασφάλεια συνεχώς κατέφθαναν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Στις 7.50 και ενώ είχε ενισχυθεί η είσοδος της Ασφάλειας από διμοιρίες των ΜΑΤ οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν προπηλακισμούς, ενώ έγινε προσπάθεια να μην επιτραπεί η είσοδος στον Γ. Μίχα. Κάτω από την πίεση του κόσμου και την παρέμβαση του Αγγ. Τζέκη, δόθηκε εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι συνδικαλιστές, γιατί, όπως είπε, δε συντρέχει λόγος για την κράτησή τους. Πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι μαζί με τους συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τραμπούκοι.

Ο Τ. Ιατρόπουλος κατά τη διάρκεια της κράτησής του δήλωσε στο «Ρ»: «Πρόκειται για βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από πληρωμένους τραμπούκους που διαιωνίζουν το καθεστώς παρανομίας στην εργασία, γράφοντας τους νόμους στα πιο παλιά παπούτσια τους».

Μετά την απελευθέρωσή του, ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ανέφερε: «Η εργοδοσία σήμερα αποθρασυμένη από την κυβερνητική πολιτική, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Δε δίστασε να χτυπήσει βάρβαρα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε, να υποχωρήσουμε, με τον αγώνα μας με τις δυναμικές μας κινητοποιήσεις θα δώσουμε την απάντηση».

Ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ: «Το γεγονός - ανέφερε - ότι οι συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι οφείλεται στη δική σας παρουσία και παρέμβαση. Εμείς θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων όπως είναι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλιάς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε προς τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους: «Σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέταξε το προσωπείο της. Πιστεύει ότι μπορεί να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Της λέμε ότι λάθος πόρτα χτύπησε. Μπορεί στη Βουλή με τη διαμορφωμένη πλειοψηφία, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να περνάει τα αντεργατικά της μέτρα αλλά όπως αποδείχτηκε σήμερα δεν μπορεί να τα περάσει στους εργάτες. Οπως αποδείχτηκε σήμερα, με την παρέμβαση του ΚΚΕ και τη μαζική σας παρουσία ότι η πρόταση του ΚΚΕ να πάρουν οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια τους είναι ο μόνος δρόμος. Ο δρόμος του μετώπου είναι η μόνη λύση και διέξοδος».

Ασυδοσία με πλήρη κάλυψη

Η «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ», εκτός των άλλων, έχει πολλές συμβάσεις με το δημόσιο (νοσοκομεία, διυλιστήρια, ΟΑΕΔ κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα ασυδοτεί σε βάρος των εργαζομένων, γεγονός που φανερώνει την πλήρη κάλυψη που τους παρέχεται.

Χτες, μετά τα επεισόδια στο χώρο πήγε αρμόδια Επιθεωρήτρια Εργασίας, προκειμένου να κάνει έλεγχο. Είναι αποκαλυπτική η στάση των υπευθύνων που αρνήθηκαν να της επιτρέψουν την είσοδο στο χώρο και μόνο κάτω από την επίμονη απαίτηση των συνδικαλιστών του ΕΚΠ υποχώρησαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας και δέχτηκαν τον έλεγχο παρουσία δυο μελών της διοίκησης του ΕΚΠ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις, δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι όροι απασχόλησης και αμοιβής. Εμφανίζονται μόνο 160 εργαζόμενοι, ενώ με βάση επώνυμες καταγγελίες απασχολούνται πάνω από 700 εργαζόμενοι. Οι 160 εργαζόμενοι εμφανίζεται να δουλεύουν και να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με μέσο όρο 15 - 16 ημερομίσθια το μήνα, ενώ από μαρτυρίες εργαζομένων δουλεύουν τουλάχιστον 25 μέρες. Ταυτόχρονα, συνεχώς έφταναν στην εταιρία εργαζόμενοι που δήλωναν ότι επιδιώκουν να πληρωθούν, αλλά η εταιρία συνεχώς το αναβάλλει. Ο Α. Μενούτης αρνήθηκε να παραλάβει το δελτίο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας!

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική παρεμπόδιση

Ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, η διοίκηση της επιχείρησης αρνήθηκε σε κλιμάκιο του ΚΚΕ να μιλήσει με τους εργαζόμενους

Σε μια απαράδεκτη και προκλητική αντιδημοκρατική ενέργεια, με την υπόδειξη της κυβέρνησης, προχώρησε η διοίκηση της «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), αρνούμενη να επιτρέψει σε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ Γ. Σταυρόπουλο, να περιοδεύσει στο εργοστάσιο και να μιλήσει με τους εργαζόμενους!

Το σαθρό επιχείρημα της διοίκησης ήταν ότι επιτρέπει τις περιοδείες πολιτικών κομμάτων μόνο σε προεκλογικές περιόδους! Ωστόσο, η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τρόπου που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα ζητήματα των δημοκρατικών ελευθεριών, σε μια στιγμή που η λαϊκή δυσαρέσκεια οξύνεται, απέναντι σε μια πολιτική σκληρή ενάντια στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό.

Χτες το πρωί, ο Γ. Σταυρόπουλος, μαζί με τα στελέχη του Κόμματος Λ. Μάκκα γραμματέα της ΚΟΒ Πετρελαίων και Μ. Περάκη, επιδίωξαν να περιοδεύσουν στο εργοστάσιο. Ο Ε. Στράνης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, που συναντήθηκε μαζί τους, δήλωσε πως είναι «ειλημμένη απόφαση, από πλευράς της διοίκησης, ότι οποιοσδήποτε πολιτικός φορέας ή άτομα είναι καλοδεχούμενα για ενημέρωση των εργαζομένων, για περιοδεία στους χώρους, κατά την προεκλογική περίοδο». Για να φανεί μάλιστα ακόμα πιο πειστικός τόνισε «ότι δεν υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς για κανένα κόμμα».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι από το 1980, δεν έχει παρεμποδιστεί ή απαγορευτεί αντιπροσωπεία πολιτικού κόμματος να επισκεφτεί και να ενημερώσει εργαζόμενους.

Ο Γ. Σταυρόπουλος κατήγγειλε στο «Ρ» την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια της διοίκησης των διυλιστηρίων. «Καθ' υπόδειξη της κυβέρνησης, παρεμπόδισε κλιμάκιο του Κόμματος να επισκεφθεί και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους για σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια). Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να περιφρουρήσουν τα όποια δημοκρατικά δικαιώματα υπήρχαν και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων της ΕΛΠΕ, η οποία εξέφρασε τη διάθεση και προθυμία, να «φιλοξενούνται» στα γραφεία του, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για να μιλούν με τους εργαζόμενους. Κάτι που βέβαια επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία ότι δεν αρκεί, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται, αλλά και οι πολιτικοί φορείς έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στους χώρους δουλιάς για να τους ενημερώνουν.

Το θέμα τέθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος, για να το φέρει στη Βουλή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο φόντο οξυμένων προβλημάτων

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης παρουσίασε απολογισμό και προγραμματισμό στα πλαίσια της ταξικής συναίνεσης

Από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας
Με την ανεργία, τη μερική απασχόληση και τη «μαύρη» εργασία, να χτυπάνε την πόρτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και τις πολυεθνικές να κυκλώνουν τον κλάδο του τουρισμού, ξεκίνησε χθες το 36ο εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού. Συνεχίζεται και σήμερα και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του, αύριο με την εκλογή νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Ενα συνέδριο που στιγματίστηκε από τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ, η οποία με νόθες διαδικασίες επιχειρεί να διασφαλίσει την πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων Κασσάνδρας, Πύργου, Φλώρινας και του σωματείου Μαγείρων Πάτρας δεν είναι νόμιμοι, καθώς πάνω από τους μισούς ψηφίσαντες στα σωματεία αυτά δεν είχαν βιβλιάρια ασθενείας.

Ο επικεφαλής της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) Χρ. Κατσώτης ζήτησε από τους συνέδρους να μη συμμετέχουν οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι, πράγμα όμως που δεν έγινε δεκτό, από τους αντιπροσώπους της πλειοψηφίας, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η ΔΑΚΕ δήλωσε «παρών».

Οι συσκέψεις και ο «κοινωνικός διάλογος» είναι αυτά που πλεόνασαν στην κυριολεξία στον τρίχρονο απολογισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, τον οποίο έκανε ο πρόεδρός της Στ. Κωλέτσης, ανοίγοντας και τις εργασίες του συνεδρίου. Ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προηγούμενων χρόνων ο Στ. Κωλέτσης περιορίστηκε στην αναφορά των προβλημάτων του κλάδου, παρακάμπτοντας τόσο τις αιτίες που τα δημιούργησαν όσο και τις ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για αυτά, αφού αρκέστηκε σε μια στάση αδράνειας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια, περιορίζεται και πάλι σε κάθε είδους διαλόγους, καθώς όπως τόνισε ο Στ. Κωλέτσης: «Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι διαλεκτικό. Ο διάλογος είναι το εργαλείο που το συνδικάτο κάνει γνωστά τα αιτήματά ή τα προβλήματά του προς την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους κοινωνικούς φορείς!» Αποκηρύσσοντας ουσιαστικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.

Να «φτιασιδώσει» την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και να νομιμοποιήσει τη συνδικαλιστική της απραξία επιχείρησε ο πρόεδρος της Χρ. Πολυζωγόπουλος που παρευρέθηκε στην έναρξη του συνεδρίου, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή του, στη συμβιβασμένη Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού. Την ίδια ώρα θριαμβολογούσε, για τη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ξεχνώντας ότι μετά τον «κοινωνικό διάλογο» που άνοιξε η ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση έχει ανατραπεί όλο το πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε η Αιμ. Αγκαβανάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο χαιρετισμό της στο συνέδριο. Οπως σημείωσε «το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν δραματικά οι οικονομικοί και εργασιακοί όροι που καθορίζουν την κατάσταση της εργατικής τάξης».

«Οι κατώτερες αποδοχές και ο μέσος μισθός βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του '89, σε πραγματικές τιμές. Το 50% όλων των συνταξιούχων παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, 130.000 δρχ. Το 23% του Ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα κέρδη όμως των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των Τραπεζιτών αυξήθηκαν και αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς», τόνισε η Αιμ. Αγκαβανάκη. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους ν' αγωνιστούν καθώς όπως σημείωσε δικαιούνται μια καλύτερη τύχη «να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και να στοχεύσουν σε μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του εργαζόμενου ανθρώπου. Αυτός είναι και ο μονόδρομος των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων στο συνέδριο χαιρέτισαν ο Βουλευτής της ΝΔ Αν. Λιάσκος και ο Γ.Τόλιος μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση

Η διοίκηση του ΕΚΠ καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση

Την άνανδρη επίθεση που δέχτηκαν συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, καθώς και την ασύδοτη δράση της εταιρίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΠ.

Η διοίκηση του ΕΚΠ,αφού περιγράφει τα γεγονότα, καταγγέλλει «με τον πιο έντονο τρόπο αυτούς όλους που με πράξεις ή και παραλείψεις τους έχουν δώσει το δικαίωμα σε τέτοιους επικίνδυνους πληρωμένους "σεκιούριτι" να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές συναδέλφων. Απευθύνουμε προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε σε βάρος των εργαζομένων τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές και θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην ξανασηκωθεί χέρι κατά εκπροσώπων των εργαζομένων»!

Υπογραμμίζει δε ότι «δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Διοίκηση της Αστυνομίας, καθώς και οι Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Τονίζεται επίσης ότι «η άρνηση να παραλάβει ο Α. Μενούτης το δελτίο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας δείχνει μέχρι τέλους την παράνομη συμπεριφορά τους».

«Καλούμε την κυβέρνηση - καταλήγει η ανακοίνωση - και τον υπουργό Εργασίας να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε στο χώρο αυτών των εταιριών (ιδιωτική αστυνομία) αλλά και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα να υπάρξει έλεγχος, να τηρείται η νομοθεσία και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους»!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:«Πριν ακόμα προλάβει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τον περιβόητο "τρομονόμο", μπράβοι της επιχείρησης "Μεντιτερένιαν Κουόρκ", επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τους συνδικαλιστές Μιχ. Νουφαρίτση και Π. Ιατρόπουλο, γενικό γραμματέα και αναπληρωτή γενικό γραμματέα αντίστοιχα, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την εταιρία αυτή για ν' απαιτήσουν την πληρωμή των εργαζομένων εκεί, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η ασυδοσία της εργοδοσίας, που ενθαρρύνεται από την πολιτική και την πρακτική της κυβέρνησης, πρέπει να πάρει τέλος με την πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος. Η τρομοκρατία δε θα περάσει και καλό είναι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των τραμπουκισμών ν' αντιληφθούν ότι το ταξικό κίνημα δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

Καλούμε τα συνδικάτα να καταγγείλουν τα πρωτοφανή σημερινά γεγονότα και ν' απαιτήσουν να μπει η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ανάγκη εγρήγορσης

Τη σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μ. Νουφαρίτση, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Π. Ιατρόπουλου και άλλων συνδικαλιστών και τον ξυλοδαρμό τους από τους μπράβους της ιδιωτικής αστυνομίας «Μεντιτεράνιαν Κουόρκ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

«Το περιστατικό επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές ευθύνες για το καθεστώς τρομοκρατίας και παραβίασης στην πράξη των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», επισημαίνει η Δημοκρατική Συσπείρωση.

Οπως υπογραμμίζει, το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας είχε μεταβεί στη «Μεντιτεράνιαν Κουόρκ» μετά από καταγγελίες εργαζομένων για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Οι συνδικαλιστές επειδή ξυλοκοπήθηκαν κάλεσαν την αστυνομία να παρέμβει και σαν αποτέλεσμα συνελήφθησαν από αυτήν.

Καταλήγοντας, η Δημοκρατική Συσπείρωση καλεί τη δημοκρατική κοινή γνώμη να αποτρέψει με την αγωνιστική εγρήγορσή της τέτοιες πρακτικές που θυμίζουν έντονα άλλες εποχές και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να υπερασπίσει μαζί με τους εργαζόμενους τα κατακτημένα δικαιώματά τους.

ΚΟΠ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική της κυβέρνησης όπλισε την εργοδοσία

Η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ «καταγγέλλει την τρομοκρατική - δολοφονική επίθεση στελεχών μπράβων της εταιρίας Σεκιούριτι "Μεντιτεράνιαν Κουάρκ" (ΕΛΛΑΣ ΑΕ) ενάντια στον γενικό γραμματέα, καθώς και σε άλλους 3 συνδικαλιστές - μέλη της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά. Ενώ η αντιπροσωπεία του ΕΚΠ έκανε παρέμβαση στα γραφεία της εταιρίας, ζητώντας να εφαρμοστούν οι Σ.Σ. Εργασίας και η νομοθεσία, ομάδα μπράβων με επικεφαλής τον Παπαφύλη - απόστρατο πρώην διοικητή της Ασφάλειας Αττικής εξαπέλυσαν άγρια επίθεση, εκφέροντας σκληρά χτυπήματα στους συνδικαλιστές».

Η ΕΠ της ΚΟΠ καταγγέλλει «την προκλητική στάση της αστυνομικής διεύθυνσης του Πειραιά που συνέλαβε τους συνδικαλιστές και τους οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα μαζί με κάποιους από την εταιρία και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι είναι «προφανές ότι αυτός που όπλισε το χέρι της δολοφονικής εργοδοτικής επίθεσης ενάντια στους συνδικαλιστές είναι η γενικότερη αντιλαϊκή - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης. Η εργοδοτική βία και η τρομοκρατία, ο στραγγαλισμός των δημοκρατικών ελευθεριών είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν γενικότερα οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς.

Η ΕΠ της ΚΟΠ τέλος καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ