ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Είναι μόνον η αρχή»!

Εργατοτεχνίτες της Ζώνης έκοψαν τους κάβους του παροπλισμένου πλοίου «Αγία Τριάς», στο μόλο της Δραπετσώνας, απαιτώντας ελεύθερο χώρο για επισκευαστικές εργασίες

Το πλοίο «Αγία Τριάς» του οποίου έκοψαν τους κάβους
Το πλοίο «Αγία Τριάς» του οποίου έκοψαν τους κάβους
Την υπόθεση της σωτηρίας και ανάπτυξης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πήραν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου χώρου. Χτες το πρώτο παροπλισμένο «έφυγε» από το μόλο της Δραπετσώνας, καθώς οι εργαζόμενοι, στα πλαίσια μιας μαχητικής και μαζικής κινητοποίησης, έκοψαν τους κάβους του πλοίου «Αγία Τριάς» που βρίσκεται δεμένο εκεί για πάνω από 4 χρόνια! Η οργή, η αγανάκτηση και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ήταν έκδηλες. Το μήνυμα στάλθηκε: «Αυτή η κινητοποίηση ήταν μόνον η αρχή»!

Το αίσχος των παροπλισμένων πλοίων στη Ζώνη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με το πρόσχημα της εκτέλεσης επισκευών οι εφοπλιστές, σε αγαστή συνεργασία με τους αρμόδιους, κάνουν κατάχρηση των χώρων της Ζώνης, με αποτέλεσμα να φεύγουν πλοία προς άλλες χώρες για επισκευές! Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το αδικαιολόγητο κλείσιμο της δεξαμενής για πάνω από τρεις μήνες, χωρίς να γίνονται εργασίες επισκευής, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική διάλυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της κυβέρνησης, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργατοτεχνίτες, χτες, μετά από κάλεσμα των σωματείων της Ζώνης και με κεντρικό αίτημα να σταματήσει η μετατροπή της σε «νεκροταφείο» πλοίων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και μαχητική πορεία, που ξεσήκωσε τη γύρω περιοχή. Παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί οι αρμόδιοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να δώσουν τις απαντήσεις που έπρεπε να έχουν δώσει εδώ και αρκετό καιρό, κανείς δεν εμφανίστηκε! Ετσι, με «όπλο» τα χέρια τους, τα οξυγόνα που ήρθαν επιτόπου και άλλα εργαλεία, οι αγανακτισμένοι εργατοτεχνίτες «όρμηξαν» στο «Αγία Τριάς», το οποίο να σημειωθεί ότι είναι κατασχεμένο από τον ίδιο τον ΟΛΠ, και έκοψαν τους κάβους! Το πλοίο «αναχώρησε» ακυβέρνητο. Οι ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος δεν εμπόδισαν τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης να διώξουν το πρώτο παροπλισμένο.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, αναφέρθηκε στην ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και δε θα σταματήσει μέχρι να επιβληθούν λύσεις. Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Σε δηλώσεις τους καυτηρίασαν την κυβερνητική πολιτική για τη Ζώνη, η οποία, όπως τόνισαν, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια για διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι στο πλευρό των εργατοτεχνιτών της Ζώνης.

«ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ»
Επίσχεση εργασίας για υπερωρίες

Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στην απόφαση της εταιρίας «MFD» να μην πληρώσει τις υπερωρίες τους

«Επί ποδός» βρίσκονται οι ναυτεργάτες για να γλιτώσουν από τα «δόντια» των τριών ακτοπλοϊκών μεγαλοεταιριών τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η «MFD», πρωτοπόρα στην καταπάτηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας, έχει αρχίσει να «ροκανίζει» το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «τρώγοντας» την καταβολή των υπερωριών από τα πληρώματα όλων των πλοίων της. Χαρακτηριστικά στο «Εξπρές Αθηνά», κάτω από την αγωνιστική πίεση του πληρώματος, χτες η εταιρία κατέβαλε τις υπερωρίες στους ναύτες και στους αξιωματικούς και εκκρεμεί η καταβολή στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Οι ναυτεργάτες του «Εξπρές Αθηνά», το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της ετήσιας συντήρησης, προκειμένου να ολοκληρωθούν γρήγορα οι επισκευαστικές εργασίες, βρίσκονταν ολόκληρο το Γενάρη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή στα πόστα τους, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου ακόμα και Σαββατοκύριακα! Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι ναυτεργάτες του «Εξπρές Ερμής», οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Την περασμένη Πέμπτη η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού έστειλε έγγραφο για το «Εξπρές Αθηνά» προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ. Ανάλογη επιστολή έστειλε μια μέρα μετά, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όμως μέχρι και χτες δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο.

Η «MFD» δεν παραβιάζει ανενόχλητη μόνο τη ναυτεργατική νομοθεσία, αλλά ολόκληρο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Το «Εξπρές Αθηνά» έδεσε για να εκτελέσει την ετήσια συντήρηση τις 19 Σεπτέμβρη, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, αυτό όταν το ΝΔ 187 ορίζει ρητά ότι η ετήσια συντήρηση των ακτοπλοϊκών πλοίων δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 2 μήνες με παράταση ενός μήνα σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Η αυθαιρεσία της «MFD» τροφοδοτείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ταγμένη στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, προωθεί την αλλαγή του σημερινού ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να εναρμονίσει τον κοινοτικό κανονισμό 3577/92, που αίρει το καμποτάζ, στην ελληνική νομοθεσία, αφήνοντας έτσι τους εφοπλιστές πλήρως ανεξέλεγκτους.

ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΣΟΦΤΕΞ»
Σε νέες υποχρεωτικές άδειες

Σταθερά στο δρόμο της συρρίκνωσης, προχωρά η διοίκηση της εταιρίας, στάση εργασίας την Τετάρτη

Σε υποχρεωτικές άδειες θα τεθούν 180 εργαζόμενοι, σε σύνολο 220, στη μονάδα Χ2 της «Σόφτεξ», από 24 Φλεβάρη μέχρι 4 Μάρτη, με πρόσχημα την ύπαρξη μεγάλου «στοκ» στην επιχείρηση. Στα μέτρα συρρίκνωσης της «Σόφτεξ», οι εργαζόμενοι απαντούν την Τετάρτη 14 Φλεβάρη, με δίωρη στάση εργασίας, 1 με 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας, στο Βοτανικό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται δημιουργία «επιχείρησης μέσα στην επιχείρηση» στο εργοστάσιο της Δράμας, που θα εκμεταλλεύεται την παραγωγή της μοριοσανίδας, κύριο προϊόν του τμήματος. Ολα αυτά, αν γίνουν τελικά, θα οδηγήσουν και στο τελικό ξεπούλημα και «πετσόκομμα» του τμήματος της Δράμας από τη ΣΟΦΤΕΞ.

Ετσι, μετά τις πιέσεις για «οικειοθελείς αποχωρήσεις» στελεχών και εργαζομένων, τις υποχρεωτικές άδειες, την επινοικίαση του εργοστασίου της Δράμας, η διοίκηση της «Σόφτεξ» προχωρά στη συρρίκνωση των τμημάτων της επιχείρησης, με απώτερο σκοπό τη διάλυσή της, αφήνοντας το κυριότερο τμήμα του εργοστασίου - μονάδα Χ2 - με προσωπικό ασφαλείας και ενισχύοντας το κλίμα απολύσεων που κυριαρχεί στην εταιρία.

Να σημειωθεί ότι βασικός όρος στη σύμβαση πώλησης της ΣΟΦΤΕΞ στην πολυεθνική ήταν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 1.275 εργαζομένων. Από την πλευρά της, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν «φρένο» στην ανεξέλεγκτη δράση της πολυεθνικής και να μην επιτρέψουν να περάσουν τα μέτρα της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας και των υποχρεωτικών αδειών, που έχει εξαγγείλει η πολυεθνική διοίκηση της επιχείρησης, γιατί τα μέτρα αυτά αποτελούν «προάγγελο» απολύσεων.

«ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»
Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις

Τις παράνομες απολύσεις αλλοδαπών εργαζομένων, που έγιναν στην εταιρία «Δάφνη Επικοινωνίες ΑΕ» - της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Μ. Κυριακού - καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 14 του Φλεβάρη στις 5 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία της εταιρίας (Αβέρωφ 26-28, στον ηλεκτρικό σταθμό Περισσού), απαιτώντας άμεση ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων, σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς και ίσα δικαιώματα σε Ελληνες και ξένους εργάτες.

Παράλληλα, το σωματείο καταγγέλλει την άρνηση της εταιρίας να επιτρέψει σε συνδικαλιστές-μέλη της διοίκησης του σωματείου και της διοίκησης του ΕΚΑ να ενημερώσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην επιχείρηση για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση δημοσιοποιήθηκε όταν απολύθηκε η μετανάστρια Μαριέτε Τάρε, επειδή διεκδίκησε στην Επιθεώρηση Εργασίας και κέρδισε να πληρώνεται με βάση την κλαδική σύμβαση εργασίας των ιδιωτικών υπαλλήλων και επιπλέον να της παραχωρείται το επίδομα γάμου, όπως και δικαιούνταν. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό, αφού αποτελούσε συνέχεια του βίαιου ξυλοδαρμού άλλης μετανάστριας εργαζόμενης στο ίδιο τμήμα από τον προϊστάμενο Στέλιο Βώρο και της αναίτιας απόλυσης του επίσης αλλοδαπού συναδέλφου της Γκρεγκόρι Ντιμίτρι.

«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Απεργία για μέτρα προστασίας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας». Πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση μέσα σε μια βδομάδα με αιτήματα: μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των εργασιακών χώρων, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή αποθηκών κλίνκερ για τη στεγασμένη αποθήκευση του τσιμέντου, που μέχρι σήμερα στοιβάζεται σε υπαίθριους χώρους και προκαλεί ρύπανση τσιμεντόσκονης με το παραμικρό αεράκι. Δεύτερο αίτημα του σωματείου είναι η υλοποίηση της συμφωνίας - πάλι με τις προηγούμενες διοικήσεις - για τις προσλήψεις εργαζομένων στο συνεργείο καθαρισμού των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του εργοστασίου.

Πάντως, είναι γεγονός ότι το σωματείο κατά καιρούς χρησιμοποιεί αυτά τα δυο αιτήματα - ιδιαίτερα αυτό για την αποθήκευση του κλίνκερ ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», στην οποία βαπτίζεται για να απαλλαγεί από τα σοβαρότερα «αμαρτήματα» όπως είναι αυτό της πλήρους συναίνεσής του για το ξεπούλημα των Τσιμέντων. Από την άλλη, το λαϊκό αίτημα των κατοίκων της Χαλκίδας, για μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου το χρησιμοποιούν για αποπροσανατολισμό κατά κύριο λόγο των 650 εργαζομένων που υποφέρουν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, και της κοινής γνώμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ