ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απόφαση για τις 14 Μάρτη

Στην πλατεία Αριστοτέλους το συλλαλητήριο που ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή Αγώνα

Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης διοργανώνει την Τετάρτη 14 Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους και αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μαζική και δυναμική αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση. Ο λαός καλείται να συμμετέχει μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά, να διεκδικήσει να μπει τέρμα στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», να πει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, «ναι» στη δημόσια υποχρεωτική καθολική κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση εκλέχθηκε μέσα από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 48 φορέων του νομού από την εργατική τάξη, την αγροτιά και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Στόχος της είναι να εκφράσει τις διαθέσεις αντίστασης της πλειοψηφίας του λαού και των εργαζομένων μέσα από τη διοργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Να συμβάλει στο συντονισμό της δράσης, ώστε να εκφραστεί πιο αποφασιστικά η αντίθεση του λαού και των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που στο όνομα των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, έβαλε στο στόχαστρο την κοινωνική ασφάλιση. Οι άνθρωποι του μεροκάματου, κάθε εργαζόμενος, αγρότης και επαγγελματοβιοτέχνης που συσπειρώνονται γύρω από τους φορείς που συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα, θέτουν ως άμεσο στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση των νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων στη Βουλή και να απαιτήσουν να σταματήσει ο σικέ «κοινωνικός διάλογος» για το ασφαλιστικό που προγραμματίζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στο πλαίσιο της δράσης, η Επιτροπή Αγώνα οργανώνει περιοδείες σε χώρους δουλιάς, στα χωριά, στα καταστήματα, για την ενημέρωση όλου του λαού, παράλληλα με μαζικές εξορμήσεις και συσκέψεις που οργανώνονται από τους φορείς που στηρίζουν την πρωτοβουλία.

«Η Επιτροπή Αγώνα σήμερα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο. Να αναδείξει τη θέληση της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων, να αντισταθεί στις αντιασφαλιστικές αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης. Μιλώντας για τους στόχους της Επιτροπής, σημείωσε: «Μέσα από τη μεγάλη ευρεία σύσκεψη που έγινε προέκυψε η υπόσχεση όλων μας να δράσουμε ακούραστα για να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερες δυνάμεις στο νομό, να συσπειρώσουμε ευρύτερο κόσμο και να ανοίξουμε μια σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών που να συγκλίνουν σε πρώτη φάση σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που ταυτόχρονα θα αποτελεί και απάντηση στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους». Ανοίγουμε ένα ευρύτερο μέτωπο με τα λαϊκά στρώματα για να αντισταθούμε στη νέα αντεργατική κυβερνητική επέλαση. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις εμπειρίες των προηγούμενων «κοινωνικών διαλόγων» να χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά η αντίληψη του κοινωνικού εταιρισμού που προωθούν οι ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν μπορούν άλλο να εξαπατούν την εργατική τάξη, όσο κι αν πιστεύουν ότι μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους».

ΘΑΣΟΣ
Συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά

Νόμιμη και με νέα δικαστική απόφαση η απεργία. Συνέλευση σήμερα για την κλιμάκωση

Τελεσίγραφο αγώνα στέλνουν οι ναυτεργάτες της Θάσου, δηλώνοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να παραχωρήσουν κανένα κεκτημένο τους δικαίωμα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν την απεργία τους και σήμερα για 9η μέρα, ενώ το απόγευμα μέσα από νέα Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν πιθανά και κλιμάκωση του αγώνα τους. Ιδιαίτερα, μετά τη νέα δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη την απεργία τους, απορρίπτοντας την προσφυγή της κοινοπραξίας των ναυτιλιακών εταιριών που ελέγχουν τις πορθμειακές γραμμές Καβάλας - Θάσου και Κεραμωτής - Θάσου.

Στο πλευρό των 100 ναυτεργατών της Θάσου βρίσκεται και ο λαός της περιοχής, που γνωρίζει το δίκιο του αγώνα τους απέναντι στην αδιάλλακτη στάση των εταιριών που λυμαίνονται την περιοχή. Πρόκειται για τις εταιρίες ANEF, NEK και NER, που έχουν ναυλώσει στις 2 γραμμές 11 φέρι μποτ.

Από χτες στο μεταξύ εξομαλύνεται και η ένταση που είχε αρχίσει να εμφανίζεται εξαιτίας των ελλείψεων που παρουσιάστηκαν στο νησί σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Η διακίνηση των εμπορευμάτων γίνεται με το «Πλατυτέρα», πλοίο άλλης εταιρίας.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών Θάσου καταγγέλλει πως οι αρμόδιοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Λιμεναρχείου Καβάλας, αλλά και οι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναγνωρίζουν το δίκιο του αγώνα τους, στην πράξη δεν κάνουν τίποτε για να τους αποδοθεί. Αναφέρουν πως διεκδικούν αυτά που οι νόμοι ορίζουν, αυτά που τους ανήκουν και όσα τους χρωστάνε οι εργοδότριες εταιρίες. Και προειδοποιούν πως δεν είναι διατεθειμένοι να αναστείλουν τον αγώνα τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Παρά την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους ναυτεργάτες, τις ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές κατά της ζωής των μελών της διοίκησης, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», σημειώνουν οι ναυτεργάτες και καλούν όλους τους φορείς του νομού να δείξουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους για να λυγίσουν από κοινού την αδιαλλαξία των εταιριών «που ξεζουμίζουν τους ναυτεργάτες και το λαό της Θάσου».

Αμέριστη συμπαράσταση

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των ναυτεργατών Καβάλας - Θάσου για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων τους, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), με ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ειδικότερα ότι συμπαραστέκεται στη συνεχιζόμενη απεργία τους, η οποία έχει να κάνει με την «κατάφωρη παραβίαση σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ναυτεργατικής νομοθεσίας, στην οποία έχουν επιδοθεί οι ναυτιλιακές εταιρίες που εκμεταλλεύονται την πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου», ενώ ζητάει και την άμεση επαναπρόσληψη των παράνομα απολυθέντων συνδικαλιστών του σωματείου των ναυτεργατών.

Η ΟΕΚΙΔΕ διαπιστώνει επίσης τις ευθύνες του κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που εφαρμόζουν πολιτική «ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών».

«Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η τακτική της εργοδοσίας για την αύξηση των υπερκερδών της, η οποία πάντα βρίσκει άμεσο σύμμαχό της την κυβερνητική πολιτική», τονίζει η Ομοσπονδία και καταλήγει: «Πρέπει να ξέρουν αυτοί οι "κύριοι", ότι πάντα θα βρίσκουν μπροστά τους την εργατική τάξη ενωμένη σαν μια γροθιά, για την επιβολή των δίκαιων αιτημάτων τους».

ΠΑΤΡΑ
Αρνήθηκαν κινητοποίηση για τον «Κρητικό»

Αρνήθηκε την κλιμάκωση του αγώνα για 24ωρη παμπατραϊκή απεργία, παράλληλο αποκλεισμό της πόλης με συλλαλητήριο και αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου της «ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ», η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ).

Η παραπάνω πρόταση έγινε από την «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ), σε συνεδρίαση που έγινε στο ΕΚΠ. Σε ανακοίνωσή της, η ΤΑΣ αναφέρει πως «η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, με υποκλίσεις στο κοινωνικό σύστημα, στην ΟΝΕ και την ελεύθερη αγορά, απέρριψε το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, γιατί αποκαλύπτει τις ευθύνες τις κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των τραπεζών».

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «η αντιπρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΠ για συλλαλητήριο στις αρχές του Μάρτη αποτελεί άλλοθι της τακτικής υποταγής και συναίνεσης που ακολουθεί και τονίζει χαρακτηριστικά πως η τακτική του "Στρίβειν διά του Αγώνος" δεν πιάνει στους εργαζόμενους» και καταλήγει: «Οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων μπορούν να εξυπηρετηθούν και να προωθηθούν στον ενωμένο ταξικό αγώνα, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο της "ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ" με ευθύνη της κυβέρνησης και να αναπτυχθεί η κλωστοϋφαντουργία με δημόσια κλαδική πολιτική».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να ανακληθεί η απόλυση στη «Σπίντεξ»

Την εγκληματική και απάνθρωπη συμπεριφορά της εταιρίας ταχυμεταφορών «ΣΠΙΝΤΕΞ», κατά του εργαζόμενου, αλλά και συνδικαλιστή Η. Μαγγανιά (προέδρου του σωματείου των εργαζομένων), καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το ΕΚΑ καταγγέλλει την εταιρία ότι παραβιάζοντας κατάφωρα την υφιστάμενη νομοθεσία συκοφάντησε, απείλησε και απέλυσε τον Η. Μαγγανά, και συνέχισε να επιμένει προκλητικά ακόμα και στις συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας. Απαιτεί, παράλληλα, την ουσιαστική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την ακύρωση της απόλυσης και τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων της εταιρίας. Εκφράζει, επίσης, τη διάθεσή του να πιέσει για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην εταιρία και την ανάκληση της απόλυσης.

Στην καταγγελία, το ΕΚΑ διαβεβαιώνει την εταιρία ότι μαζί με τους εργαζόμενους θα αγωνιστεί για την ακύρωση της απόλυσης. Διαβεβαιώνει ακόμα τους εργαζόμενους ότι η σύσταση σωματείου είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και η συνδικαλιστική δραστηριότητά τους προστατεύεται και ότι η αλληλεγγύη του ΕΚΑ και των σωματείων - μελών είναι δεδομένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ