Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΣΟΣ
Συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά

Νόμιμη και με νέα δικαστική απόφαση η απεργία. Συνέλευση σήμερα για την κλιμάκωση

Τελεσίγραφο αγώνα στέλνουν οι ναυτεργάτες της Θάσου, δηλώνοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να παραχωρήσουν κανένα κεκτημένο τους δικαίωμα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν την απεργία τους και σήμερα για 9η μέρα, ενώ το απόγευμα μέσα από νέα Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν πιθανά και κλιμάκωση του αγώνα τους. Ιδιαίτερα, μετά τη νέα δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη την απεργία τους, απορρίπτοντας την προσφυγή της κοινοπραξίας των ναυτιλιακών εταιριών που ελέγχουν τις πορθμειακές γραμμές Καβάλας - Θάσου και Κεραμωτής - Θάσου.

Στο πλευρό των 100 ναυτεργατών της Θάσου βρίσκεται και ο λαός της περιοχής, που γνωρίζει το δίκιο του αγώνα τους απέναντι στην αδιάλλακτη στάση των εταιριών που λυμαίνονται την περιοχή. Πρόκειται για τις εταιρίες ANEF, NEK και NER, που έχουν ναυλώσει στις 2 γραμμές 11 φέρι μποτ.

Από χτες στο μεταξύ εξομαλύνεται και η ένταση που είχε αρχίσει να εμφανίζεται εξαιτίας των ελλείψεων που παρουσιάστηκαν στο νησί σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Η διακίνηση των εμπορευμάτων γίνεται με το «Πλατυτέρα», πλοίο άλλης εταιρίας.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών Θάσου καταγγέλλει πως οι αρμόδιοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Λιμεναρχείου Καβάλας, αλλά και οι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναγνωρίζουν το δίκιο του αγώνα τους, στην πράξη δεν κάνουν τίποτε για να τους αποδοθεί. Αναφέρουν πως διεκδικούν αυτά που οι νόμοι ορίζουν, αυτά που τους ανήκουν και όσα τους χρωστάνε οι εργοδότριες εταιρίες. Και προειδοποιούν πως δεν είναι διατεθειμένοι να αναστείλουν τον αγώνα τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Παρά την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους ναυτεργάτες, τις ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές κατά της ζωής των μελών της διοίκησης, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», σημειώνουν οι ναυτεργάτες και καλούν όλους τους φορείς του νομού να δείξουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους για να λυγίσουν από κοινού την αδιαλλαξία των εταιριών «που ξεζουμίζουν τους ναυτεργάτες και το λαό της Θάσου».

Αμέριστη συμπαράσταση

Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των ναυτεργατών Καβάλας - Θάσου για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων τους, εκφράζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), με ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ειδικότερα ότι συμπαραστέκεται στη συνεχιζόμενη απεργία τους, η οποία έχει να κάνει με την «κατάφωρη παραβίαση σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ναυτεργατικής νομοθεσίας, στην οποία έχουν επιδοθεί οι ναυτιλιακές εταιρίες που εκμεταλλεύονται την πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Θάσου», ενώ ζητάει και την άμεση επαναπρόσληψη των παράνομα απολυθέντων συνδικαλιστών του σωματείου των ναυτεργατών.

Η ΟΕΚΙΔΕ διαπιστώνει επίσης τις ευθύνες του κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που εφαρμόζουν πολιτική «ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών».

«Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η τακτική της εργοδοσίας για την αύξηση των υπερκερδών της, η οποία πάντα βρίσκει άμεσο σύμμαχό της την κυβερνητική πολιτική», τονίζει η Ομοσπονδία και καταλήγει: «Πρέπει να ξέρουν αυτοί οι "κύριοι", ότι πάντα θα βρίσκουν μπροστά τους την εργατική τάξη ενωμένη σαν μια γροθιά, για την επιβολή των δίκαιων αιτημάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ