ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ανακλήθηκε η κατηγοριοποίηση των θέσεων

Το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε νέα απόφαση μετά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου των Εργαζομένων και των φορέων της περιοχής

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Αγία Ολγα»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Αγία Ολγα»
Στην αναστολή της προηγούμενης απόφασης που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση του 80% των κλινών του «Αγία Ολγα» προχώρησε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, μετά τις έντονες αντιδράσεις του σωματείου των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής. Μάλιστα στα πρακτικά της χτεσινής συνεδρίασης αναφέρεται ότι η ανάκληση μέχρι επανεξετάσεως του θέματος γίνεται λόγω των διαμαρτυριών του Συλλόγου των Εργαζομένων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων της ευρύτερης περιοχής.

Ετσι χτες σε συνάντηση που είχε το σωματείο των εργαζομένων με τον πρόεδρο του ΔΣ Ηλία Λαμπράκο, ο δεύτερος υπαναχώρησε, δηλώνοντας ότι η απόφαση θα ανασταλεί. Την ίδια στιγμή στην είσοδο του νοσοκομείου κάτοικοι, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας την οριστική απόσυρση της απόφασης.

Την απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς εκτός των άλλων αποτελεί πρόδρομο των οικονομικών αποφάσεων που θα παίρνουν στο μέλλον τα περίφημα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), πήρε, κατ' εντολή του υπουργού Υγείας, το ΔΣ του Νοσοκομείου στις 6.2.2001. Το «Αγία Ολγα» διαθέτει 246 κρεβάτια - εκ των οποίων τα 16 είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή σε Α, Βα και Ββ θέση των 203 κρεβατιών, ήτοι του 82,5%. (Αν βέβαια δεν υπολογιστούν τα 16 κρεβάτια της ΜΕΘ, τότε το ποσοστό φτάνει σε 88,2%).

Η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα σήμαινε την απαίτηση του νοσοκομείου απ' τα ασφαλιστικά ταμεία για αυξήσεις στα νοσήλια από 20% έως 77% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας. Επίσης θα οδηγούσε σε περισσότερους αποκλεισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων στα βασικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και ο ΟΓΑ.

Απαίτηση για οριστική απόσυρση

Συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου είχαν και οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των φορέων, που του εξέφρασαν την ανησυχία και την αντίθεσή τους στην απόφαση, η οποία, όπως τόνισαν, πρέπει να αποσυρθεί οριστικά. Οπως υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας» (ΔΗΠΙ), η συγκεκριμένη απόφαση, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής, εντάσσεται στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση και με το νόμο Παπαδόπουλου.

Την αντίθεση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στην κατηγοριοποίηση των κλινών που προωθεί το υπουργείο Υγείας σε αρκετά νοσοκομεία, με αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και το δημόσιο σύστημα υγείας μετέφεραν στον πρόεδρο του νοσοκομείου ο Θ. Καραμπέλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Η απόφασή μας δεν προέκυψε εν αιθρία, βασίζεται σε εντολές που πήραμε για να βελτιώσουμε τα οικονομικά του νοσοκομείου», είπε απ' την πλευρά του ο Ηλ. Λαμπράκος, η οποία θα αποδώσει στο νοσοκομείο περί τα 50-70 εκατ. δραχμές επιπλέον το χρόνο. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα ταμεία δεν «εκβιάζονται», αφού ούτως η άλλως σε κάποια από αυτά καλύπτονται η Α και Β θέση, ενώ είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, ασθενείς, που δεν καλύπτει το ταμείο τους τα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, θα νοσηλεύονται σε αυτά χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Απ' την πλευρά τους, τόσο το σωματείο των εργαζομένων, όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων και κάτοικοι δήλωσαν κατ' αρχάς ικανοποιημένοι από την αναστολή της προκλητικής απόφασης. Τόνισαν ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνας για την ανατροπή τέτοιων αποφάσεων, αλλά και γενικότερα για τη μη εφαρμογή των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια υγεία.

ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣ
Εφαρμογή μέσω των περιφερειών

Με πολιορκητικό κριό τους Γενικούς Γραμματείς των περιφερειών η κυβέρνηση επιχειρεί την εφαρμογή της αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμισης με πρώτο βήμα την κατάργηση των νοσοκομείων ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την υπαγωγή τους ως αυτοτελείς μονάδες στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Ετσι χτες έγινε σύσκεψη του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας και τους πρόσφατα ορισθέντες 17 συντονιστές των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης Εργου (ΠΟΔΕ) με θέμα την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας. Ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τονίζοντας ότι απόφασή του είναι η άμεση εφαρμογή και ενεργοποίηση του νόμου. Ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς τη συνδρομή τους, προκειμένου να λυθούν άμεσα προβλήματα, όπως η στέγαση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) και δήλωσε ότι ως τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι πρόεδροι των 17 ΠΕΣΥ της χώρας, ενώ προσδιόρισε τη σχέση των γενικών γραμματέων με τα ΠΕΣΥ.

Ακόμα, ο υπουργός ζήτησε απ' τους περιφερειάρχες να έχουν διορίσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπει ο αντι-ΕΣΥ νόμος, μέχρι τις 5.3.2001.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η δημοσιοποίηση του επόμενου νομοσχεδίου για τη συγκρότητη του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τον Οικογενειακό Γιατρό είπε ότι μέχρι τις 15.3.2001 θα έχει δημοσιοποιηθεί και στο σχετικό νομοσχέδιο.

Το χαρτζιλίκι στα μπαράκια

Ερευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής

Στα... μπαράκια φαίνεται πως καταθέτουν το χαρτζιλίκι τους οι Ελληνες μαθητές, καθώς τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας φέρνουν τα 16χρονα Ελληνόπουλα στην κορυφή της κατανάλωσης αλκοόλ.

Συγκεκριμένα - σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ειδικής επιστημονικής ομάδας για τη διεύρυνση του φαινομένου χρήσης αλκοόλ και ουσιών (ESPAD), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - το 94% των μαθητών της Δευτέρας και της Τρίτης Λυκείου δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοόλ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 83%. Πολύ υψηλή είναι, αναλογικά, και η εισπνοή ουσιών από τους Ελληνες μαθητές, καθώς την επικίνδυνη αυτή συνήθεια φέρονται να έχει το 14% των μαθητών της χώρας μας, όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 9%.

Στη χώρα μας, η έρευνα έγινε σε 2.205 μαθητές, ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι προέρχονταν απ' όλη τη χώρα. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο μέσα στην τάξη, επιτηρούμενοι από ειδικά εκπαιδευμένους ερευνητές, χωρίς την παρουσία καθηγητή.

Μάλιστα η έρευνα δείχνει πως τα Ελληνόπουλα δεν καταναλώνουν μόνο το περισσότερο αλκοόλ, αλλά είναι και... γερά ποτήρια, καθώς είναι πολύ λιγότεροι οι Ελληνες μαθητές που έχουν μεθύσει το ίδιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με μαθητές άλλων χωρών (42% έναντι 52% των άλλων Ευρωπαίων).

Πάντως χαμηλότερη εμφανίζεται η χρήση κάνναβης στη χώρα μας (9%) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (16%). Τέλος στη χρήση άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και νόμιμων με παράνομη χρήση, όπως ηρεμιστικά ή υπνωτικά χωρίς συνταγή γιατρού, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στο μέσο της κατάταξης.

Στο μέσο όρο είναι τα παιδιά στη χώρα μας και στο κάπνισμα, καθώς τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει το 35% των Ελλήνων. Λιγότεροι είναι, πάντως, οι Ελληνες μαθητές που έχουν καπνίσει σε όλη τους τη ζωή (59%) σε σύγκριση με τους μαθητές των άλλων χωρών (69%).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προκαταρκτική εξέταση για θάνατο των νεογνών

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θάνατο των τεσσάρων νεογνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, ενώ για το ίδιο θέμα έρευνα διενεργεί και η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μικρόβιο - φονιάς προκάλεσε την Κυριακή το πρωί μέσα σε μιάμιση ώρα το θάνατο των τεσσάρων πρόωρων νεογνών στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του ΑΠΘ του Ιπποκράτειου. Οπως τόνισε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Θρ. Βεντούρης, την ώρα που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα στα τέσσερα βρέφη, το προσωπικό ήταν υπεράριθμο, αφού γινόταν αλλαγή βάρδιας. Ετσι, ο αυξημένος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών αποδείχτηκε σωτήριος για τη ζωή των άλλων τεσσάρων βρεφών, που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο της εντατικής. Οι γιατροί της μονάδας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προσφέροντας αγωγή στα τέσσερα νεογνά, που τελικά, δυστυχώς, κατέληξαν, μεταφέροντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα σε θερμοκοιτίδες άλλων θαλάμων.

Χτες έγινε η ταυτοποίηση του βακτηρίου που προκάλεσε το θάνατο των τεσσάρων νεογνών. Πρόκειται για εντερομπάκτερ, ένα βακτηριοειδές με μεγάλη λοιμογόνο ισχύ. Οι γιατροί αποδίδουν την ταχύτατη και εκτεταμένη θανατηφόρο δράση του μικροβίου στο ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα των τεσσάρων νεογνών, τα οποίο εκτός του πρόωρου της γέννας και του μειωμένου βάρους τους παρουσίαζαν και συγγενείς ανωμαλίες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσουν οι ειδικοί παιδίατροι τα νεογνά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και παρουσιάζουν συγγενείς ανωμαλίες.

Ο μοιραίος θάλαμος παρέμεινε και χτες κλειστός, ενώ το Ιπποκράτειο έθεσε, προσωρινά, εκτός συστήματος εφημεριών, τη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ