Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προκαταρκτική εξέταση για θάνατο των νεογνών

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θάνατο των τεσσάρων νεογνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, ενώ για το ίδιο θέμα έρευνα διενεργεί και η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μικρόβιο - φονιάς προκάλεσε την Κυριακή το πρωί μέσα σε μιάμιση ώρα το θάνατο των τεσσάρων πρόωρων νεογνών στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του ΑΠΘ του Ιπποκράτειου. Οπως τόνισε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Θρ. Βεντούρης, την ώρα που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα στα τέσσερα βρέφη, το προσωπικό ήταν υπεράριθμο, αφού γινόταν αλλαγή βάρδιας. Ετσι, ο αυξημένος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών αποδείχτηκε σωτήριος για τη ζωή των άλλων τεσσάρων βρεφών, που βρίσκονταν στον ίδιο θάλαμο της εντατικής. Οι γιατροί της μονάδας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προσφέροντας αγωγή στα τέσσερα νεογνά, που τελικά, δυστυχώς, κατέληξαν, μεταφέροντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα σε θερμοκοιτίδες άλλων θαλάμων.

Χτες έγινε η ταυτοποίηση του βακτηρίου που προκάλεσε το θάνατο των τεσσάρων νεογνών. Πρόκειται για εντερομπάκτερ, ένα βακτηριοειδές με μεγάλη λοιμογόνο ισχύ. Οι γιατροί αποδίδουν την ταχύτατη και εκτεταμένη θανατηφόρο δράση του μικροβίου στο ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα των τεσσάρων νεογνών, τα οποίο εκτός του πρόωρου της γέννας και του μειωμένου βάρους τους παρουσίαζαν και συγγενείς ανωμαλίες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσουν οι ειδικοί παιδίατροι τα νεογνά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και παρουσιάζουν συγγενείς ανωμαλίες.

Ο μοιραίος θάλαμος παρέμεινε και χτες κλειστός, ενώ το Ιπποκράτειο έθεσε, προσωρινά, εκτός συστήματος εφημεριών, τη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ