Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Σε παράκρουση η κυβέρνηση από το κύμα αντιδράσεων

Φτάνουν σε σημείο να μεταθέτουν τη μάχη του Μαραθώνα στη... θάλασσα

Ο τύμβος της ιστορικής μάχης
Ο τύμβος της ιστορικής μάχης
«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»... Το γνωμικό αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις κινήσεις της κυβέρνησης που φαίνεται πια να τα έχει εντελώς χαμένα από τις διαρκώς ογκούμενες αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την καταστροφή του Σχοινιά Μαραθώνα με τη χωροθέτηση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρόμιου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης μάλιστα χτες έφτασε στο σημείο να επιτεθεί κατά όλων αυτών που αντιδρούν, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για το σημερινό χάλι του βιότοπου, λες και ήταν αυτοί που κυβερνούσαν - κι όχι το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος υπουργός - επί είκοσι χρόνια, επιτρέποντας όλες αυτές τις αυθαιρεσίες!

Περιγράφοντας λοιπόν ο Κ. Λαλιώτης όλες τις αυθαιρεσίες που εδώ και σαράντα χρόνια σώρευσαν στο Σχοινιά οι κυβερνήσεις (μαζί και του ΠΑΣΟΚ, φυσικά), όπως το αεροδρόμιο, η αμερικάνικη βάση, η πίστα μότο - κρος, η απόθεση μπαζών και σκουπιδιών, οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα, αντί να απευθύνει το ερώτημα στον εαυτό του ρώτησε όλους τους υπόλοιπους: «πόσοι διαμαρτυρήθηκαν από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται;»!

Προκειμένου μάλιστα να υπερασπιστεί το κατ' ευφημισμόν «Εθνικό Πάρκο» που θεσμοθέτησε μόνο και μόνο για να... χωρέσει και να νομιμοποιήσει το κωπηλατοδρόμιο και προκειμένου να αντικρούσει τους αρχαιολόγους και άλλους επιφανείς επιστήμονες, που αντιδρούν επισημαίνοντας την ιστορικότητα του χώρου, δε δίστασε να επικαλεστεί κάποιον Βέλγο καθηγητή Πάπε, ο οποίος σε μελέτη του υποστηρίζει ότι το τοπίο που υπάρχει σήμερα γύρω από το Μαραθώνα, το 490 πΧ ήταν... θάλασσα!

Τις ίδιες πηγές φαίνεται έχει και ο... οικολόγος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ηλ. Ευθυμιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε χτες εργολαβικά την υπεράσπιση της καταστροφής του Σχοινιά στα μικρόφωνα του ραδιοφώνου. «Η περιοχή που ονομάζουμε σήμερα Σχοινιά και που έχει γίνει εθνικό πάρκο - αποφάνθηκε συγκεκριμένα ο και... ιστορικός υπουργός - παλιότερα, την εποχή δηλαδή της μάχης του Μαραθώνα, ήταν θάλασσα. Τα έλη τα οποία αναφέρονται στην ιστορία ήταν πολύ πιο μέσα και το κύριο σημείο της μάχης του Μαραθώνα είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη σημερινή θέση του Σχοινιά»!

Βέβαια ο ίδιος επιφυλάχτηκε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα: τι θα γίνει αν κατά τις εκσκαφές για το κωπηλατοδρόμιο βρεθούν αρχαία; «Σ' αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω, θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και ό,τι γίνεται απανταχού της Ελλάδας όπου το υπέδαφος κρύβει εκπλήξεις συνεχώς, ευχάριστες εκπλήξεις», απάντησε ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ