Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο κενό ο ελληνικός δορυφόρος

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με ιδιωτικές εταιρίες, που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση του Hellas Sat, του πρώτου ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου. Ομως, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και η χώρα κινδυνεύει να χάσει τη θέση που της παραχωρήθηκε στο Διάστημα.

Η New Skies, με την οποία συζητά το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών (ΥΜΕ), αναμένεται να απαντήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας επί του σχεδίου σύμβασης που της προτείνει η κυβέρνηση για να αναλάβει το εγχείρημα.

Προηγούμενα, διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρία EMI, επειδή - όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - έθεσε νέες διεκδικήσεις. Παράγοντες της ΕΜΙ αντικρούουν την κατηγορία και αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΜΕ έβαιναν καλώς επί τριμήνου, μέχρι που «παράγοντες από το περιβάλλον του υπουργού» έκαναν επίτηδες αλλαγές επί τα χείρω στο κείμενο σύμβασης που συζητούσαν. Οι αλλαγές - αναφέρουν - καθιστούσαν το εγχείρημα ανέφικτο.

Η εταιρία ίσως κινηθεί δικαστικά εναντίον του ΥΜΕ, διεκδικώντας τη διακοπή της διαδικασίας και ενδεχόμενα αποζημίωση, επειδή θεωρεί ότι τέθηκε τεχνηέντως εκτός διαδικασίας.

Πέρα από τις αντιδικίες, το ΥΜΕ φέρεται να διαπραγματεύεται για το ίδιο ζήτημα και με την υπό σύσταση κοινοπραξία Papas - Γερμανός - ΟΤΕ, όπως και με τη ρωσική εταιρία Spectrum. Αναμένεται ακόμα, τις επόμενες ημέρες, στελέχη του ΥΜΕ να συναντηθούν και με εκπροσώπους της επιχείρησης Eutelsat. Αυτή προτείνει τη μετακίνηση υφιστάμενου δορυφόρου, στη θέση στο Διάστημα που έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών.

Η χώρα πρέπει να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το δορυφόρο μέχρι τις 9/4/2002. Διαφορετικά, χάνει τη θέση. Η Eutelsat προτείνει τη μετακίνηση, προκειμένου να καταληφθεί και να κατοχυρωθεί η θέση, μέχρι να ετοιμαστεί ο Hellas Sat. Στο μεταξύ, οι κατασκευάστριες εταιρίες θεωρούν ανεπαρκή το χρόνο που απομένει. Εξάλλου, είναι αμφίβολο αν η Διεθνής Ενωση αποδεχτεί μετακινήσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητά ανεπιτυχώς με εταιρίες από το Σεπτέμβρη 1999 και έχει διοργανώσει δυο διαγωνισμούς δίχως αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ