Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το χαρτζιλίκι στα μπαράκια

Ερευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής

Στα... μπαράκια φαίνεται πως καταθέτουν το χαρτζιλίκι τους οι Ελληνες μαθητές, καθώς τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας φέρνουν τα 16χρονα Ελληνόπουλα στην κορυφή της κατανάλωσης αλκοόλ.

Συγκεκριμένα - σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ειδικής επιστημονικής ομάδας για τη διεύρυνση του φαινομένου χρήσης αλκοόλ και ουσιών (ESPAD), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - το 94% των μαθητών της Δευτέρας και της Τρίτης Λυκείου δηλώνουν ότι καταναλώνουν αλκοόλ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 83%. Πολύ υψηλή είναι, αναλογικά, και η εισπνοή ουσιών από τους Ελληνες μαθητές, καθώς την επικίνδυνη αυτή συνήθεια φέρονται να έχει το 14% των μαθητών της χώρας μας, όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 9%.

Στη χώρα μας, η έρευνα έγινε σε 2.205 μαθητές, ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι προέρχονταν απ' όλη τη χώρα. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο μέσα στην τάξη, επιτηρούμενοι από ειδικά εκπαιδευμένους ερευνητές, χωρίς την παρουσία καθηγητή.

Μάλιστα η έρευνα δείχνει πως τα Ελληνόπουλα δεν καταναλώνουν μόνο το περισσότερο αλκοόλ, αλλά είναι και... γερά ποτήρια, καθώς είναι πολύ λιγότεροι οι Ελληνες μαθητές που έχουν μεθύσει το ίδιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με μαθητές άλλων χωρών (42% έναντι 52% των άλλων Ευρωπαίων).

Πάντως χαμηλότερη εμφανίζεται η χρήση κάνναβης στη χώρα μας (9%) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (16%). Τέλος στη χρήση άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και νόμιμων με παράνομη χρήση, όπως ηρεμιστικά ή υπνωτικά χωρίς συνταγή γιατρού, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στο μέσο της κατάταξης.

Στο μέσο όρο είναι τα παιδιά στη χώρα μας και στο κάπνισμα, καθώς τον τελευταίο μήνα πριν την έρευνα δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει το 35% των Ελλήνων. Λιγότεροι είναι, πάντως, οι Ελληνες μαθητές που έχουν καπνίσει σε όλη τους τη ζωή (59%) σε σύγκριση με τους μαθητές των άλλων χωρών (69%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ