Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
«Φτάνει πια η υποβάθμιση της ζωής μας»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 5.30 μ.μ.

Ενώ η εργατούπολη του Μενιδίου προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, η κυβέρνηση θέλει να την επιβαρύνει με πολλές υπερτοπικής σημασίας χρήσεις(Στιγμιότυπα από τους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων και παλιότερη κινητοποίησή τους)
Ενώ η εργατούπολη του Μενιδίου προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, η κυβέρνηση θέλει να την επιβαρύνει με πολλές υπερτοπικής σημασίας χρήσεις(Στιγμιότυπα από τους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων και παλιότερη κινητοποίησή τους)
Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Μενιδίου έχει προκαλέσει η συνεχώς προωθούμενη υποβάθμιση της περιοχής, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και προτάσσει το κέρδος από την ποιότητα ζωής των δημοτών, ακόμα και από την υγεία τους. Ετσι, φέρονται αποφασισμένοι να σταματήσουν να ανέχονται αυτήν την κατάσταση και ήδη προχωράνε σε συντονισμένες κινήσεις για διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μια πρώτη τέτοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι αυτή που πραγματοποιείται σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 5.30 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων της πόλης και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων της πόλης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η υποβαθμισμένη από πολλές απόψεις εργατούπολη είναι πολλά. Πέρα από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του Σεπτέμβρη του '99, που επιδείνωσε την κατάσταση, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή επιβαρύνεται και υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιδείνωση στο μέλλον από χρήσεις υπερτοπικής σημασίας. Πέρα από τα υπάρχοντα, εγκαταστάσεις στρατοπέδων, αστυνομικής σχολής, σχεδιασμός για μεταφορά φυλακών, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές, εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών, έρχονται να προστεθούν και τα λεγόμενα μεγάλα έργα «υποδομής». Το «Πάρκο κεραιών» στην Πάρνηθα, το Ολυμπιακό Χωριό, ο σταθμός μετεπιβίβασης Αχαρνών που θα επιβαρύνει με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο την πόλη, η Αττική Οδός, αλλά και αγωγοί φυσικού αερίου και κηροζίνης, που θα διασχίζουν την πόλη προς εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είναι χρήσεις με υπερτοπική σημασία, που, κατ' επιλογή της κυβέρνησης, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή στην πόλη. Για όλα αυτά και για την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους κατοίκους, ο «Ρ» μίλησε με εκπροσώπους φορέων της πόλης, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και μεταφέρουν τις αγωνίες των απλών ανθρώπων.


Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Κώστας Πανταζής, σημειώνει: «Οι κάτοικοι της πόλης, και ιδιαίτερα τα παιδιά μας, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους. Δίπλα σε σχολεία ξεφυτρώνουν καθημερινά καφετερίες, που λειτουργούν χωρίς άδειες και γίνονται μπαρ με πολύ ύποπτες δραστηριότητες και χωρίς κανέναν έλεγχο. Ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι, να υπάρξει έλεγχος. Τα ναρκωτικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, οι έμποροι δίνουν και παίρνουν στην πόλη. Η πρόληψη και η ενημέρωση στα σχολεία από ειδικούς είναι γι' αυτό αναγκαία. Ταυτόχρονα, οι νέοι δεν έχουν κανένα διέξοδο για ενασχόληση με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Εμείς ως γονείς ζητάμε τα αυτονόητα και θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, να συμβάλουν ώστε να μπει ένα τέρμα σ' αυτήν την υποβάθμιση».

Η Ανθούλα Γεωργού, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου Μενιδίου και μέλος της ΟΓΕ, μας είπε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολύ έντονο στην περιοχή: «Εμείς θέλουμε να υπάρχει πρόληψη και ενημέρωση στα σχολεία για τα ναρκωτικά, πράγμα που δε γίνεται. Δεν είναι λογικό, όμως, αυτό να γίνει; Είμαστε γονείς και αγωνιούμε», μας είπε. Βέβαια, τα προβλήματα δεν εστιάζονται μόνο εκεί, αφού η περιοχή, αν και είναι πολύ μεγάλη, στερείται αθλητικών, αλλά και πολιτιστικών χώρων.

Εντονη είναι η ανησυχία, επίσης, των κατοίκων για την εγκατάσταση στην περιοχή διάφορων έργων, τα οποία, όμως, δεν είναι προς όφελος των κατοίκων. «Τι προσπαθούν τελικά να κάνουν; Να γίνουμε η χαβούζα του Λεκανοπεδίου. Ο,τι θέλουν να απομακρύνουν, θα το φέρουν εδώ;», σημειώνει η Ανθ. Γεωργού.

Με το σεισμό, τα προβλήματα στην περιοχή επιδεινώθηκαν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κτιριακό στα σχολεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μας λέει η Καλή Ντινοπούλου, μέλος στο Σύλλογο του 2ου Δημοτικού Σχολείων Αχαρνών, αποτελεί η συστέγαση 4 γυμνασίων σ' ένα κτίριο. Φέτος όμως το ένα μεταφέρθηκε, αλλά σ' ένα κτίριο πανάθλιο. Οσο για τα ναρκωτικά, μας λέει ότι «η αντιμετώπιση της πολιτείας είναι ίδια παντού. Η αστυνόμευση δεν κάνει τίποτα. Εγιναν συλλήψεις σε πρεζόνια και βαποράκια, ενώ κανέναν έμπορο δεν έχουν πιάσει ή σωματέμπορο», μας είπε η Κ. Ντινοπούλου, τονίζοντας ότι «δε χτυπάνε το ίδιο το πρόβλημα. Ξεκινάς για το σούπερ μάρκετ και σε σταματάνε τέσσερις φόρες στο δρόμο και να σε ψάχνουν. Ολη η περιοχή είναι "τίγκα" στα μπαρ με αλλοδαπές, πέφτουν πιστολίδια. Στην ουσία, δεν κάνουν τίποτα, απλά περιφέρονται».

Στο πλευρό των κατοίκων και πρωταγωνιστής στους αγώνες που ετοιμάζονται, είναι η ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ, που καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, όπου και αν ανήκει πολιτικά, να συμβάλει στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική, που, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, στοχεύει κατευθείαν στο μέλλον και στην υγεία των πολιτών. Το ΚΚΕ θα συμβάλει και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία φορέων και πολιτών, στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα, η «Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου», τα μέλη και στελέχη της συμμετέχουν και στηρίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων και καλούν τους δημότες να κάνουν δική τους υπόθεση την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ