ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Ενότητα και αλληλεγγύη έφεραν τη νίκη

Νικηφόρα έκβαση είχε η πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, καθώς οι πλοιοκτήτες δέχτηκαν τα αιτήματά τους και επαναπροσέλαβαν τους δυο συνδικαλιστές που είχαν απολύσει

Με νίκη έληξε ο 8ήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου και Κεραμωτής - Θάσου, αφού οι πλοιοκτήτες, μετά την αποτυχία και της δεύτερης προσπάθειάς τους να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των ναυτεργατών, δήλωσαν χτες ότι αποδέχονται τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μετά τη σχετική συνάντηση με τους εργοδότες, το Σωματείο Ναυτικών «Η ΕΝΩΣΗ» συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία αποφάσισε τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε η επαναναυτολόγηση των δυο απολυμένων μελών της διοίκησης του σωματείου, τα οποία είχαν απολύσει πρόσφατα οι πλοιοκτήτες.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο λιμεναρχείο της Θάσου ανάμεσα στην Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» και τους πλοιοκτήτες έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα των απεργών για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συνδικαλιστών, τον προγραμματισμό των δρομολογίων με βάση τις προτάσεις του σωματείου και την καταβολή των υπερωριών.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη νίκη και οφείλεται στην αποφασιστικότητα και τον ενωτικό, χωρίς ταλαντεύσεις, αγώνα, που έδωσαν αυτές τις μέρες οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου. Ενας αγώνας που στηρίχτηκε στην επαγρύπνηση και στην περιφρούρησή του, αλλά πολύ περισσότερο στην υποστήριξη του κόσμου και την αλληλεγγύη πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των στελεχών τους στον πολυήμερο αγώνα. Εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόσο των ναυτεργατών, όπως η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αλλά και άλλες όπως η ΟΕΚΙΔΕ και πολλές ακόμη στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων με πολλούς τρόπους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την αδιαλλαξία την οποία επέδειξαν οι πλοιοκτήτες - οι οποίοι ακόμη βρίσκονται κάτω από την αγωνιστική επαγρύπνηση των ναυτεργατών - το ίδιο το Λιμεναρχείο Καβάλας τήρησε στάση ανοχής απέναντι στις εργοδοτικές παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας. Η στάση του αυτή επιβλήθηκε από τη γενικότερη αντιναυτεργατική πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης, η οποία τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία.

Ωστόσο, ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών επιχειρήθηκε - αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν - να χρησιμοποιηθεί και η καθυστέρηση μεταφοράς στο νοσοκομείο της Καβάλας νεαρού από τη Θάσο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι. Πρωταγωνιστές στην επιχείρηση σπίλωσης του ναυτεργατικού αγώνα ήταν τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, που θέλησαν να ρίξουν τις ευθύνες στους ναυτεργάτες, επειδή δεν υπήρχε μέσο μεταφοράς του νεαρού στην Καβάλα.

Αποστομωτική απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη κι όταν δεν υπάρχει απεργία και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες λειτουργούν απρόσκοπτα, μετά τις 6 το απόγευμα δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τραυματιών από τη Θάσο στην Καβάλα. Μεταφορά μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι πλοιοκτήτες αποσπούσαν αμοιβή 200 χιλ. δραχμών!

ΝΑΤ
Το «πατώνουν» εφοπλιστές και κυβέρνηση

Την ίδια ακριβώς στιγμή που το ΝΑΤ «βουλιάζει» στα ελλείμματα, η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της διοίκησής του εξακολουθεί να κάνει «πλάτες» στους εφοπλιστές για να εισφοροκλέβουν και να εισφοροδιαφεύγουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση του πλοίου «VALENTINO» με σημαία Κύπρου, για το οποίο η εταιρία «Janina Nacigation Company Limited» οφείλει στο ΝΑΤ 270.000 δολάρια, από το 1998. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, η πλειοψηφία αποφάσισε να συμβιβαστεί με την καταβολή ...50.000 δολαρίων, δηλαδή την καταβολή λιγότερο του ενός τρίτου των οφειλών!

Το πλοίο είχε συμβληθεί με το ΝΑΤ την 1η Απρίλη 1997 και, μάλιστα, χωρίς να του ζητηθεί εγγυητική επιστολή και διαγράφτηκε στις 8 Δεκέμβρη 1998, λόγω της μη καταβολής των εισφορών. Από το 1998 μέχρι και σήμερα, το ΝΑΤ δεν κατάφερε να εισπράξει δραχμή, καθώς το πλοίο «καλύπτεται» από το νομοθετικό τερατούργημα, που έχει χτιστεί από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για να προστατεύουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα, όπως είναι ο νόμος περί εγκριτικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, το πλοίο, το οποίο έχει κατασχεθεί από τράπεζες, αναμένεται να τεθεί σε πλειστηριασμό. Ετσι, επειδή το πλοίο αυτό είναι ...«αλλοδαπών συμφερόντων», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των αρμοδίων υπηρεσιών του ΝΑΤ που κατέθεσαν και τη σχετική εισήγηση στη διοίκηση, «η αναγγελία ενός δικαιούχου σε πλειστηριασμό εξαρτάται από το τι προβλέπει η εγκριτική πράξη του πλοίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, τη σημαία της οποίας προβλέπει το πλοίο και δεν είναι βέβαιο ότι ο ασφαλιστικός φορέας έχει προνόμιο»! Να σημειωθεί ότι το πλοίο μέχρι τώρα ανήκει στον Ελληνα πλοιοκτήτη Δημήτρη Κοσμά.

«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Νέα απεργιακή κινητοποίηση

Με καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης αλλά και τη σημερινή νέα 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι των «Τσιμέντων Χαλκίδας» στις προκλήσεις της γαλλικής πολυεθνικής «Lafarge» - ιδιοκτήτρια του ομίλου ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» - που αρνείται την εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το σωματείο.

Η νέα διοίκηση της επιχείρησης αρνείται την πρόσληψη προσωπικού (αντίθετα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι περισσεύουν 20 εργαζόμενοι) και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε πρόσφατα νέα παράταση για την έναρξη υλοποίησης προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας από την τσιμεντόσκονη, προκαλώντας τις καταγγελίες από την Επιτροπή Αγώνα κατά της Τσιμεντόσκονης. Ενα ακόμα αίτημα του σωματείου είναι ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης εισόδου των εργολάβων που έχουν επεκταθεί σε εργασίες εκτός συντήρησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου έχει καλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων σήμερα στις 9 το πρωί (σε αίθουσα του ΕΚ) προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις ο συνδυασμός της «Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας» (ΠΣΣ) χαιρετίζει, με ανακοίνωσή του, τους αγώνες, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η διεύρυνση της πάλης των εργαζομένων γιατί κυβέρνηση, ΕΕ και μονοπώλια έχουν βάλει στόχο την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. «Θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, τονίζει η ΠΣΣ, όπως η κοινωνική ασφάλιση, το συνταξιοδοτικό, το 8ωρο, η δημόσια υγεία και Παιδεία, δέχονται την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Για αυτό οι εργατοϋπάλληλοι, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, η νεολαία πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους Λαϊκό Μέτωπο Πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Τέλος, η ΠΣΣ ενόψει της σημερινής γενικής συνέλευσης του σωματείου, καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και αγώνα για να απαιτήσουν από τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΣΕ - ΑΔΕΔΥ να μη συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και να διατρανώσουν όλοι μαζί «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απαίτησαν ανθρώπινη εργασία και μισθούς

24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι καθαρίστριες δημόσιων σχολείων στο Νομό Καρδίτσας

Στο δρόμο του αγώνα βρέθηκαν χτες οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων στο Νομό Καρδίτσας, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία, απαιτώντας ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και μισθούς.

Οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν χτες το πρωί πορεία από το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας προς τη Νομαρχία. Εκεί, συναντήθηκαν με τον νομάρχη Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλο και τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

Οι εργαζόμενες έθεσαν τα γενικότερα αιτήματά τους, όπως: Αλλαγή εργασιακού καθεστώτος, με μετατροπή των συμβάσεων από έργου σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Αναπροσαρμογή των αμοιβών τους σε ετήσια βάση και αυξήσεις 15% για το 2001. Ακόμη, αμοιβή για έντεκα μήνες με πληρωμή ανά αίθουσα με βάση το εμβαδόν της, καθώς και χορήγηση εκλογικού επιδόματος. Επίσης, ζήτησαν την πρόσληψη και άλλων καθαριστριών και έλαβαν την υπόσχεση ότι θα υπάρχει συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Τη στήριξη της απεργίας δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι 10.000 καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζονται για να αλλάξουν το άδικο και εξευτελιστικό εργασιακό καθεστώς, στο οποίο τις έχουν υποχρεώσει τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. «Ενα εργασιακό καθεστώς που τις υποχρεώνει να εργάζονται με συμβάσεις έργου και εξευτελιστικές αμοιβές καθαρισμού ανά αίθουσα, στερώντας τους έτσι όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι».

Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία - μέλη στην καθαριότητα των σχολείων να προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης.

ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ασυδοτεί ανενόχλητος

Αρνήθηκε ξανά χτες το πρωί η διεύθυνση της εταιρίας «Φιλίππου Δομικά Υλικά ΑΕ» να επαναπροσλάβει τους 4 απολυμένους συνδικαλιστές που παρουσιάστηκαν στο εργοστάσιο για να προσέλθουν στις εργασίες τους, μετά από επανειλημμένες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωσαν τους απολυμένους συνδικαλιστές.

Οι 4 συνδικαλιστές προσήλθαν στο εργοστάσιο «Φιλίππου», συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Θεόδωρο Κυριακίδη, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αχιλλέα Κωστόπουλο και αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, αποτελούμενη από τους Νίκο Μαλαχιά και Πέτρο Μυλωνά. Οι συνδικαλιστικές αυτές αντιπροσωπείες συνόδευσαν τους απολυμένους συνδικαλιστές για αλληλεγγύη και για να υποστηρίξουν το νόμιμο δικαίωμά τους να προσέλθουν ανεμπόδιστα στην εργασία τους.

Πρόκειται για τους Τραχανά Βασίλειο, πρόεδρο του κλαδικού σωματείου, Ξανθόπουλο Χριστόφορο, Χριστόφορο Αλέκο και Νταουσανίδη Δημήτριο, μέλη της προσωρινής διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου που απολύθηκαν πριν 4 χρόνια, οι τρεις τελευταίοι γιατί προσπάθησαν να ξανασυστήσουν το εργοστασιακό σωματείο και ο πρώτος γιατί συμπαραστάθηκε στους συναδέλφους του στην προσπάθειά τους αυτή. Ολο το διάστημα από την απόλυσή τους οι απολυμένοι συνδικαλιστές έχουν επιδοθεί σε ένα δικαστικό μαραθώνιο, έχουν περάσει από σωρεία δικών για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στην εργασία τους. Παρά το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί σε όλες αυτές τις δίκες, οι εργοδότες, γνωστοί για την ασυδοσία και τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζόμενων, καταπατώντας και αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, εξακολουθούν να παρανομούν, χωρίς τα όργανα της πολιτείας να επεμβαίνουν για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Την ετήσια γενική συνέλευσή του πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη γενική συνέλευση θα συζητηθούν ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ισολογισμός 2000 - προϋπολογισμός 2001 και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής, ενώ θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ