Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Ενότητα και αλληλεγγύη έφεραν τη νίκη

Νικηφόρα έκβαση είχε η πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, καθώς οι πλοιοκτήτες δέχτηκαν τα αιτήματά τους και επαναπροσέλαβαν τους δυο συνδικαλιστές που είχαν απολύσει

Με νίκη έληξε ο 8ήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου και Κεραμωτής - Θάσου, αφού οι πλοιοκτήτες, μετά την αποτυχία και της δεύτερης προσπάθειάς τους να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των ναυτεργατών, δήλωσαν χτες ότι αποδέχονται τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μετά τη σχετική συνάντηση με τους εργοδότες, το Σωματείο Ναυτικών «Η ΕΝΩΣΗ» συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία αποφάσισε τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε η επαναναυτολόγηση των δυο απολυμένων μελών της διοίκησης του σωματείου, τα οποία είχαν απολύσει πρόσφατα οι πλοιοκτήτες.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο λιμεναρχείο της Θάσου ανάμεσα στην Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» και τους πλοιοκτήτες έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα των απεργών για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συνδικαλιστών, τον προγραμματισμό των δρομολογίων με βάση τις προτάσεις του σωματείου και την καταβολή των υπερωριών.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη νίκη και οφείλεται στην αποφασιστικότητα και τον ενωτικό, χωρίς ταλαντεύσεις, αγώνα, που έδωσαν αυτές τις μέρες οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου. Ενας αγώνας που στηρίχτηκε στην επαγρύπνηση και στην περιφρούρησή του, αλλά πολύ περισσότερο στην υποστήριξη του κόσμου και την αλληλεγγύη πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των στελεχών τους στον πολυήμερο αγώνα. Εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόσο των ναυτεργατών, όπως η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αλλά και άλλες όπως η ΟΕΚΙΔΕ και πολλές ακόμη στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων με πολλούς τρόπους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την αδιαλλαξία την οποία επέδειξαν οι πλοιοκτήτες - οι οποίοι ακόμη βρίσκονται κάτω από την αγωνιστική επαγρύπνηση των ναυτεργατών - το ίδιο το Λιμεναρχείο Καβάλας τήρησε στάση ανοχής απέναντι στις εργοδοτικές παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας. Η στάση του αυτή επιβλήθηκε από τη γενικότερη αντιναυτεργατική πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της κυβέρνησης, η οποία τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία.

Ωστόσο, ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών επιχειρήθηκε - αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν - να χρησιμοποιηθεί και η καθυστέρηση μεταφοράς στο νοσοκομείο της Καβάλας νεαρού από τη Θάσο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι. Πρωταγωνιστές στην επιχείρηση σπίλωσης του ναυτεργατικού αγώνα ήταν τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, που θέλησαν να ρίξουν τις ευθύνες στους ναυτεργάτες, επειδή δεν υπήρχε μέσο μεταφοράς του νεαρού στην Καβάλα.

Αποστομωτική απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη κι όταν δεν υπάρχει απεργία και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες λειτουργούν απρόσκοπτα, μετά τις 6 το απόγευμα δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τραυματιών από τη Θάσο στην Καβάλα. Μεταφορά μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που οι πλοιοκτήτες αποσπούσαν αμοιβή 200 χιλ. δραχμών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ