ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διερευνά τη δυνατότητα σχηματισμού αντιλαϊκής κυβέρνησης

Σχήμα εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Γ. Δραγασάκη υποστηρίζει ο Β. Μεϊμαράκης

Eurokinissi

Συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, που νωρίτερα του είχε παραδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο ενδιάμεσο συνεδρίασε το Ατυπο Πολιτικό Συμβούλιο σε διευρυμένη σύνθεση και η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, εξετάζοντας τις εξελίξεις.

Η ηγεσία της ΝΔ φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσει την εντολή όσο περισσότερο μπορεί. «Θα κάνω χρήση αυτής της εντολής, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα πριν καταφύγουμε στο έσχατο, που είναι οι εκλογές, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή δε βοηθούν τη χώρα και εξετάζω το ενδεχόμενο εάν εξυπηρετούν σκοπιμότητες, πολιτικές διαπλοκές και όλα τα άλλα σχετικά, τα οποία δεν είναι της ώρας και της παρούσης να αναφέρω», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Β. Μεϊμαράκης.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί «αν μπορεί η παρούσα Βουλή να δώσει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική δράση και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και βεβαίως, γιατί όχι, μπορεί να έχει, όπως και χτες τόνισα, πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρώτο κόμμα. Εφόσον ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις ευθύνες και θέλει να φύγει».

Απ' την Ζ. Κωνσταντοπούλου ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τη ...δύναμη των κομμάτων και όπως είπε, «να την παροτρύνω να κάνει μια συνάντηση κι αυτή με αρχηγούς κομμάτων, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια ουσιαστική σοβαρή πολιτική λύση από την παρούσα Βουλή». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι προτίθεται να καλέσει τον Αλ. Τσίπρα σε συνάντηση, προκειμένου να πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως γιατί δεν πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης και γιατί παραιτείται, αλλά και να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και τις προθέσεις του μετά τις εκλογές.

Σε ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης απ' την παρούσα Βουλή, υπέδειξε τον Γ. Δραγασάκη, που είναι «συνεργάσιμος και συνεννοήσιμος άνθρωπος» και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε και να πετύχουμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο ένας για τον άλλο και το πόσο μεγάλες διαφορές μπορεί να έχει». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν επαφές ανάμεσα στους δύο σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Γ. Δραγασάκης, πάντως, απέρριψε την πρόταση, με ανάρτησή του στο twitter. Σε συνέχεια των υπαινιγμών Μεϊμαράκη, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι υπάρχουν «μια σειρά "κρούσματα" που παραπέμπουν σε εκτροπή» και τα οποία «μας υποχρεώνουν να υπενθυμίσουμε, σε όσους παριστάνουν ότι το έχουν λησμονήσει, ότι ο κ. Τσίπρας έχει παραιτηθεί και ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή».

«Προειδοποιούμε ότι η ΝΔ δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε κίνηση ή πρωτοβουλία που δεν εντάσσεται στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να απέχουν από ενέργειες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές», αναφέρεται.

ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει κυβέρνηση συνεργασίας για να χτυπήσει το λαό

Επικριτικός απέναντι στην απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές εμφανίστηκε ξανά χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Οπως είπε, «ο κ. Τσίπρας μπορούσε να κυβερνήσει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδιναν στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να κυβερνήσει με την ανοχή τους και στη Βουλή να ψηφίζουν αυτά που θεωρούν σημαντικά και αυτά που εξασφαλίζουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

Παρά την αντιπολιτευτική ρητορική για ευνόητους λόγους, ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαθεσιμότητα του ίδιου και του κόμματός του να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας μετεκλογικά και εξέφρασε τη φιλοδοξία το Ποτάμι «να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση». Μάλιστα, στην ερώτηση αν προτίθεται να πάρει μέρος σε κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι ΑΝΕΛ - έχοντας στο παρελθόν επικρίνει έντονα την επιλογή τους απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό εταίρο - αρκέστηκε να δηλώσει πως «ο λαός θα αποφασίσει ποια κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή και ο λαός θα αποφασίσει και σε ποια σειρά θα είναι αυτά τα κόμματα».

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Δανέλλης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα «μοιραίο πρόσωπο» που του αρέσει να εκλέγεται, αλλά «απεχθάνεται, φοβάται να κυβερνά». Και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία ότι «δεν ξέρω σε τι θα μας φανεί χρήσιμη, σε μια συγκυρία στην οποία θα έπρεπε, μιλώντας ειλικρινά, σοβαρά και επιδιώκοντας τη μέγιστη συνεννόηση και συναίνεση, να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε επί δεκαετίες, τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις...».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση «κλαίει» για τη διερευνητική

Ανταγωνιστή απέκτησε το κάλπικο αντιμνημονιακό αφήγημα της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής με την εμφάνιση της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑ.ΕΝ.) του Π. Λαφαζάνη. Μάλιστα, δεν μπορεί να κρύψει την πικρία της που στερείται τη δυνατότητα να στήσει σόου με τη διερευνητική εντολή. Οπως ισχυρίζεται σε άρθρο στην ιστοσελίδα της, η ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε ακριβώς γι' αυτό το λόγο!

Σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να υποδυθεί ρόλο θύματος των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, ισχυρίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη επισκέφτηκαν τον Πρ. Παυλόπουλο με αντικείμενο «νομικού τύπου διεργασίες προκειμένου να αποφευχθεί ο σκόπελος των διερευνητικών εντολών, διότι αν ακολουθείτο η συνταγματική διαδικασία, έπρεπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή (...) Καθότι συνταγματικά το εμπόδιο της Χρυσής Αυγής δεν μπορούσε να προσπελαστεί, σε συνεννόηση το αντισυνταγματικό τόξο αποφάσισε να επιστρατεύσει τον Λαφαζάνη».

Η αφήγηση της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται με ένα ρεσιτάλ χαρακτηρισμών για τις «μνημονιακές μαριονέτες», για τη «φράου Μέρκελ» κ.λπ. και με κορόνες εθνικισμού, όπως «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», σλόγκαν του πάλαι ποτέ «αριστερού» ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνει στο σύνολό της τα στενά περιθώρια κινήσεων, ακόμα και λεκτικά, όσων υποκλίνονται στο κεφάλαιο και την εξουσία αλλά υψώνουν κάλπικες παντιέρες για να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Ν. Μιχαλολιάκος σε διάγγελμά του, χτες, χαρακτήρισε «επιμηθείς» τους βουλευτές της ΛΑ.ΕΝ., «οι οποίοι κατάλαβαν τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπέγραφε μνημόνιο και γι' αυτό διαχώρισαν την θέση τους», διαμαρτυρόμενος ότι η διερευνητική εντολή ανήκει στο κόμμα του και μπορεί να είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό να την πάρει ο Λαφαζάνης! Απ' το διάγγελμα δεν έλειψαν οι αντιμνημονιακές κορόνες και ο ρατσισμός, καθώς αναφερόμενος στους μετανάστες μίλησε για εισβολή αλλοδαπών!

ΠΑΣΟΚ
Μπορούμε να συνεννοηθούμε με Τσίπρα, εάν...

Για «εύκολα ψέματα που έβλαψαν βαθιά τη χώρα» και για «βλάβη που συνεχίζεται με την πρόκληση ξανά εκλογών για καθαρά εσωκομματικούς λόγους», έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, διεκδικώντας τη δικαίωση του κόμματός του, που «έλεγε την αλήθεια», όπως είπε.

«Αν συνεχίσει να καθορίζει τις εξελίξεις αυτή η ομάδα ανθρώπων, η χώρα ούτε στρατηγική εξόδου από την κρίση θα έχει, ούτε σχέδιο για το μέλλον. Η αβεβαιότητα θα διατηρείται και το Grexit θα καραδοκεί. Ο λαός καλείται με τις ώριμες επιλογές του να επιβάλει την αλήθεια, την κοινή λογική, την εθνική συνευθύνη και να προστατεύσει το μέλλον του», ανέφερε, τασσόμενος υπέρ κυβερνητικών λύσεων που θα εκφράζουν τη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Αλλά και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Αλ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να συνεννοηθούμε μόνο αν σταματήσει να λέει ψέματα». Με τη σειρά του, στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να ξεπλύνει τις αμαρτίες του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχουν πλέον "αντιμνημονιακοί": Γι' αυτό και είναι χρέος μας να προχωρήσουμε σε ένα εσωτερικό μνημόνιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Και πρόσθεσε ότι «μόνο μία κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μπορεί να λύσει τα προβλήματα - πριν ή μετά από εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ