ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει τις επιδρομές σε Παλαιστινιακά εδάφη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συνεχίστηκε και χτες η ένταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, καθώς οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μπαράζ συλλήψεων, τρομοκρατικών εφόδων σε σπίτια, ακόμη και κατεδάφιση κατοικίας μιας οικογένειας στην Τζενίν με αντιαρματικά βλήματα, επειδή δύο νεαροί ήταν μέλη αντιστασιακής Παλαιστινιακής οργάνωσης.

Οι τρομοκρατικές έφοδοι των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων ξεκίνησαν πριν τα ξημερώματα χτες στη Ναπλούς, στη Βηθλεέμ, στην Ιεριχώ, στην Τζενίν, με πρόσχημα τον εντοπισμό και τη σύλληψη «υπόπτων για παράνομη δραστηριότητα». Κατά τις εφόδους των Ισραηλινών στρατιωτών λεηλατήθηκαν δεκάδες κατοικίες, ενώ έγιναν τουλάχιστον 12 συλλήψεις νεαρών, ηλικίας από 18 έως 28 ετών. Περίπου οι μισές από τις συλλήψεις έγιναν στην Τζενίν, όπου συνελήφθησαν τα πέντε μέλη μιας οικογένειας, γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν ανώτερα στελέχη της «Χαμάς». Στη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης, λεηλασίας της κατοικίας των Παλαιστινίων και της κατεδάφισης, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και νεαρούς Παλαιστίνιους.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, από την αρχή τρέχοντος έτους ως σήμερα, διενεργούν τη βδομάδα κατά μέσο όρο 80 επιχειρήσεις «έρευνας και συλλήψεων» κατά μήκος των Παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υπό το πρόσχημα «απειλών ασφαλείας».

ΚΚΕ
Καταγγέλλει την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το ΚΚ Καζακστάν είχε σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των απεργών της πετρελαιοβιομηχανίας στη Ζαναοζέν, το 2011, που είχαν δεχτεί την ωμή επίθεση των δυνάμεων καταστολής (φωτ.)
Το ΚΚ Καζακστάν είχε σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των απεργών της πετρελαιοβιομηχανίας στη Ζαναοζέν, το 2011, που είχαν δεχτεί την ωμή επίθεση των δυνάμεων καταστολής (φωτ.)
Το νέο κρούσμα ωμού αντικομμουνισμού, που αυτή τη φορά εκφράζεται με την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν, καταγγέλλει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζακστάν, στην οποία προχώρησαν πρόσφατα οι αρχές του Καζακστάν, με απόφαση δικαστηρίου και με το πρόσχημα ότι δε συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό μελών (38 αντί για 40 χιλιάδες μέλη).

Τα τελευταία χρόνια, η δράση του ΚΚ Καζακστάν βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο των αρχών του Καζακστάν, που είχαν επιβάλλει ανάλογες προσωρινές αποφάσεις αναστολής της λειτουργίας του, όπως όταν αυτό εκδήλωσε τη στήριξή του στην απεργία των εργατών της πετρελαιοβιομηχανίας στην πόλη Ζαναοζέν, που με βίαιο κι αιματηρό τρόπο κατέστειλαν οι αρχές, αλλά και για τη συμμετοχή του σε συμμαχία οργανώσεων της αντιπολίτευσης το 2011-12.

Η νέα αυτή απόφαση, που "τελεσίδικα" πλέον απαγορεύει τη δράση του ΚΚ Καζακστάν, έχει στόχο να εμποδίσει την πολιτική δράση των κομμουνιστών, την κάθοδό τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σε συνθήκες μάλιστα όπου οξύνεται η καπιταλιστική οικονομική κρίση στο Καζακστάν κι αναμένεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οχι τυχαία, η συγκεκριμένη αντικομμουνιστική απόφαση συνδυάστηκε με την έγκριση νέου νόμου "για τα συνδικάτα", με τον οποίο επιβάλλεται ασφυκτικότερος έλεγχος των συνδικάτων από την εργοδοσία και τις αρχές, ενώ καθιερώνονται διώξεις για συμμετοχή σε "παράνομη απεργία", σε "παράνομες συγκεντρώσεις», για "τη δημιουργία αδήλωτων συνδικάτων και κομμάτων" κ.ο.κ.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές του Καζακστάν, καταδικάζει το νέο αντιδημοκρατικό κι αντικομμουνιστικό κατήφορο των αρχών του Καζακστάν κι απαιτεί την ακύρωση της απαγόρευσης του ΚΚ Καζακστάν».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι βανδαλισμοί στην Παλμύρα

Ενώ οι Κούρδοι του Ιράκ καταγγέλλουν νέα επίθεση τζιχαντιστών με χημικά

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την καταστροφή των αρχαιοτήτων στην Παλμύρα συνεχίζουν οι τζιχαντιστές με τελευταίο «θύμα» τον αρχαίο ναό του Βήλου, που επιβεβαιώθηκε πλέον και από δορυφορικές φωτογραφίες που παρουσίασαν χτες αξιωματούχοι του ιδρύματος του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Ερευνα, UNITAR. Οπως ανακοίνωσαν οι τζιχαντιστές ανατίναξαν, πριν από λίγες μέρες, με εκρηκτικά το μεγαλύτερο μέρος του ναού, όπου απέμειναν πλέον μόνον μερικοί κίονες.

Το ίδιο διάστημα στο δυτικό Ιράκ, σε πόλη της επαρχίας Ανμπαρ, άλλη μία διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 12 Ιρακινών στρατιωτών και Σιιτών που πολεμούν μαζί τους στο πλαίσιο πολιτοφυλακών.

Παράλληλα, πληροφορίες της ιρακινής κουρδικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας RUDAW ανέφεραν πως ρουκέτα με χημικές ουσίες που εκτόξευσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε θέσεις Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά κοντά στο φράγμα της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ) το μεσημέρι της Δευτέρας δημιούργησε μικρό σύννεφο κίτρινου καπνού. Κούρδοι περισυνέλεξαν τη ρουκέτα, τη σφράγισαν και την αποθήκευσαν σε ασφαλή περιοχή, ώστε να στείλουν δείγματα στο εξωτερικό σε συνεργασία με αξιωματούχους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Κούρδοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις αυξανόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών με χημικά και έκαναν έκκληση στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να τις εφοδιάσουν με κατάλληλο εξοπλισμό αντιμετώπισης χημικού πολέμου, καθώς είναι η τρίτη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα που Κούρδοι μαχητές πέφτουν στο στόχαστρο επίθεσης τέτοιου είδους.

ΚΙΝΑ
Νέα έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο

Η τρίτη το τελευταίο 20ήμερο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μία ακόμα έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο της Κίνας σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα νεκρό, σύμφωνα με όσα μετέδιδαν χτες κινέζικα και διεθνή ΜΜΕ. Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο που καταγράφεται στη χώρα, μόνο τις τελευταίες τρεις βδομάδες, με πιο σημαντική αυτή που έγινε στο λιμάνι Τιαντζίν στις 12 Αυγούστου, κοστίζοντας τη ζωή (με βάση νέο χτεσινό απολογισμό) 159 ανθρώπων.

Η νέα έκρηξη έγινε στη βιομηχανική μονάδα «Binyuan Chemical Co Ltd.», που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντονγκγίνγκ στην περιοχή Λιτζίν της ανατολικής επαρχίας Σανντόνγκ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην οικονομική, τεχνολογική, αναπτυξιακή ζώνη Μπινχάι της Λιντζίν.

Διάφορα ασιατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «τεράστια έκρηξη», που συντάραξε όλη τη γύρω περιοχή.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τοπική ώρα και χρειάστηκαν πέντε ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Στις 22 Αυγούστου, είχε γίνει κι άλλη έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο, επίσης στην επαρχία Σανντόνγκ.

Τα διαρκή αυτά «ατυχήματα» σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες γίνονται στο φόντο της γοργής επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλο και περισσότερους κλάδους της κινεζικής οικονομίας. Ειδικά η περίπτωση της Τιαντζίν και όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας (π.χ. για παραβίαση προδιαγραφών ασφαλείας) σχετικά με αυτή, επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα που γεννά η ανάπτυξη με οδηγό το καπιταλιστικό κέρδος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οξύνονται οι ενδοαστικές κόντρες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη διαρκή όξυνση της κόντρας μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης που μέχρι πρότινος είχαν κοινές επιδιώξεις, υπενθυμίζει η χτεσινή αστυνομική έφοδος σε γραφεία επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται πάνω από 20 εταιρείες του επιχειρηματικού ομίλου «Koza - Ipek», που δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ενέργειας αλλά και των ΜΜΕ. Θυμίζουμε ότι ο Γκιουλέν ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του σημερινού Προέδρου της χώρας (και ιδρυτικού στελέχους του AKP) Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο από το Δεκέμβρη του 2012 εμφανίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του.

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη, σε μια περίοδο που συνεχίζεται και η στρατιωτική επιχείρηση κατά θέσεων του PKK και σίγουρα θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις συνεργασίες (σε εσωτερικό και εξωτερικό) που περισσότερο θα ωφελήσουν την τουρκική αστική τάξη.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ αποφάσισε χτες να παραμείνουν προφυλακισμένοι δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι που εργάζονται για το δίκτυο «Vice News» και έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της στήριξης «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» (σ.σ. του PKK σύμφωνα με ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ