ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τεταμένο προεκλογικό κλίμα

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές επιχειρήσεις του στρατού στη Σιλβάν
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές επιχειρήσεις του στρατού στη Σιλβάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι επιχειρήσεις (ενάντια στο ΡΚΚ) θα συνεχιστούν μέχρι η απειλή του τρόμου να εξαρθρωθεί και τα όπλα να θαφτούν», τόνισε, μιλώντας στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, υπερασπιζόμενος τις επιθέσεις του στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών. Η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα, με την απουσία των ηγετών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και διάφορες αντεγκλήσεις.

Μια μέρα πριν, είχε προηγηθεί η επίθεση στον αρθρογράφο της «Χουριέτ», Αχμέτ Χακάν, που ξυλοκοπήθηκε ενώ γυρνούσε στο σπίτι του, αναζωπυρώνοντας ξανά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για εμπόδια στην ελευθερία έκφρασης και κριτικής (που, ωστόσο, δεν είναι απλά αποτέλεσμα δράσης ενός κόμματος ή προσώπου). Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες για την επίθεση είναι μέλη του ΑΚΡ.

Συνολικά, πληθαίνουν οι καταγγελίες για άσκηση κρατικής τρομοκρατίας, με αφορμή και την απαγόρευση κυκλοφορίας που οι αρχές συνεχίζουν να επιβάλουν σε πολλές νοτιοανατολικές περιοχές, στο όνομα της διατήρησης της «δημόσιας τάξης» και της καταπολέμησης των «τρομοκρατών». Στην περιοχή Σιλβάν του Ντιγιαρμπακίρ, μετά από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας χτες τα ξημερώματα και ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, σκοτώθηκαν 17 μέλη του ΡΚΚ. Στην επιχείρηση πήραν μέρος ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα αλλά και άρματα μάχης, σύμφωνα με το «Αναντολού».

Κατά τ' άλλα, μιλώντας χτες στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των «G-20», ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη» είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, συμπληρώνοντας - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ότι τα ενεργειακά ζητήματα πρέπει να εξετάζονται με μια πολυδιάστατη προσέγγιση.

Τέλος, να καταγραφεί ότι σύμφωνα με κατηγορητήριο που συνέταξε ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ισλαμιστής επιχειρηματίας και ιμάμης Φετ. Γκιουλέν, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ισόβιας κάθειρξης, με κατηγορίες όπως: δημιουργία ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης, δημοσίευση εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων.

ΚΥΠΡΟΣ - ΗΓΕΤΗΣ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σειρά επίσημων επαφών, λες και είναι κανονικός αρχηγός κράτους, είχε στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο φόντο της αισιοδοξίας που πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα εκφράζουν για «λύση» στο Κυπριακό και μιλούν για «ιστορική ευκαιρία».

Χτες είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ολες τις προηγούμενες μέρες, στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του Οργανισμού, ο Ακιντζί και άλλα στελέχη της «κυβέρνησής» του (όπως η «υπουργός Εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ) συνάντησαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους από χώρες κάθε γωνιάς του πλανήτη, όπως Σουηδία, Ομάν, Αζερμπαϊτζάν, μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία. Συμμετείχαν, ακόμα, επίσημα σε συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί είχε τετ α τετ και με τον πρόεδρο της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB - μιας από τις σημαντικότερες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας), Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους υπενθύμισε ότι πρόσφατα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες συγκρότησαν το Φόρουμ της Λευκωσίας, με τη συνδρομή και επιχειρηματιών από Τουρκία και Ελλάδα. Επισήμανε ότι μια πιθανή πολιτική λύση πρέπει να στηριχτεί και οικονομικά, εννοώντας προφανώς την προσέλκυση επενδυτών, που απαιτεί σχεδιασμό μέτρων που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση και θα μεγαλώσουν το ενδιαφέρον των μονοπωλίων. Από αυτή τη σκοπιά, άλλωστε, ο Χισαρτζικλίογλου ευχήθηκε η «προσπάθεια» για το Κυπριακό να έχει αίσιο τέλος και να συζητηθούν τα βήματα που χρειάζονται για να αρθούν τα εμπόδια για εξωτερικές επενδύσεις.

ΗΠΑ - ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η οπλοκατοχή και πάλι στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με κριτήριο το θρήσκευμα (ότι ήταν χριστιανοί) σκότωνε τα θύματά του ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ αργά το βράδυ της Πέμπτης στο κοινοτικό πανεπιστήμιο Αμκουα του Ορεγκον, προκαλώντας το θάνατο τελικά εννιά ατόμων, τον τραυματισμό άλλων επτά και αναζωπύρωση της έντονης συζήτησης στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία και τα συμφέροντα του πανίσχυρου λόμπι της «Εθνικής Ενωσης Οπλων» («National Rifle Association», NRA) στο Κογκρέσο.

Ο Χάρπερ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γεννηθεί στην Αγγλία και είχε εγκατασταθεί όταν ήταν παιδί στις ΗΠΑ, πέθανε λίγη ώρα μετά το μακελειό που προκάλεσε με τέσσερα όπλα (!) από τα πυρά αστυνομικών. Αμερικανικά δίκτυα σημείωσαν ότι ο δράστης είχε έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο, όπου, μεταξύ άλλων, φαινόταν να παρέχει στήριξη στον IRA και να ενδιαφέρεται για μαζικές δολοφονίες.

Το νέο μακελειό προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που απαίτησε αυστηρότερους νόμους οπλοκατοχής, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς το πανίσχυρο λόμπι της «Εθνικής Ενωσης Οπλων» (NRA) ότι εμποδίζει την ψήφιση νέων νόμων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που, όπως είπε, «είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες». Σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία από τη βία των όπλων όπως η «Εκστρατεία Μπράντι», κάθε χρόνο κατά μέσο όρο βρίσκουν το θάνατο από πυροβόλα όπλα 32.000 άνθρωποι (σε αυτούς περιλαμβάνονται 20.000 αυτοκτονίες). Βεβαίως, το φαινόμενο της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας δεν μπορεί να ιδωθεί ξεκομμένο από το γεγονός ότι στην ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη που αιματοκυλάει δεκάδες λαούς, η «κουλτούρα της βίας» και των ...«Ράμπο» καλλιεργείται από τα παιδικά κιόλας χρόνια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Την ευθύνη για τη χτεσινή κατάρριψη αμερικανικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν». Από τη συντριβή σκοτώθηκαν 11 άτομα. Στο μεταξύ, ο ηγέτης των «Ταλιμπάν» Μουλά Μανσούρ χαρακτήρισε την πρόσφατη κατάληψη της επαρχιακής πρωτεύουσας Κουντούζ «συμβολική νίκη» και «ιστορικό γεγονός» που, όπως ισχυρίστηκε, γιόρτασαν και οι κάτοικοί της πόλης. Η κατάληψη έληξε μετά από επιχείρηση του στρατού με τη στήριξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ωστόσο προκάλεσε αφορμές για νέα κριτική για την ικανότητα των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Σχέδιο σημαντικών περικοπών θέσεων εργασίας» ανακοίνωσε στέλεχος της «Air France - KLM», φορτώνοντας την αντεργατική επίθεση στην άρνηση των εργαζομένων να δεχτούν το σχέδιο «αναδιάρθωσης» της επιχείρησης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η CIA απέσυρε προσωπικό της από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, εξαιτίας της υποκλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων για τα 21 εκατομμύρια ομοσπονδιακούς κρατικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περίπου ένας στους πέντε βουλευτές του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σκέφτεται να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε δημοψήφισμα, αναφέρει έρευνα του ιδρύματος «Ανοικτή Ευρώπη».

ΣΑΝΑΑ.-- Πάνω από 500 παιδιά σκότωσαν οι βόμβες των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους στην Υεμένη από τα τέλη του περασμένου Μάρτη, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη χώρα, σημειώνοντας ότι πάνω από 1.700.000 άλλα κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι επιδρομείς από αέρος και θαλάσσης.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Φυσικό αέριο σε περίπου τρία χρόνια αξίας 3 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε χτες ότι θα αρχίσει να εξάγει η Αιθιοπία ο υπουργός Ορυχείων της χώρας, Τολόσα Σάγκι.

ΡΩΣΙΑ
Κυβερνήτης από το ΚΚΡΟ στο Ιρκούτσκ

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τον κυβερνήτη της περιοχής Ιρκούτσκ (στην Ανατολική Σιβηρία με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων) ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λεβτσένκο, ήρθε πρώτος με 56,88% και 15 μονάδες μπροστά από το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας».

Σε ενημερωτική ανακοίνωσή του, το ΚΚΡΟ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Η περιοχή είναι πολύ σημαντική, εκεί υπάρχουν 3 από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια - σταθμοί, ανθρακωρυχία, μεγάλες μεταλλουργικές επιχειρήσεις και αλουμινίου. Πρόκειται για περιοχή έκτασης μεγαλύτερης από αυτήν των Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μ. Βρετανίας και Βελγίου μαζί. Το αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα δείχνει την αυξημένη επιρροή του».

ΙΡΑΝ
Πρόσκληση για ξένες επενδύσεις στην Ενέργεια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πρόσκληση σε ξένα μονοπώλια για επενδύσεις στην ιρανική ενεργειακή βιομηχανία απηύθυνε προχτές ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Ροκνεντίν Τζαβαντί, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Ο Ιρανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να απευθύνει ειδική πρόσκληση και στους Αμερικανούς επενδυτές, σημειώνοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών». Αφορμή για τις δηλώσεις του Τζαβαντί έδωσε η επικείμενη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου που προγραμματίζεται στην Τεχεράνη, από τις 19 έως τις 21 τρέχοντος μηνός, με κεντρικό θέμα τη στρατηγική ανάπτυξης των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ