ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Πρώτη κινητοποίηση ενάντια στην απάτη

Την Πέμπτη στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια, με συμμετοχή καθηγητών των ΑΕΙ, φοιτητών και του ΤΕΕ

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί
Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συνολική υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης προχωρούν καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ, μεθαύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφορμή για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτελεί το νομοσχέδιο απάτης της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που μόνο αναβάθμιση των ιδρυμάτων δε συνιστά, αλλά εφαρμόζει πιστά τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, που στόχο έχουν τη συνολική υποβάθμιση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

«Με το επίμαχο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΠΘ, παραβιάζονται κατάφωρα και οι στοιχειωδέστερες των προϋποθέσεων για την ουσιαστική μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ΑΕΙ, που αναγγέλλει τη μεθαυριανή κινητοποίηση. Κι αυτό γιατί τα ΤΕΙ «μεταλλάσσονται» σε δήθεν ΑΕΙ, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση και χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου τους. Ταυτόχρονα, καταδικάζεται η προσπάθεια εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια με την καθιέρωση των δυο κύκλων σπουδών (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού). Διευκρινίζεται, τέλος, ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι γενικά ενάντια στην αναβάθμιση των ΤΕΙ αλλά προτίθενται να στηρίξουν το υπουργείο, σε ουσιαστική όμως αναβάθμιση των ιδρυμάτων στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), που λέει «ναι» στη δημιουργία νέων ΑΕΙ ή στην αύξηση των φοιτητών στα υπάρχοντα υπό τον όρο των αναγκαίων προϋποθέσεων για διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών, ενώ αντιτίθεται στην επιχειρούμενη «ανωτατοποίηση», που συνιστά «εξαπάτηση των σπουδαστών των ΤΕΙ και των οικογενειών τους». Στο πλαίσιο αυτό, ενάντια στην «απαξίωση της επιστημονικής γνώσης και την ισοπέδωση προς τα κάτω της Παιδείας», θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αντιπροσωπείες μηχανικών από τα 17 Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ καθώς και κλαδικοί και εργασιακοί σύλλογοι μηχανικών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) έχει προκηρύξει ήδη για το σκοπό αυτό 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη από τη 1 έως τις 3 μ.μ.

Επίσης την Πέμπτη 8/3 κινητοποιούνται τρεις φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου (Μηχανολόγοι, ΤΕΜΦΕ και Ηλεκτρολόγοι), ενώ προετοιμάζεται παμφοιτητικό συλλαλητήριο για την επόμενη Πέμπτη 15/3, για το οποίο έχουν πάρει ήδη αποφάσεις οι Σύλλογοι Φοιτητών Βιολογικού και Μαθηματικού.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, γιατί, όπως λένε, το ΥΠΕΠΘ επιμένει σε αναιτιολόγητες ρυθμίσεις σε βάρος της θεσμικής ενότητας των ΤΕΙ και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Από σήμερα έως την Πέμπτη πραγματοποιούν κοινές συνελεύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και σπουδαστών, την Παρασκευή 9/3 θα γίνει γενική συνέλευση της ΕΣΕΠ, ενώ τη Δευτέρα 12/3 θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, με προηγούμενη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΕΠ του ΤΕΙΘ κλήθηκαν όλα τα μέλη του Συλλόγου να υποβάλουν τις παραιτήσεις από τα διοικητικά τους καθήκοντα και μέχρι τώρα ο αριθμός των παραιτηθέντων μελών του Συλλόγου έχει ανέλθει στους 45.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας δίνει στη δημοσιότητα απαντητικές επιστολές του υπουργού προς το ΤΕΕ και τον Αρχιεπίσκοπο. Με τη μεν πρώτη απορρίπτει το αίτημα για συνάντηση με το ΤΕΕ για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, λέγοντας ότι αυτό είναι εκπαιδευτικό θέμα και δε θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα. Στην Εκκλησία ανταπαντώντας σε σχετικό αίτημα αφήνει ανοιχτή για το μέλλον την εξέταση δημιουργίας ανώτατων εκκλησιαστικών σχολών.

ΟΧΙ στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Κώστα Λιάσκα, για το θέμα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ

Το βαθύ υποκριτικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων περί δήθεν «ανωτατοποίησης των ΤΕΙ», υπογράμμισε για άλλη μια φορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Κώστα Λιάσκα.

Η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι η κυβέρνηση δε διευρύνει την Ανώτατη Εκπαίδευση όπως υποκριτικά ισχυρίζεται, αλλά αντίθετα προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων της Μπολόνια, που οδηγούν ουσιαστικά στη συρρίκνωσή της, στο δραστικό περιορισμό των αποφοίτων της. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι απόφοιτοι μιας πραγματικά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο άμεσο μέλλον - με τη διάσπαση των προπτυχιακών σπουδών σε αυτόνομους κύκλους - θ' αποτελούν το 15-30% των σημερινών αποφοίτων.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι με την ψευδεπίγραφη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλοθι σ' αυτήν τη βαθιά αντιλαϊκή εξέλιξη και επιχειρεί να επισκιάσει την ουσία της πολιτικής της, που είναι η δρομολογούμενη υποβάθμιση και των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο Κ. Λιάσκας, από την πλευρά του, παρουσίασε την αντίθεση του ΤΕΕ στην προωθούμενη ρύθμιση, αναφέροντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αγνοεί οποιαδήποτε επιστημονική πρακτική, αλλά και την κοινή λογική, με την οποία ένα μη ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα αξιολογείται και στη συνέχεια εντάσσεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην προκειμένη περίπτωση επιχειρείται διά νόμου, αυτομάτως και αδαπάνως, να μεταλλαχτούν τα ΤΕΙ σε ανώτατα, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση και κυρίως χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών και των υποδομών τους, προωθώντας έτσι συνολικότερα προς τα κάτω την Ανώτατη Παιδεία μας.

Ανέφερε ότι η αντίθεση του ΤΕΕ δε στρέφεται απέναντι στους σπουδαστές των ΤΕΙ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με την πρακτική της εξακολουθεί την πολιτική εξαπάτησης των σπουδαστών των ΤΕΙ με το να τους εξασφαλίσει δήθεν τίτλους, ουσιαστικά όμως χωρίς περιεχόμενο.

Επίσης, απέρριψε ως αποπροσανατολιστική τη φιλολογία που αναπτύσσεται για δήθεν στενά συντεχνιακή αντίδραση του ΤΕΕ που θέλει να εμποδίσει τη διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Δυνατότητες και προτάσεις συγκεκριμένες υπάρχουν, όπως και διάθεση από την πλευρά του ΤΕΕ. Μόνο που η κυβέρνηση τις αγνοεί και αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί και να τις κουβεντιάσει μαζί μας».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Επιτυχία στην απεργιακή κινητοποίηση

Με επιτυχία στέφθηκε η 48ωρη απεργία του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) σε συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα η συμμετοχή στην απεργία υπολογίζεται ότι έφτασε το 100% στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Πειραιά και ΕΜΠ, ενώ σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε επίσης και στα υπόλοιπα ιδρύματα της χώρας.

Οι καθηγητές των ΑΕΙ απαιτούν αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αύξηση του προσωπικού, ουσιαστική χρηματοδότηση της έρευνας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος ΔΕΠ να την πραγματοποιεί αυτοτελώς και ανεξάρτητα, βελτίωση της μισθολογικής κατάστασης των μελών ΔΕΠ και την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών των μελών ΕΔΠ (Βοηθοί, Επιστημονικοί Συνεργάτες). Τα αιτήματά τους έχουν να κάνουν τόσο με το μισθολογικό ζήτημα, όσο και με το συνταξιοδοτικό, γιατί όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Χ. Τρικαλινός, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν είναι δυνατόν να εξωθούνται οι πανεπιστημιακοί σε συντάξεις που δεν εξασφαλίζουν καν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Ενώ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της εξώθησης των καθηγητών σε εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, προκειμένου «να εξασφαλίσουν όχι μόνο συμπλήρωμα μισθού, αλλά και την ασφάλισή τους».

Παράλληλα σημείωσαν ότι αυτή η απεργία είναι προειδοποιητική και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, πιέζοντας και τις πρυτανικές αρχές για κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Οι πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν επίσης και στο θέμα της «Διακήρυξης της Μπολόνια», εφαρμογή της οποίας αποτελεί το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Πολλοί σύλλογοι ΔΕΠ έχουν συμπεριλάβει στις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων το αίτημα «να παγώσει κάθε ενέργεια προσαρμογής στη διακήρυξη». Για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, η ομοσπονδία αναφέρει ότι η «αναβάθμιση» είναι απλώς «διακηρυκτική και φραστική», ενώ επισημαίνει ότι δε συνοδεύεται από ρύθμιση των θεμάτων του προσωπικού με τους 6.500 ωρομίσθιους (έναντι 2.500 μόνιμου προσωπικού), για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη.

Υποχρηματοδοτούνται τα πανεπιστήμια

Περιοδεία του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΤΕΙ Ηρακλείου

Συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ Ηρακλείου είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Ζώτο, μέλος του Τμήματος Παιδείας, που πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στο νησί. Οι συναντήσεις και η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αποτέλεσαν αφορμή για την κατάδειξη των αδιεξόδων που δημιουργεί η «Διακήρυξη της Μπολόνια» για χιλιάδες νέους και να συζητηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης τού έθεσε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ που σπρώχνει τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση ιδιωτικής χρηματοδότησης ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηρακλείου δεν έκρυψε τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο, για την υποτιθέμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ.

Αναλύοντας τις επερχόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Ν. Ζώτος ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η επόμενη γενιά πτυχιούχων που δρομολογείται από τη διακήρυξη της Μπολόνια, μέσω της μεταφοράς της ειδίκευσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο, θα στερείται ολόπλευρης επιστημονικής γνώσης και ως εκ τούτου επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι προπτυχιακές σπουδές στις οποίες θα έχει πρόσβαση η μεγαλύτερη μερίδα των νέων, θα συμπτυχθούν στα τρία έτη και οι απόφοιτοί τους θα αποτελέσουν το «εργατικό δυναμικό μέσου επιστημονικού επιπέδου» που θα κατέχει κάποιες δεξιότητες ώστε να μπορεί να απασχοληθεί στις επιχειρήσεις, αλλά θα στερείται κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων καθότι δε θα έχει αναγνωρισμένη ειδίκευση.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Το μοντέλο που επιβάλλει η «Μπολόνια»

Μας λένε: Στην Ελλάδα δε θα ισχύσει το μοντέλο 3-2-3 της «Διακήρυξης της Μπολόνια» και οι προπτυχιακές σπουδές θα παραμείνουν τετραετείς.

Απαντάμε: Αυτά συνήθως προπαγανδίζει η κυβέρνηση κι η ΠΑΣΠ με τη ΔΑΠ στις σχολές για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών.

Ομως, ο ισχυρισμός για διατήρηση των τετράχρονων σπουδών είναι συνειδητή παραπλάνηση. Γιατί ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης έχει προχωρήσει ήδη στην καθιέρωση τριετών προπτυχιακών σπουδών κι είναι φανερό ότι στο όνομα της «συμβατότητας», το μοντέλο αυτό θα γενικευτεί. Ακόμα κι αν μείνουν στη χώρα μας προσωρινά τετραετείς, ισοτιμούνται τα πτυχία (επαγγελματικά με την 89/48, ακαδημαϊκά με την Μπολόνια) με τα τρίχρονα τύπου μπάτσελορ των ξένων πανεπιστημίων. Ετσι αύριο, με το επιχείρημα ότι ο επιπλέον χρόνος δεν έχει κάποιο αντίκρισμα, θα μειώσουν τις σπουδές σε τρίχρονες.

Αλλωστε, ο εισηγητής της Μπολόνια Guy Haug (σύμβουλος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων) στην πρόσφατη διημερίδα του Υπουργείου είπε ότι η αξία των σπουδών στο νέο μοντέλο δε θα υπολογίζεται από το χρόνο τους, αλλά από τις πιστωτικές μονάδες που θα δίνουν. Μπορεί, δηλαδή, οι τετράχρονες σπουδές να δίνουν τον ίδιο αριθμό πιστωτικών μονάδων με τις τρίχρονες.

Είπε επίσης, ότι παράγοντες - κλειδιά θα είναι οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν και όχι ο χρόνος -ο απαραίτητος για να βγαίνουν πραγματικοί επιστήμονες- γιατί αυτό που θέλει η «αγορά» σήμερα είναι μόνο δεξιότητες. Αρα, στο όνομα της προσαρμογής στις ανάγκες της «αγοράς» προωθείται η συρρίκνωση του θεωρητικού υπόβαθρου της επιστήμης σε όφελος μιας ρηχής εκπαίδευσης πρακτικής εφαρμογής με περιορισμένη διάρκεια ζωής, αποκομμένη από την έρευνα. Πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η ανάπτυξη δεξιοτήτων στο χειρισμό εργαλείων κι όχι η επιστημονική σκέψη. Στο πλαίσιο αυτό της γενικής υποβάθμισης γίνεται εφικτή η ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς ουσιαστική αναβάθμισή τους, αλλά και των κολεγίων - ΚΕΣ - ΙΕΚ, αφού όλα τα πτυχία που χορηγούν είναι μπάτσελορ. Από αυτό το μοντέλο εξαιρούνται μόνο ορισμένα πανεπιστήμια που θα προορίζονται για μια ελίτ (βλέπε Οξφόρδη, Πολυτεχνείο Μιλάνου).

Προφανώς, τα παραπάνω τα γνωρίζει και η κυβέρνηση και οι ΔΑΠ -ΠΑΣΠ, αλλά τα κρύβουν επιμελώς από τους φοιτητές και τους σπουδαστές γιατί γνωρίζουν τις αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν οι αλλαγές που προωθούνται.

Να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες στα κτίρια

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, για τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης και τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των βλαβών, αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, προς τους υπουργούς Παιδείας Π. Ευθυμίου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Σύμφωνα με πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσ/νίκης και είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, 17 σχολικά κτίρια της πόλης κρίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών και των διδασκόντων σε αυτά, σε περίπτωση σεισμού, επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ο βουλευτής του Κόμματος, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος, σε σχολεία της περιοχής τους, στα οποία στεγάζονται πάνω από 4.000 μαθητές.

Παρόμοια προβλήματα στατικής επάρκειας, έχουν βέβαια και πολλά δημόσια κτίρια της Θεσ/νίκης, προβλήματα που «κληρονόμησε» η πόλη από το μεγάλο σεισμό του 1978, τόνισε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Αρμόδιοι φορείς όπως το ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), Πολεοδομία κλπ. έχουν επανειλημμένα τονίσει τους κινδύνους, που απειλούν τους κατοίκους της πόλης, από ενδεχόμενο σεισμό εξαιτίας των «τραυματισμένων» κτιρίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους υπουργούς Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε τα σχολικά κτίρια να είναι ασφαλή και να μην κινδυνεύουν μαθητές και διδάσκοντες;
  • Αν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα γενικότερο έλεγχο της στατικής επάρκειας των δημόσιων αλλά και ιδιωτικών κτιρίων της πόλης και στην αποκατάσταση των βλαβών, όπου αυτές υπάρχουν;
ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οι εκπαιδευτικοί δεν πτοούνται

Την έντονη διαμαρτυρία της για την καταδίκη από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας του πρώην προέδρου και του γραμματέα της ΕΛΜΕ Σερ. Τσιώνου και Δημ. Μπίτσιου αντίστοιχα σε δυόμισι μήνες φυλάκιση, ύστερα από μήνυση του Κ. Μακροστεργίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Επισημαίνει δε ότι η καταδίκη για την καταστατική τους υποχρέωση να υπογράφουν τις ανακοινώσεις του ΔΣ «στρέφεται κατά της ίδιας της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού αμφισβητούνται λειτουργίες που το ίδιο έχει αποφασίσει και σημειωτέον έχουν νομιμοποιηθεί μέσα από την έγκριση του Καταστατικού της Ενωσης και του Ν. 1264/82 που το διέπει».

«Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί επικίνδυνο ατόπημα, που μπορεί να οδηγήσει σε περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας δηλώνει ότι οι αποφάσεις αυτές δεν πτοούν το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, αντίθετα δυναμώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τα συμφέροντα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργαζομένων γενικότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ