ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σταθμός και νέα αφετηρία η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία

Καθημερινή δραστηριότητα στα μπλόκα, με επίκεντρο αυτό της Νίκαιας

Από το μπλόκο στο Λούρο της Πρέβεζας
Από το μπλόκο στο Λούρο της Πρέβεζας
Μεγάλο σταθμό και ταυτόχρονα νέα αφετηρία στην αγωνιστική τους πορεία, αποτελεί η πανελλαδική - πανεργατική απεργία της 4ης Φλεβάρη για τους μικρομεσαίους αγρότες, που βρίσκονται επί 12 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.

Καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μπλόκο της Νίκαιας σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Εκείνη τη μέρα τα πάντα πρέπει να "νεκρώσουν". Οι δρόμοι, τα τελωνεία, τα λιμάνια να κλείσουν. Κανείς στη δουλειά - όλοι στον αγώνα. Για ν' αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

Ενόψει της πανελλαδικής απεργίας και σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της τελευταίας πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων, το μπλόκο της Νίκαιας, σε συντονισμό με άλλα μπλόκα της περιοχής, προχώρησε χτες σε παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, αποκλείοντας για συγκεκριμένο χρόνο όλους τους δρόμους που οδηγούν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, μέσω Λάρισας.

Συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα, τρακτέρ που μετακινήθηκαν από τον κόμβο της Νίκαιας έκλεισαν και τον κόμβο Πλατυκάμπου, αποκλείοντας επίσης τους παράδρομους κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας - Λάρισας, καθώς και την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου.

Στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου που έχει στηθεί στο Γερακάρι Αγιάς έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Αγιάς, που μέσω των παραλίων της Λάρισας οδηγεί προς τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, οι αγρότες του μπλόκου του Αργυροπουλίου Τυρνάβου έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, που, μέσω Γρεβενών, Κοζάνης και Πιερίας, οδηγεί επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Χτες το πρωί, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Τρικάλων του μπλόκου της Νίκαιας, μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», οργάνωσαν αγωνιστική συγκέντρωση στα γραφεία της Εφορίας Τρικάλων. Την ίδια ώρα, στο Δημαρχείο Ελασσόνας γινόταν σύσκεψη μαζικών φορέων της επαρχίας την οποία οργάνωσαν τα μπλόκα Μελούνας (Τσαριτσάνη), Ελευθεροχωρίου και Μεσοχωρίου, καθώς και οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει πανεπαρχιακό συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

Για σήμερα Τρίτη, το μπλόκο της Νίκαιας οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα «αγροτοδικεία», καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό. Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη, 10 Φλεβάρη, δικάζονται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιαπλές, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας Β. Μπούτας και Ρ. Μαρούδας κι άλλοι τέσσερις αγροτοσυνδικαλιστές, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2014. Ακολουθούν κι άλλες δίκες στις 24/2.

Κινητοποιήσεις και συμβολικοί αποκλεισμοί

Από τον αποκλεισμό στον κόμβο του Πλατύκαμπου
Από τον αποκλεισμό στον κόμβο του Πλατύκαμπου
Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων, και με άλλες πολύμορφες δράσεις, συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας Ιωαννίνων συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου αμπελουργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής με κάλεσμα του Αγροτικού και Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Στην Αργολίδα, έγινε σύσκεψη στο χώρο του μπλόκου, με τη συμμετοχή φορέων του νομού, εργατικών σωματείων, συλλόγων επαγγελματιών, ιδιοκτητών ταξί, εμποροβιοτεχνών, όπου αποφασίστηκαν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και συζητήθηκε η οργάνωση της συμμετοχής στην απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες στο μπλόκο στο Λούρο Πρέβεζας έγινε την Κυριακή από σωματεία και φορείς του νομού. Στα διόδια του Ακτίου στήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, που βρίσκονται εδώ και οκτώ μέρες τώρα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου και σήκωσαν στη συνέχεια τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων. Η κινητοποίηση συνάντησε την ανταπόκριση των οδηγών που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και πλήθος σωματείων.

Γλέντι αλληλεγγύης έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο μπλόκο των αγροτών στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και των τοπικών αγροτικών συλλόγων.

Στο μπλόκο στα Πραιτώρια παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του Ηρακλείου. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα γύρω χωριά και καλεί σε αλληλεγγύη. Χτες στήθηκε νέο μπλόκο, στον Πρίνο της Θάσου, από τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους του νησιού, που συντάσσονται με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έκαναν τη Δευτέρα στο κέντρο της Ζακύνθου μικρομεσαίοι αγρότες από το μπλόκο που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή Λούμπα, ενώ μπλόκο στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, από αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας στήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Στον Εβρο, οι αγρότες στο μπλόκο του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου (Κορνοφωλιάς) συνέχισαν τους συμβολικούς αποκλεισμούς, ενώ το μπλόκο στο Τελωνείο των Καστανιών έκανε πολύωρο αποκλεισμό του τελωνείου και σήμερα (12 μ.) προανήγγειλε επ' αόριστο αποκλεισμό.

Στο μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας, συνεχίζεται ο αποκλεισμός από τις 26 Γενάρη για την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην αγροτιά

Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από μπλόκα της περιοχής

Η σημαία της ΕΕ παραδίνεται στις φλόγες

MotionTeam

Η σημαία της ΕΕ παραδίνεται στις φλόγες
Μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, που οργανώνονται και παλεύουν ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης, στην αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, οργανώθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία, η οποία κατέληξε μέσα στην έκθεση «Agrotica».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με αποφάσεις τους ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, αντιπροσωπείες των μπλόκων από τα Μουδανιά της Χαλκιδικής και τα Πράσινα Φανάρια της Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλοί αγρότες από τα άλλα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας (Κατερίνη, Χαλκηδόνα, Μάλγαρα, Γυψοχώρι Πέλλας, κ.ά.). Με απόφασή του συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αλλά και πολλά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Τσαμπούκης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους της πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και του μπλόκου της Νίκαιας.

Μετά τη συγκέντρωση, ξεκίνησε πορεία προς την έκθεση «Agrotica», στην κεφαλή της οποίας μπήκαν τα τρακτέρ. «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα» είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Τα τρακτέρ βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας

MotionTeam

Τα τρακτέρ βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας
Οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο χώρο της «Agrotica», όπου μίλησε ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με το κάψιμο της σημαίας της ΕΕ, υπό το σύνθημα «όσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό».

«Ψήνονται» συναντήσεις πίσω από τις πλάτες των αγροτών

Ετοιμη για διάλογο με τον πρωθυπουργό εμφανίζεται η λεγόμενη «Πρωτοβουλία Αγροτών»

Εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», ένα από τα «σχήματα» που εκφράζουν τα συμφέροντα επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και δραστηριοποιείται κυρίως στα μπλόκα της Μακεδονίας, σκοπεύει να συναντήσει τις αμέσως επόμενες μέρες τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μετά από επαφές που είχε μαζί τους στη Βέροια.

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών στη συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων, οι οποίοι έχουν θέσει ως όρο για να υπάρξει οποιοσδήποτε διάλογος να αποσύρει προηγουμένως η κυβέρνηση τα φορομπηχτικά και αντιασφαλιστικά της μέτρα.

Οπως φαίνεται, η συνάντηση της «Πρωτοβουλίας» με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, απλά επισφράγισε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, «εμείς ζητάμε για περισσότερο από ένα μήνα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντιπρόταση, απέναντι στο νομοσχέδιο που κατάρτισε ο υπουργός Εργασίας».

Παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τη στάση τους εκθείασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει από την πλευρά της συγκεκριμένης δύναμης που έχει αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, μια σειρά από αιτήματα, που θα τεθούν στο τραπέζι για να συζητηθούν».

Την «κινητικότητα» που αναπτύσσεται πίσω από τις πλάτες των αγροτών από δυνάμεις στα διάφορα μπλόκα σχολιάζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τη συζήτηση για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» (αναλυτική παρουσίαση σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή αναφέρεται σε όσους «μας καλούσαν να πάμε "όλοι μαζί" και ετοιμάζονται πίσω από τις πλάτες μας να αρπάξουν τα ψίχουλα των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που θα "περισσέψουν" αφού πεταχτούμε από την αγροτική παραγωγή». Αναφέρεται, επίσης, σε όσους «σε διάφορα μπλόκα συναντώνται και συσκέπτονται, σε μυστικές ή φανερές συναντήσεις, για το πώς θα εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, παζαρεύοντας με λογιστές και κάθε είδους τεχνοκράτες, μεθοδεύοντας και αναγγέλλοντας συναντήσεις με την κυβέρνηση».

Οι δυνάμεις αυτές, σημειώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, «με τα αιτήματα που προβάλλουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες, που έχουν την αυταπάτη ότι θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, όταν φύγουν οι μικροί. Οι λύσεις που προτείνουν δείχνει ότι βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και των συνεταίρων τους, που οδηγούν στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ο "δούρειος ίππος" ενάντια στους αγώνες μας».

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο Μπλόκο της Νίκαιας

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο μπλόκο της Νίκαιας
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο μπλόκο της Νίκαιας
Συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς μετέφεραν γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική, που βρέθηκαν την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας. Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ από την Αττική ενώθηκε με τις γυναίκες από τους Συλλόγους της Θεσσαλίας και έφτασαν με σημαίες και συνθήματα στο μπλόκο.

Εκεί, ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της ΟΓΕ για την καθημερινή τους συμπαράσταση, που δεν περιορίζεται στην παρουσία τους στο μπλόκο. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα αιτήματα του αγώνα που δίνουν οι αγρότες, είναι κοινά με τα αιτήματα άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Βιβή Δάγκα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, που επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η δυναμική του αγώνα, με τη συμμετοχή των γυναικών, αγροτισσών αλλά και ανέργων, συμβοηθούντων μελών και ετεροαπασχολούμενων μελών της αγροτικής οικογένειας.

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται καθημερινά σε όλα τα μπλόκα, ενώ αύριο, Τετάρτη, το μπλόκο της Νίκαιας θα επισκεφτεί αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Τους αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Πέλλα επισκέφτηκε το μπλόκο των αγροτών στον Κόμβο Γυψοχωρίου - Τριφυλλιού.

Απόπειρα συκοφάντησης από την κυβέρνηση

Με τη δράση συγκεκριμένων αντιδραστικών, φασιστικών δυνάμεων προσπαθεί να ταυτίσει η κυβέρνηση (άμεσα ή έμμεσα) την αγανάκτηση των αγροτών, τους μαζικούς τους αγώνες και την άρνησή τους να συμμετέχουν σ' έναν προσχηματικό διάλογο.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν σε εκδήλωση του κόμματος στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Μάρδα, σε ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στελεχών της κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγελλόταν «η προσπάθεια μιας μικρής μειοψηφίας του αγροτικού κόσμου και ακροδεξιών στοιχείων να τορπιλίσουν το διάλογο γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους αγώνες των αγροτών και να ρίξει νερό στο μύλο τέτοιων δυνάμεων, ξένων προς την αγροτιά και τα προβλήματά της. Είναι η άλλη όψη της υποκριτικής τοποθέτησης των υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τάχα υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών, γενικά των λαϊκών δυνάμεων και ότι αυτή είναι η «αριστερή» αντίληψη και διαφορά του από τη δεξιά, το νεοφιλελευθερισμό.

Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επιλέγει αυτό το πεδίο για να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ, γράφοντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως «(...) θα πρέπει κάποιοι να προβληματιστούν, όταν γι' αυτές τις εισβολές υπάρχει αγαστή συνεργασία συνδικαλιστών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής». Στην απάντησή της η ΝΔ κάνει λόγο περί «πανικού» στον οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «επιχειρούν να ταυτίσουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση, τα "παπαγαλάκια" της και η ΝΔ, ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Κάθε προσπάθεια συκοφάντησής μας όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να πυκνώσουμε τα μπλόκα από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο και τα νησιά, να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά της σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ».

Νέα σύσκεψη την Κυριακή

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, ύστερα από πρωτοβουλία του Μπλόκου της Νίκαιας, καλεί σε πανελλαδική σύσκεψη για την πορεία του αγώνα τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τα μπλόκα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη την Ελλάδα με το πλαίσιο των αιτημάτων της. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 12 μ. στo μπλόκο της Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ