ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Συνέντευξη Τύπου για το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που ξεκινάει αύριο Πέμπτη στη Ρόδο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, παραχώρησε χτες το ΠΑΜΕ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε η διακήρυξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Συνέδριο, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου «βγάζει μάτι» η προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών, ακόμα και με νοθεία, μέσα από το στήσιμο «βιομηχανίας» αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Οπως σημειώθηκε εισηγητικά, «επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατική λειτουργία, ικανό να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματά τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Να συμβάλλει στο χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, για την αγωνιστική ενότητα του λαού, με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές».

Στη βάση αυτή, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και συμμετοχής στους εργαζόμενους, «για να γίνουν τα συνδικάτα ο πραγματικός υπερασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων, απαλλαγμένα από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Γιατί χωρίς αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα υπάρχει πάντα εμπόδιο και δυσκολία στο να υπάρξουν νικηφόροι αγώνες. Να οργανώσουμε την πάλη μαζί, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, παλιάς και νέας. Να γίνει κατανοητό ότι τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Σαν ΠΑΜΕ έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος προχωράει βασανιστικά, με αδυναμίες και δυσκολίες, αλλά είναι μονόδρομος για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους» ειπώθηκε ανάμεσα σε άλλα.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τα στοιχεία για την αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπως δόθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η διακήρυξη του ΠΑΜΕ, την οποία παρουσίασε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέα σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα

Καλούνται να συμμετάσχουν τα 68 μπλόκα που συντόνισαν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή

Μετά τα μπλόκα, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται με άλλες μορφές

Eurokinissi

Μετά τα μπλόκα, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται με άλλες μορφές
Σύσκεψη των 68 μπλόκων που το προηγούμενο διάστημα συντόνισαν τη δράση τους θα γίνει την Παρασκευή 18 Μάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη σύσκεψη:

  • Θα γίνει εκτίμηση του 40ήμερου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στα μπλόκα.
  • Θα ληφθούν μέτρα για την οργανωμένη μετάβαση των αγροτών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, όταν η κυβέρνηση φέρει το Ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή.
  • Θα παρθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης των μικρομεσαίων αγροτών, που συνεχίζεται με διάφορες μορφές μετά τα μπλόκα, και για το συντονισμό της από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
  • Θα γίνει συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων - Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, το «άπλωμα» και το δυνάμωμα της παρέμβασης και της δράσης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες στα χωριά, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.

Στο μεταξύ, σύσκεψη με Αγροτικούς Συλλόγους του νομού οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Εκτιμήθηκε ο 40ήμερος αγώνας στα μπλόκα, έγινε συζήτηση και πάρθηκαν μέτρα για την προετοιμασία της μαζικής καθόδου των αγροτών της Καρδίτσας στην Αθήνα, όταν η κυβέρνηση φέρει το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε κλιμάκια της Ομοσπονδίας να περιοδεύουν στα χωριά, ενώ θα συμπληρώνονται και ονομαστικές καταστάσεις με τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση των Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά, καθώς - όπως αποδείχτηκε και με την τελευταία κινητοποίηση - η ύπαρξη και η δράση τους αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για το ξεκίνημα και την κλιμάκωση του αγώνα.

Τη σύσκεψη απασχόλησε και το πρόβλημα που έχει προκύψει από την καθυστέρηση στις πληρωμές των ενισχύσεων, καθώς και τις δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα του «πακέτου Χατζηγάκη», τα οποία έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.

Εκτεταμένη προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, το ΠΑΜΕ ανέδειξε το μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων στο Συνέδριο, με ευθύνη της πλειοψηφίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος παρουσιάζει τη διακήρυξη του ΠΑΜΕ.
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος παρουσιάζει τη διακήρυξη του ΠΑΜΕ.
«Σε ένα ακόμα Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το 36ο, η νοθεία θα βάλει τη σφραγίδα της. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, έχει δώσει τα "ρέστα του" για την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών στη Συνομοσπονδία». Αυτό σημείωσε ο Θοδωρής Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου.

Οπως ειπώθηκε, «η κατάσταση είναι σαπισμένη. Εχει δύο πλευρές. Η μία είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλης έκτασης νοθεία, με πλαστογραφίες, εκτεταμένη κατάσταση διπλοψηφιών και τριπλοψηφιών, ανύπαρκτες οργανώσεις, με στόχο να εμφανίσουν αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων.

Στήνονται σωματεία μέσα σε γραφεία, μόνο και μόνο για να αξιοποιηθούν στα συνέδρια Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που δεν συμπληρώνουν το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων για τα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν συμμετοχή και δικαστικοί αντιπρόσωποι που αναλαμβάνουν να τηρούν τη νομιμότητα - υποτίθεται - των διαδικασιών εκλογής των οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες».

Μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων

«Η δεύτερη πλευρά - συνέχισε ο συνδικαλιστής - έχει να κάνει με μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία. Χιλιάδες εργαζόμενοι ψηφίζουν στα σωματεία με μηχανισμό από τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, που όμως δεν τους θέλουν να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων.

Σωματεία που είναι ανύπαρκτα, γιατί ποτέ δεν συνεδριάζουν, ποτέ δεν πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, δεν γνωρίζει κανείς πού είναι τα γραφεία τους ή ως τέτοια είναι τα γραφεία προσωπικού των εταιρειών, που κανείς δεν γνωρίζει τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα σωματεία των σούπερ μάρκετ, όπου η παράταξη του ΜΕΤΑ αθροίζει δεκάδες αντιπροσώπους, σε απευθείας συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους και έτσι ελέγχουν την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αυτό μεταφράζεται και σε παραγωγή αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ακόμα, στους Ναυτιλιακούς Υπάλληλους, όπου και εκεί οι κάλπες στήνονται στα γραφεία των διευθυντών των εφοπλιστικών εταιρειών και με τρομοκρατία καταγράφονται στις καταστάσεις ψηφισάντων δεκάδες εργαζόμενοι.

Οπως παλιά, σε άλλες εποχές του Μακρη-Θεοδωρισμού αλλά και των κατοπινών των Καρακίτσιδων, που η νοθεία και το "μαγείρεμα" των συσχετισμών ήταν προκλητική και θρασύτατη και πήγαινε χέρι - χέρι με την απαγόρευση και την τρομοκρατία σε κάθε συνέδριο, σε κάθε οργάνωση. Αυτές τις εποχές νοσταλγούν και θέλουν να μας γυρίσουν ξανά αυτές οι δυνάμεις».

Βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης

Καταλήγοντας, ο Θοδωρής Κούτρας σημείωσε: «Μαζί με την εργοδοσία, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους, προσπαθούν να εμποδίσουν την οργάνωση των εργαζομένων σε αγωνιστικές ταξικές οργανώσεις, να δυσκολέψουν την αντίσταση των εργαζομένων στη βάρβαρη επιδρομή της πολιτικής τους, για την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους.

Το ΠΑΜΕ, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προσπάθησε να περιορίσει όσο γινόταν αυτά τα φαινόμενα. Να αποκαλύψει τα "σημεία και τέρατα" που έχουν κάνει η ΔΑΚΕ, η ΠΑΣΚΕ, καθώς και το ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να ξεσκεπάσει ένα μέρος μικρό, αλλά αποκαλυπτικό αυτής της σαπίλας. Είχαμε δυσκολίες, έμπαιναν μπροστά μας εμπόδια από δυνάμεις και μηχανισμούς που δεν θέλουν ή είχαν συμβάλει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να δημιουργηθούν αυτές οι καταστάσεις σε πάρα πολλές οργανώσεις.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι και σε αυτό το συνέδριο θα εκπροσωπηθούν αρκετές χιλιάδες λιγότεροι εργαζόμενοι. Γιατί η οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, η συμμετοχή στους αγώνες και κυρίως η συμμετοχή στην οργάνωσή τους, είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Οταν η τάξη μας είναι οργανωμένη, αποτελεί τεράστια δύναμη. Ειδικά γι' αυτό, απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες και ιδιαίτερα στον κόσμο που βασανίζεται από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς ουσιαστικά κανένα εργατικό δικαίωμα».

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στη «Softex»

Από την κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή
Από την κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή
Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής οι εργαζόμενοι της «Softex», οι οποίοι παλεύουν για τη δουλειά και το μεροκάματο, κόντρα στα σχέδια της πολυεθνικής «Bolton» να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στο Βοτανικό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και το Συνδικάτο Μέταλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την τριμερή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί μετά από αίτημα του Σωματείου. Ωστόσο, το υπουργείο αποφάσισε να μην καλέσει την εργοδοσία, με το επιχείρημα ότι δεν θεώρησε απαραίτητη την παρουσία της!

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκαν τελικά με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Υπογράμμισαν τις ευθύνες του υπουργείου για το γεγονός ότι δεν κάλεσε την εργοδοσία, δίνοντάς της στην πράξη χρόνο να προχωρήσει τα σχέδιά της. Απαίτησαν το υπουργείο να παρέμβει για να παρθεί πίσω το τελεσίγραφο της εταιρείας που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων», με προθεσμία που λήγει στις 18 Μάρτη.

Μάλιστα, η προθεσμία αυτή έχει τεθεί παρά το γεγονός ότι η τυπική διαδικασία της διαβούλευσης για τις απολύσεις συνεχίζεται μέχρι και τις 23 Μάρτη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από κάλεσμα του Σωματείου, έχει πάρει απόφαση να μην ανάψει «πράσινο φως» σε ομαδικές απολύσεις. Τέλος, κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει θέση ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις των 131 εργαζομένων.

Κάτω από την παρέμβαση αυτή, ορίστηκε νέα τριμερής συνάντηση σήμερα, Τετάρτη. Το Σωματείο καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο. Ακόμη, καταγγέλλει το γεγονός ότι κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» για το πώς θα μεθοδεύσουν τις απολύσεις των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία από σωματεία στις Κατασκευές

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προχωρούν σήμερα Τετάρτη, στις 2 μ.μ., επτά σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο των Κατασκευών. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τα κοινά προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο των Κατασκευών από τον υπό κατάθεση νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου όσον αφορά την περίθαλψη, ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, καθώς και τη φορολόγηση. Η σύσκεψη κατέληξε σε κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο υπογράφουν τα εξής σωματεία: Το επιχειρησιακό σωματείο «ΚΟΝΕ», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Πειραιά, το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκαταστατών - Συντηρητών Καυστήρων «Ο Ηφαιστος» και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Καταστηματαρχών Ηλεκτρολόγων Αθήνας. Τα σωματεία έχουν αποφασίσει, επίσης, να οργανώσουν κινητοποίηση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, τη Δευτέρα 21 Μάρτη. Την πρωτοβουλία των σωματείων χαιρετίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει.

Ορισμένες αποκαλυπτικές περιπτώσεις

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν ενδεικτικά ορισμένες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου η νοθεία «βγάζει μάτι». Συγκεκριμένα:

  • Στην Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων (ΠΟΥΠΑ) γίνεται πραγματικό «πάρτι», καθώς υπάρχουν βεβαιώσεις του Πρωτοδικείου Αθήνας που αποδεικνύουν ότι μεγάλα σωματεία της, με πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους, είναι ανύπαρκτα! Το ίδιο ισχύει και σε άλλα σωματεία της Ομοσπονδίας στην επαρχία. Ενα σωματείο της έκανε εκλογές πριν αναγνωριστεί καν από το Πρωτοδικείο.
  • Στην ΟΜΥΠΑΕ (Ομοσπονδία Σεκιούριτι) πάνω από το 1/3 των αντιπροσώπων στο συνέδριό της έχουν ψηφίσει σε δύο και τρία σωματεία, γεγονός που προκαλεί υποψίες για το τι γίνεται στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Από την ΟΜΥΠΑΕ υπάρχουν δεσμεύσεις και σε προηγούμενα συνέδρια για «καθαρές» διαδικασίες κ.λπ. Ωστόσο, με την ανοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τις έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια. Στις δύο αυτές Ομοσπονδίες, η ΔΑΚΕ, που έχει την πλειοψηφία, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Αλλά και η ΠΑΣΚΕ έχει «λερωμένη τη φωλιά της».
  • Το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) έκανε μέσα σ' ένα χρόνο περίπου δύο έκτακτα συνέδρια για να αυξήσει η παράταξη τους αντιπροσώπους της. Υπάρχουν και γι' αυτούς βεβαιώσεις για σωματεία που δεν είναι καταχωρημένα στο Πρωτοδικείο. Που ενώ είχαν μερικές δεκάδες ψηφίσαντα μέλη, ξαφνικά έγιναν πολλές εκατοντάδες μέσα σε μια νύχτα.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) υπάρχει σωματείο ψύξης και κονσερβοποιίας με 2.551 ψηφίσαντα μέλη! Βεβαίως, μακάρι να υπήρχε, να είχε δράση, να οργάνωνε τους εργαζόμενους και να έπαιρνε μέρος σε αγώνες, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και σε αυτό το Εργατικό Κέντρο βεβαιώσεις Πρωτοδικείου για σωματεία μη καταχωρημένα και ας ψάχνουν τώρα να βρουν στοιχεία για την ύπαρξή τους.
  • Στην Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ), με επικεφαλής στέλεχος της ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και την Εκτελεστική της Επιτροπή, εντοπίστηκαν όχι ένα αλλά αρκετά πρακτικά σωματείων πλαστογραφημένα, με εκατοντάδες ψεύτικους ψηφίσαντες.
  • Στο Εργατικό Κέντρο Αργους έγιναν «μπαγαποντιές» στελεχών της ΔΑΚΕ. Ο επικεφαλής της παράταξης στο Εργατικό Κέντρο, μέλος της διοίκησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, επέτρεψε να ψηφίσει για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ μέσω του ΕΚ Αργους σωματείο που είχε ψηφίσει ήδη στην Ομοσπονδία Ξύλου, με 610 ψηφίσαντες. Κι όλα αυτά, για έναν επιπλέον αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ! Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...
  • Στην Ομοσπονδία Θυρωρών, ο πρόεδρός της και επικεφαλής του ΜΕΤΑ (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - πρώην της ΠΑΣΚΕ), επιχειρεί να νομιμοποιήσει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ το μεγαλύτερο σωματείο της, των θυρωρών της Αττικής, με 1.365 εγγεγραμμένους, με ψηφίσαντες που έχουν πεθάνει αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια, που αποκλείστηκαν με απόφαση του συνεδρίου του ΕΚΑ, αλλά και με δικαστική απόφαση!
  • Το Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων παρουσιάζει δύο αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, μια μεγάλη «παρέα» ψηφίζει παντού, εκλέγεται παντού, συμμετέχει σε 2 - 3 εφορευτικές! Το βράδυ λήγει η ψηφοφορία για εφορευτική με 20 ψηφίσαντα μέλη και με μητρώο 122 μελών και την άλλη μέρα ψηφίζουν 361 μέλη σε μητρώο 445! Και εδώ η ΔΑΚΕ διέπρεψε, ώστε το Εργατικό Κέντρο να εμφανίζει σήμερα αύξηση των οργανωμένων εργαζομένων κατά 101,17% σε σχέση με το 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το 2007.
  • Στην Ορεστιάδα το ΜΕΤΑ (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) έκανε εκλογές σε σωματείο για να αυξήσει τη δύναμή του και ταυτόχρονα προκήρυξε έκτακτο συνέδριο στο Εργατικό Κέντρο. Δεν τους άρεσε όμως το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του σωματείου, επειδή ήταν λιγότεροι οι ψηφίσαντες και πήγε στο συνέδριο με τους παλιούς συσχετισμούς...
  • Στο Εργατικό Κέντρο Αλμυρού, η ΔΑΚΕ, μπροστά στην πρεμούρα της για τα «κουκιά», έκανε «συνέδριο» σε ένα διαλυμένο Εργατικό Κέντρο. Στα 7 σωματεία που υποτίθεται ότι πήραν μέρος, ήταν σε όλα ο ίδιος δικαστικός αντιπρόσωπος! Αλλά δεν πρόσεξαν και στα δύο σωματεία είχαν την ίδια ημερομηνία (28/7/2013), την ίδια ώρα έναρξης (12 μ.) των εκλογών, με τον ίδιο δικαστικό!
  • Σταθερή είναι επίσης η θέση του ΠΑΜΕ για τον αποκλεισμό της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου ζουν και βασιλεύουν ο αντεργατικός νόμος 330, τα βασιλοχουντικά διατάγματα, ο «εξ οφίτσιο» διορισμός των οργάνων της, δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική, ο νόμος 1264/82 όπως σε όλες τις οργανώσεις. Ακόμα και τα σωματεία της ΠΝΟ που εκλέγουν αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ και αποκλείστηκαν από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, συμμετέχουν κανονικά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Συνολικά για το συνέδριο της ΓΣΕΕ υπάρχουν ακόμα 25 - 30 οργανώσεις με εκκρεμότητα για τη νομιμοποίησή τους και η «τύχη» τους θα κριθεί στο τέλος της πρώτης μέρας του συνεδρίου. Το μέγεθος αυτό δείχνει τη διαπάλη που γίνεται ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τη μια και στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού από την άλλη.

Σταματάει την παραγωγή η ΙΜΑΣ στο Βόλο

Τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Βόλου ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή στους εργαζόμενους η διεύθυνση της πολυεθνικής εταιρείας κατασκευής ταινιοδρόμων για λιγνιτωρυχεία και μεταλλεία «ΙΜΑΣ Continental». Παράλληλα, η διεύθυνση του εργοστασίου ανακοίνωσε ότι από χτες Τρίτη προχωρά σε πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» για τους 138 εργαζόμενους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα αξιολογούνται από τη διοίκηση, η οποία θα αποφασίσει τελικά πόσες και ποιες θα κάνει δεκτές. Για την απόφασή της η εταιρεία επικαλείται την παγκόσμια ύφεση στην εξορυκτική βιομηχανία, με τη μειωμένη ζήτηση και τη συμπίεση των τιμών των βασικών προϊόντων, που οδηγεί κλαδικές εταιρείες σε αναβολή των επενδυτικών τους σχεδίων. Οι εργαζόμενοι έκαναν το Σάββατο Γενική Συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κόμματος. Αποφάσισαν να καλέσουν σε συγκέντρωση σήμερα στις 2.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ