ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανάμεσα στο ρόλο αντιπολίτευσης και στρατηγικής σύμπλευσης

Χαράζουν γραμμή από την ίδια σκοπιά με την κυβέρνηση, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν

Eurokinissi

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η ΝΔ προσανατολιζόμενη να καταψηφίσει επί της αρχής και τα περισσότερα κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου, σε μια τακτική δικομματικής κοκορομαχίας με την κυβέρνηση σχετικά με την επίδραση του πολυνομοσχεδίου στη μορφή διαχείρισης, αλλά ταυτόχρονα να υπερψηφίσει σημαντικά επιμέρους τμήματά του. Οπως και να καταθέσει ενστάσεις και αντιπροτάσεις στη λογική ότι αν η κυβέρνηση τα έκανε ...καλύτερα, θα υπερψήφιζε. Ολα στο πλαίσιο στρατηγικής σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμπλευσης όλων τα αστικών κομμάτων και μορφωμάτων πάνω στους στόχους του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, χτες συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη, το λεγόμενο συντονιστικό όργανο κοινοβουλευτικού έργου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως διέρρευσε, κατόπιν, η ΝΔ θα ψηφίσει:

-- «Οχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου

-- «Οχι» στις προτεινόμενες φορολογικές διατάξεις και την αύξηση των έμμεσων φόρων

-- «Οχι» στον «κόφτη» δαπανών, με την κριτική της ΝΔ να εστιάζεται τόσο στο «μηχανισμό λειτουργίας» του όσο και στο «περιεχόμενο των περικοπών του». Από τη ΝΔ ισχυρίζονται ότι σχετικός μηχανισμός του 2014, «ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας και πολιτικής λογικής».

-- «Οχι» στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, δηλαδή με διάρκεια λειτουργίας τα 99 χρόνια, σηκώνοντας ψηλά ως αντιπολιτευτική της παντιέρα ότι ο πρόεδρός του θα είναι ξένος και θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, αντανακλώντας ίσως η στάση της ανησυχίες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που αντιδρούν στον ασφυκτικό έλεγχο στη διαχείριση της κρατικής περιουσίας από παράγοντες του εξωτερικού.

-- «Οχι» στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα στεγαστικά δάνεια των «πλέον αδύναμων», αν και εξετάζει θετικά την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους (με τη δημιουργία του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους).

Επίσης, η ΝΔ, έστω κι αν λέει «όχι» στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, θα στηρίξει τις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις, τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετατροπή σε ανεξάρτητη αρχή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Επί της αρχής και «όχι» και «ναι»

Ισως ενδεικτικά των ακροβασιών όπου επιδίδονται στη ΝΔ, είναι όσα είπε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος, Κ. Χατζηδάκης:

«Στο τέλος του νομοσχεδίου έβαλαν - δεν το περιμέναμε - τη σύμβαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτό είναι κάτι θετικό (...) Προφανώς τη σύμβαση με τα περιφερειακά αεροδρόμια τη θεωρούμε θετική και θα την ψηφίσουμε (...) Αλλαγές στα περιφερειακά αεροδρόμια θα τις στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε όλη αυτή τη φοροεπιδρομή. Θεωρούμε ότι ο τρόπος, για να προχωρήσουμε μπροστά είναι λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων».

«Επί της αρχής είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων (...) Οτιδήποτε είναι λογικό και εκφράζει τη δική μας λογική θα το στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, διότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το νομοσχέδιο είναι οι φόροι. Αυτό κυριαρχεί και συζητείται παντού».

Παρέμβαση Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει όλα όσα κατήγγειλε μέχρι χθες... Για την ακρίβεια, υπογράφει και επιβάλλει πολύ χειρότερα από αυτά που κατήγγελλε!», αναφερόμενος π.χ. στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, άλλων φόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Προσθέτει: «Και το χειρότερο: Εμείς φέρναμε αποτελέσματα. Τώρα δεν την εμπιστεύονται (σ.σ: οι εταίροι και δανειστές) ότι θα φέρει αποτελέσματα. Γι' αυτό και της επιβάλλουν τον "κόφτη"! Οι "Αυταπάτες" (του ΣΥΡΙΖΑ) τελείωσαν. Η εξαπάτηση (του λαού) αποκαλύφθηκε. Η Νέμεσις δεν θα αργήσει...».

Ως προς το τελευταίο, στελέχη της ΝΔ που λογίζονται του κλίματος Σαμαρά αναμένουν «εξελίξεις» από τα τέλη του χρόνου έως την ερχόμενη ανοιξη, που θα οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης...

ΠΟΤΑΜΙ
Πηγαίνει με «αντιπροτάσεις»

Με «προτάσεις» θα επιδιώξει να εμφανιστεί το Ποτάμι, στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, θέλοντας να ασκήσει πίεση για ταχύτερη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το μείγμα φόρων που προωθεί η κυβέρνηση ως τροχοπέδη στην υπόθεση αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, χωρίς να αποκλείεται να υπερψηφίσει σημεία του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι εξυπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη.

«Η κυβέρνηση μετατρέπει όλα τα νομοσχέδια σε φορολογικά. Χάνει πολύτιμο χρόνο, όπως έκανε και το 2015, δεν κάνει τις μεγάλες αλλαγές που είναι απαραίτητες, δεν προχωρά σε τομές και μεταρρυθμίσεις, δεν τολμά να απελευθερώσει την οικονομία και ως αποτέλεσμα είναι "φόροι, φόροι, φόροι"», δήλωσε χαρακτηριστικά, χτες, ο Στ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι το μόρφωμά του θα δείξει στη Βουλή ότι «υπάρχει και άλλος δρόμος και αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μάθει να βγάζει τα εμπόδια από την πορεία της οικονομίας και όχι να προσθέτει καινούργια».

Εκλογές και ανασύνθεση

Για τα σενάρια εκλογών είπε: «Το σενάριο των εκλογών δεν υπήρχε και εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει τα πράγματα στον ελληνικό λαό: Οτι όλα αυτά ήταν και ένα επικοινωνιακό κόλπο (σ.σ.: της κυβέρνησης) να τρομοκρατηθούν και οι 153 (σ.σ.: βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), να ψηφίσουν και να μη φοβούνται ότι θα γίνουν οι εκλογές και θα χάσουν την έδρα τους. Εκλογές δεν θα γίνουν, το θέμα είναι αν θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Φοβάμαι ότι και με αυτά τα καινούργια μέτρα που έρχονται η ανάκαμψη ή η ανάσταση, όπως έλεγε και ο κ. Τσίπρας, της οικονομίας αναβάλλεται επ' αόριστον».

Σχετικά με τις εξελίξεις ανασύνθεσης στο χώρο του Κέντρου, όπως λένε, όπου τα παζάρια είναι σε πλήρη εξέλιξη, είπε: «Ο τόπος έχει ανάγκη από μία μεγάλη κεντρώα προοδευτική παράταξη. Για να μπορέσουμε επιτέλους να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και γι' αυτό εργαζόμαστε. Ομως φοβάμαι ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Ονειρεύονται τα περασμένα μεγαλεία και νομίζουν ότι θα τα ξαναζήσουν», πρόσθεσε, ξαναρίχνοντας σπόντες, που μάλλον απευθύνονται σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Αντιπρότεινε: «Ο τόπος όμως για να πάει μπροστά θέλει νέες δυνάμεις. Θέλει ανθρώπους που θα ασχοληθούν τώρα με την πολιτική, που θα σπάσουν το παλιό κατεστημένο και θα μπουν και θα ενισχύσουν αυτή την κεντρώα παράταξη. Αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα, να ενωθούμε, αλλά να ενωθούμε και να πληθύνουμε. Οχι να μείνουμε με τους παλιούς».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Εκδηλώσεις για τον Μάη του '36 και τους αγώνες της εργατικής τάξης

Δύο πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης, τα σύγχρονα διδάγματα από την πάλη της και τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ, διοργανώνονται σε Περιστέρι και Πετρούπολη από τις ΤΟ Περιστερίου και Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης, πηγή έμπνευσης στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Ο πρωτοπόρος και αναντικατάστατος ρόλος του ΚΚΕ». Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1935)» και καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο έργο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου από το συγκρότημα των ΤΟ Περιστερίου και Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 22/5, στις 8.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936. Σύγχρονα διδάγματα για την πάλη της εργατικής τάξης. Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ». Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Καταψηφίζει προβάλλοντας την ανάγκη και άλλων «μεταρρυθμίσεων»

Δε θα ψηφίσουν κανένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου, διαμηνύουν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), με το σκεπτικό ότι το μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βυθίζει σε βαθύτερη ύφεση την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και δεν προχωρά τις «αναγκαίες» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τίποτα», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσα μέτρα κι αν ψηφίσει δεν θα μπορέσει να τα εφαρμόσει και από αυτό εξαρτάται και η συζήτηση για το χρέος», τη ρύθμισή του, θέμα που απασχολεί τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, αποβλέποντας στην απελευθέρωση κονδυλίων από την εξυπηρέτησή τους προς παραπέρα ενίσχυσή τους.

Προέβλεψε ότι «η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να δεσμευτεί. Ο ελληνικός λαός φοβάται ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι τα τελευταία μέτρα, και αυτό δεν το διασφαλίζει η παρούσα κυβέρνηση».

Στη γραμμή περί ανικανότητας και ατολμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμόσει. Εχει αποδείξει ότι τους τελευταίους 16 μήνες δεν μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές». Στον ίδιο καμβά, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για «τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες επενδύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ