Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανάμεσα στο ρόλο αντιπολίτευσης και στρατηγικής σύμπλευσης

Χαράζουν γραμμή από την ίδια σκοπιά με την κυβέρνηση, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν

Eurokinissi

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η ΝΔ προσανατολιζόμενη να καταψηφίσει επί της αρχής και τα περισσότερα κεφάλαια του πολυνομοσχεδίου, σε μια τακτική δικομματικής κοκορομαχίας με την κυβέρνηση σχετικά με την επίδραση του πολυνομοσχεδίου στη μορφή διαχείρισης, αλλά ταυτόχρονα να υπερψηφίσει σημαντικά επιμέρους τμήματά του. Οπως και να καταθέσει ενστάσεις και αντιπροτάσεις στη λογική ότι αν η κυβέρνηση τα έκανε ...καλύτερα, θα υπερψήφιζε. Ολα στο πλαίσιο στρατηγικής σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμπλευσης όλων τα αστικών κομμάτων και μορφωμάτων πάνω στους στόχους του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, χτες συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη, το λεγόμενο συντονιστικό όργανο κοινοβουλευτικού έργου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως διέρρευσε, κατόπιν, η ΝΔ θα ψηφίσει:

-- «Οχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου

-- «Οχι» στις προτεινόμενες φορολογικές διατάξεις και την αύξηση των έμμεσων φόρων

-- «Οχι» στον «κόφτη» δαπανών, με την κριτική της ΝΔ να εστιάζεται τόσο στο «μηχανισμό λειτουργίας» του όσο και στο «περιεχόμενο των περικοπών του». Από τη ΝΔ ισχυρίζονται ότι σχετικός μηχανισμός του 2014, «ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας και πολιτικής λογικής».

-- «Οχι» στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, δηλαδή με διάρκεια λειτουργίας τα 99 χρόνια, σηκώνοντας ψηλά ως αντιπολιτευτική της παντιέρα ότι ο πρόεδρός του θα είναι ξένος και θα τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, αντανακλώντας ίσως η στάση της ανησυχίες ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που αντιδρούν στον ασφυκτικό έλεγχο στη διαχείριση της κρατικής περιουσίας από παράγοντες του εξωτερικού.

-- «Οχι» στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα στεγαστικά δάνεια των «πλέον αδύναμων», αν και εξετάζει θετικά την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους (με τη δημιουργία του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους).

Επίσης, η ΝΔ, έστω κι αν λέει «όχι» στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, θα στηρίξει τις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις, τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετατροπή σε ανεξάρτητη αρχή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Επί της αρχής και «όχι» και «ναι»

Ισως ενδεικτικά των ακροβασιών όπου επιδίδονται στη ΝΔ, είναι όσα είπε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος, Κ. Χατζηδάκης:

«Στο τέλος του νομοσχεδίου έβαλαν - δεν το περιμέναμε - τη σύμβαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτό είναι κάτι θετικό (...) Προφανώς τη σύμβαση με τα περιφερειακά αεροδρόμια τη θεωρούμε θετική και θα την ψηφίσουμε (...) Αλλαγές στα περιφερειακά αεροδρόμια θα τις στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε όλη αυτή τη φοροεπιδρομή. Θεωρούμε ότι ο τρόπος, για να προχωρήσουμε μπροστά είναι λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων».

«Επί της αρχής είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων (...) Οτιδήποτε είναι λογικό και εκφράζει τη δική μας λογική θα το στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, διότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το νομοσχέδιο είναι οι φόροι. Αυτό κυριαρχεί και συζητείται παντού».

Παρέμβαση Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει όλα όσα κατήγγειλε μέχρι χθες... Για την ακρίβεια, υπογράφει και επιβάλλει πολύ χειρότερα από αυτά που κατήγγελλε!», αναφερόμενος π.χ. στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, άλλων φόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Προσθέτει: «Και το χειρότερο: Εμείς φέρναμε αποτελέσματα. Τώρα δεν την εμπιστεύονται (σ.σ: οι εταίροι και δανειστές) ότι θα φέρει αποτελέσματα. Γι' αυτό και της επιβάλλουν τον "κόφτη"! Οι "Αυταπάτες" (του ΣΥΡΙΖΑ) τελείωσαν. Η εξαπάτηση (του λαού) αποκαλύφθηκε. Η Νέμεσις δεν θα αργήσει...».

Ως προς το τελευταίο, στελέχη της ΝΔ που λογίζονται του κλίματος Σαμαρά αναμένουν «εξελίξεις» από τα τέλη του χρόνου έως την ερχόμενη ανοιξη, που θα οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγική σύμπλευση στην αντιλαϊκή πολιτική, καβγάδες για το «πάπλωμα» (2016-09-28 00:00:00.0)
Παγανιά για «επενδύσεις» στην Κίνα (2013-05-08 00:00:00.0)
«Δικές μας προτάσεις»... (2011-08-02 00:00:00.0)
Πλήρη και έμπρακτη στήριξη στη νέα επιδρομή (2011-05-31 00:00:00.0)
Εμπρακτη στήριξη στο αντιλαϊκό ξεκλήρισμα (2011-03-15 00:00:00.0)
Εριδα για τις αντιλαϊκές προτάσεις (2010-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ