Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σειρά για πετσόκομμα παίρνουν και όλα τα επιδόματα

Μετά το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει όρθιο για τη στήριξη των πιο αδύναμων

Αφού πρώτα έγδαρε τους χαμηλοσυνταξιούχους, κόβοντας το ΕΚΑΣ και αφαιρώντας από δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους «τα προς το ζην», τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η βαθμιαία εφαρμογή "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης", ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές».

Πέρα από το στοιχείο του αντιπερισπασμού, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αποκαλύπτει και άλλες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της. Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που ανακοινώνει, είναι το γνωστό πρόγραμμα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ύψους μόλις 20 εκατομμυρίων ευρώ, που εφαρμόστηκε πέρυσι πιλοτικά και υποτίθεται ότι θα συνεχιζόταν από φέτος τον Απρίλη, με προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ελάχιστα αυτά ποσά θα δίνονται σε ανθρώπους που διαβιούν στα όρια της ακραίας φτώχειας και καμία σχέση δεν έχουν με την αντικατάσταση έστω μέρους των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και αυτό διότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται για το «κοινωνικό εισόδημα» είναι τόσο χαμηλά, που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Σημειώνεται ότι οι απώλειες για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ ανέρχονται σε 168 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ στην τετραετία 2016-2019 θα φτάσουν τα 2,393 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η γενική εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προϋποθέτει όχι μόνο την κατάργηση του ΕΚΑΣ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά την κατάργηση όλων των μέχρι τώρα προνοιακών παροχών, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ), όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο. Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία κόβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους.

Με την ίδια τροπολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ποσό που θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, που τώρα το χάνουν, αλλά και άλλους, οι οποίοι από εδώ και πέρα θα λαμβάνουν μικρότερα ποσά με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για φέτος, ορίζεται στα 30 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια, πέραν της απώλειας του ΕΚΑΣ ή της μείωσής του σε άλλους, θα επιβάλλεται και μείωση 30 ευρώ στα ποσά της σύνταξης, μέχρι να επιστραφεί από το συνταξιούχο όλο το ποσό που του καταβλήθηκε μέχρι τώρα από την αρχή του χρόνου.

Στην τροπολογία θα προβλέπεται, επίσης, προσωρινά (μέχρι το 2019) η διατήρηση του δικαιώματος «για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ», χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό θα παραμείνει στο 10%, όσο είναι σήμερα (από 25% που είναι για τους άλλους ασφαλισμένους και συνταξιούχους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ