Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια με επίκεντρο τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Αλισβερίσια για τα δάνεια, η εκταμίευση της δόσης και επιχειρηματικές κολιγιές

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ
Με πρόσθετο αντιλαϊκό «ατού» τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή προσέρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση για μεταφορά ελληνικού κρατικού χρέους από το ΔΝΤ στην πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «κούρεμα», αλλά με την παραχώρηση μακράς περιόδου χάριτος των υφιστάμενων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει το ελληνικό κράτος με υψηλό επιτόκιο, με νέα χαμηλότερου επιτοκίου, θα αποτελούσε μία «ενδιαφέρουσα λύση».

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, με προϋποθέσεις τη σημαντική μείωση του χρέους και τις «αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων», επαναλαμβάνοντας ότι «ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί επί σειρά ετών». Είναι φανερό το γεγονός ότι η συζήτηση εστιάζεται και στην περίοδο μετά το 2018, οπότε είναι προγραμματισμένη η τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ συνεπάγεται την υπογραφή ενός ακόμη συμπληρωματικού μνημονίου και για την τρέχουσα περίοδο.

Ο Τζ. Ράις δήλωσε πως το ΔΝΤ έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της «βιωσιμότητας» του χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι έχουν γίνει «προκαταρκτικές συζητήσεις» με τους δανειστές της Ευρωζώνης: «Εχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδας», ανέφερε.

Υπό συζήτηση το ύψος της δόσης

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση βρίσκεται και το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί από τα δάνεια της Ευρωζώνης με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Το ύψος της δόσης, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωζώνη, με ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο να διαιρεθεί σε «υποδόσεις», εκτιμάται από 9 μέχρι 11 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. ευρώ για τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους και 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, και η συγκεκριμένη εκταμίευση θα αξιοποιηθεί καταρχάς για την εξυπηρέτηση των αποπληρωμών του κρατικού χρέους και στη συνέχεια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες.

Παράλληλα, η διόγκωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού και η συνεχιζόμενη συμπίεση στα κρατικά κονδύλια που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, σε συνδυασμό και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οδήγησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,4 δισ. ευρώ το α' τετράμηνο του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Επιχειρηματικές κολιγιές

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει στην ελληνική οικονομία, προχώρησε στη χρηματοδότηση της «Energean Oil», με δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε, τα δάνεια αυτά θα αξιοποιηθούν για την υποστήριξη επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 200 εκατ. δολαρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του Πρίνου καθώς και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.

Με αφορμή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ο διευθυντής Φυσικών Πόρων της EBRD, Ε. Ράσμουνσεν, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το χρηματοδοτικό πακέτο που συμφωνήθηκε με την "Energean", καθώς έχουμε ως στόχο να υποστηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα σε μια ανταγωνιστική αγορά. Η ενδυνάμωση των εγχώριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την ευημερία των εταιρειών και είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι «πολύ πριν από το 2008, πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδος, είχαν προειδοποιήσει ότι η ελληνική οικονομία ήταν ευάλωτη και αν δεν περιορίζονταν τα υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, θα ήταν αναπόφευκτη μια σοβαρή κρίση». Ο Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στην ομιλία πρώην στελέχους του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη, τόνισε πως «οι γενναίες διαπραγματεύσεις» κόστισαν 86 δισ. ευρώ. «Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισ.», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ