Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
«Ομπρέλα» αναδιαρθρώσεων στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ειδικό μνημόνιο διαρκείας επιβάλλεται γύρω από το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, κάθε μορφής, η οποία σχεδόν στο σύνολό της μεταβιβάζεται στο νέο υπερ-ταμείο με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.».

Το νέο σχήμα θα αποτελέσει την «ομπρέλα» κάτω από την οποία, με τη μορφή θυγατρικών εταιρειών, θα στεγαστούν οι υπάρχουσες κρατικές εταιρείες διαχείρισης και συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή η κρατική συμμετοχή στις τράπεζες) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Επιπλέον, συστήνεται και η «Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών ΑΕ», η οποία αφορά τις κρατικές συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις και περνάει στο «υπερ-ταμείο», επίσης με τη μορφή θυγατρικής, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ».

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στο «υπερ-ταμείο» και άλλων θυγατρικών εταιρειών.

Αποκαλυπτικές είναι οι σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Η διάρκεια του νέου σχήματος ορίζεται στα 99 χρόνια, και μάλιστα με δυνατότητα παράτασης.
  • Προβλέπεται ειδικό και μάλιστα πρωτόγνωρο νομικό καθεστώς. Οπως ρητά προβλέπεται, «η Εταιρεία δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται». Παράλληλα, το κράτος εμφανίζεται ως ο μοναδικός μέτοχος και, από την άλλη, μεταβιβάζει «άνευ ανταλλάγματος» τα περιουσιακά του στοιχεία σε μια εταιρεία που δεν θα του ανήκει.
  • Επιπλέον, «οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία,εκτός αν αυτό ρητά προβλέπεται στον παρόντα νόμο».
  • Στο νέο Ταμείο αποφασιστικό ρόλο θα έχει το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Κομισιόν και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών.

Για να υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον 4 μέλη του, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον 4 μελών, δηλαδή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών» της ΕΕ.

Αποκαλυπτική είναι η διάταξη που προβλέπει: «Η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της μπορούν επίσης να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό συνάπτοντας συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ή εταιρείες των οποίων οι μετοχές έχουν μεταφερθεί στην Εταιρεία ή σε κάποια από τις θυγατρικές της».

Να σημειωθεί ότι από την προς μεταβίβαση ακίνητη περιουσία του Δημοσίου (μέσω ΕΤΑΔ) εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι και προστατευόμενες περιοχές (Natura).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ