ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για συνεννοήσεις στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Με άξονες το Κυπριακό και τα «τρίγωνα συνεργασίας», στο φόντο των εξελίξεων στην Τουρκία

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Γ. Κασουλίδη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Γ. Κασουλίδη
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες για επαφές με την πολιτική ηγεσία ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδης, για συνεννοήσεις με άξονες τα θέματα του Κυπριακού, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα «τρίγωνα συνεργασίας» που στήνουν Αθήνα και Λευκωσία με άλλες αστικές τάξεις της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στο Ισραήλ και τα θέματα Ενέργειας και διαμετακόμισης καυσίμου.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος υπουργός συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Στο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, στην αρχή της συνάντησης, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ. Κασουλίδης μεγάλωσαν με το ζήτημα του Κυπριακού, «και αυτό πρέπει να το τελειώσουμε», επισήμανε, «όσο γίνεται πιο γρήγορα». Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για τα βαθιά νερά ενός θέματος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, σαν «απερχόμενη εγγυήτρια δύναμη», προσθέτοντας με νόημα «οριστικά απερχόμενη».

Ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε το «οριστικά απερχόμενη» και το συνέδεσε με το θέμα της ασφάλειας στο νησί, η οποία όπως είπε θα εγγυάται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Στις δηλώσεις τους αργότερα, ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι δούλεψαν πάνω στις ιδέες και υποθέσεις εργασίας που πρέπει να κατατεθούν στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την ασφάλεια όλων. Επέμεινε ότι δεν χωρούν πια συνθήκες εγγυήσεων, άρα και εγγυήτριες δυνάμεις, ούτε τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και τις λεγόμενες τριμερείς συνεργασίες.

Από την πλευρά του, ο Ν. Κοτζιάς - «προσπερνώντας» το γεγονός ότι βάση των διαπραγματεύσεων είναι ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου «Ανάν» - ανέφερε ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής. Για δε τις συνεργασίες που επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέπεμψε και στη Συνδιάσκεψη που σχεδιάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για το Σεπτέμβρη στη Ρόδο, με τη συμμετοχή 7 ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών και επτά αραβικών, με στόχο όπως είπε τη διαμόρφωση μιας δομής ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο Γ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο υπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις στενής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι σήμερα αυτές είναι ακόμη πιο επιβεβλημένες, κάνοντας ειδική αναφορά στις δυσάρεστες και ανησυχητικές εξελίξεις, όπως είπε, στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κασουλίδης τόνισε πως η Κύπρος αντιμετωπίζει πρώτα - πρώτα την ανάγκη να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για να πρωτοπορήσει στη σταθερότητα σε μια τόσο ασταθή περιοχή. Παρακολουθούμε, σημείωσε, το τι συμβαίνει την Τουρκία με αγωνία. Ταυτόχρονα, όμως, κατέληξε, έχουμε και ρόλο να διαδραματίσουμε για την καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών που συμβαίνουν στη γειτονιά μας.

Κατά πληροφορίες από το περιβάλλον της ΝΔ, η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί μέχρι τα τέλη του έτους να έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις σε ένα πλαίσιο λύσης, που να τεθεί σε δημοψηφίσματα στην Κύπρο στις δύο κοινότητες το 2017. Επίσης, ότι η κυπριακή ηγεσία είναι σήμερα πιο αισιόδοξη για πρόοδο από ό,τι ήταν 1,5 μήνα πριν, στην επίσκεψη τότε του Κυπρίου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην Αθήνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ελληνίδα επικεφαλής στην αποστολή της λυκοσυμμαχίας στο Κόσσοβο

Η πρώην μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διορίστηκε από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωενωσιακής αποστολής EULEX στο Κόσσοβο.

Επισήμως, αποστολή της ΕULEX, έδρα της οποίας είναι η Πρίστινα, είναι να συνδράμει τις δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Κοσσόβου, το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αλ. Παπαδοπούλου είχε διατελέσει πρέσβης στην ΠΓΔΜ την περίοδο 2007 - 2012 και κατόπιν μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ για ένα χρόνο (2014 - 2015). Η απόσυρσή της στη συνέχεια από το υπουργείο Εξωτερικών και η μετάθεσή της στην Ουρουγουάη είχε προκαλέσει και ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που Ελληνας γίνεται επικεφαλής αποστολής της ΕΕ, σε μια εξέλιξη που φαίνεται να «κουμπώνει» με την πρεμούρα της ελληνικής αστικής τάξης να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε σχεδιασμούς της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Αλ. Παπαδοπούλου διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση παρότι η Ελλάδα επισήμως δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσσοβο.

Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο ότι η τοποθέτησή της στην Πρίστινα έρχεται ένα μόλις χρόνο μετά την επίσκεψη εκεί του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, όπου στις 14/7/2015 δήλωνε ότι «το Κόσσοβο και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Σε αυτή τη βάση, προσκαλούσε τότε στην Ελλάδα τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χ. Θάτσι (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ επί πολέμου του ΝΑΤΟ το 1999). Επίσης, ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση Γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από το εκεί Γραφείο Συνδέσμου.

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς έλεγε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί».

Μάλιστα, τότε, σερβικά ΜΜΕ, μεταφέροντας εντός εισαγωγικών δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, υποστήριζαν ότι υποσχέθηκε πως «εντός του υπάρχοντος πλαισίου συνεργασίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ένταξή του σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΙΝΤΕΡΠΟΛ και η ΟΥΝΕΣΚΟ»...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ
Διαπιστώσεις για «πρόοδο» και από τις δύο πλευρές

Νέα συνάντηση έγινε χτες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, μετά την οποία και οι δυο πλευρές δήλωσαν ότι σημειώθηκε «πρόοδος».

Ο Ν. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι στα θέματα της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος», εξηγώντας ότι απομένουν για συμφωνία ελάχιστα ή καθόλου ζητήματα. Πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με την εκτελεστική εξουσία, όπου ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες «ουσιώδους σημασίας», στις οποίες περιέλαβε και το θέμα της «εκ περιτροπής προεδρίας». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην είναι προεδρικό το σύστημα διακυβέρνησης είπε ότι «η προτιμητέα λύση είναι του προεδρικού συστήματος που δίδει μια σταθερότητα». «Σημαντική πρόοδος» που «θα καθιστά λειτουργικό - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό - το κράτος» επιτεύχθηκε και όσον αφορά τους μηχανισμούς υπέρβασης αδιεξόδων, είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνάντηση (29/7) θα τεθεί στο τραπέζι και το Εδαφικό, αλλά και τα ζητήματα της Ασφάλειας, ενώ συμπλήρωσε πως «έχει παρατηρηθεί πρόοδος σε σωρεία κεφαλαίων, υπάρχουν όμως και κεφάλαια στα οποία ακόμα έχουμε διαφορές, όπως είναι το Περιουσιακό».

Τέλος, για τις επιπτώσεις από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανέφερε πως «δεν νομίζω να επηρεάζουν τις συνομιλίες, επί του παρόντος τουλάχιστον».

Για σημαντική πρόοδο μίλησε στις δηλώσεις του και ο Μ. Ακιντζί, επιμένοντας ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι απαραίτητη για την πολιτική ισότητα, ενώ πρόσθεσε και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για «λύση» εντός του 2016.

  • Αύριο, ο Ν. Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου. Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών «είναι δεδομένη και δεν υπάρχει ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε πρόθεση αλλοίωσής της», είπε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος.
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Σχέδια αναβάθμισης στους άξονες του κεφαλαίου

Σχέδια αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προωθούνται από τα αρμόδια κλιμάκια, με βασικό στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα κομμάτια από τη λεία στο ενδοαστικό παζάρι.

Σε αυτήν τη βάση, κατά ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η ΠΑ «επενδύει» σε συνεκπαιδεύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στην άσκηση «Ηνίοχος», στην οποία πέρσι συμμετείχαν δυνάμεις κι από ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ αντίστοιχες προσκλήσεις έχουν σταλεί και για την επόμενη τέτοια άσκηση, όπως και σε χώρες της Ευρώπης. Λέγεται, δε, ότι συνεχίζεται η στρατηγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με ΗΠΑ, Ισραήλ αλλά και Αίγυπτο, στην προσπάθεια του εγχώριου κεφαλαίου να οικοδομήσει άξονες συνεργασίας με άλλα κεφάλαια της περιοχής και το υπερατλαντικό κέντρο, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία.

Στο ίδιο φόντο, σχεδιάζεται στο επόμενο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της ΠΑ (Φλεβάρης 2017), κεντρικός ομιλητής να είναι ο Τζ. Σταυρίδης, πρώην ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος και φερόμενος ως υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης να προσκληθούν ως ομιλητές σημαντικοί παράγοντες από ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ανάλογους στόχους, γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, υπηρετούν και τα σχέδια περί αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης, που θα πουλά τέτοιες υπηρεσίες σε Πολεμικές Αεροπορίες άλλων χωρών. Στο ΓΕΑ αναφέρουν το παράδειγμα της Ιταλίας όπου λειτουργεί τέτοιο κέντρο και πουλά τέτοιες υπηρεσίες σε αεροπόρους από Ολλανδία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Για να γίνει ποντάρουν σε χρηματοδότηση (και μετέπειτα «συνεκμετάλλευση») από ξένες εταιρείες, με την πλάτη ισχυρών κρατών (φωτογραφίζονται οι ΗΠΑ). Για το ζήτημα, αναφέρουν, θα χρειαστούν διακρατικές συμφωνίες και ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις πάνω σε προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ