ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενάντια στο κλείσιμο των «ολιγομελών» τμημάτων

Καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλεί την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ενάντια στο κλείσιμο «ολιγομελών» τμημάτων στα ΕΠΑΛ, καλώντας τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Αττικής, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, τους μαθητές να πάρουν μέρος.

Μόνο στον Πειραιά, κλείνουν 12 τμήματα ΕΠΑΛ, 5 τομείς στη Β' Λυκείου, 6 ειδικότητες στη Γ' Λυκείου και 1 ειδικότητα στη Δ' τάξη Εσπερινού. «Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενάντια στους εκπαιδευτικούς», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς αναγκάζονται παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Ετσι, μαθητές της τελευταίας τάξης από το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά θα πρέπει αναζητήσουν την ειδικότητά τους αλλού, από το 7ο Εσπερινό Πειραιά θα πρέπει να μετακινηθούν από την Αγία Σοφία στη Δραπετσώνα ή στο Φάληρο και από το 2ο Εσπερινό Δραπετσώνας στο Φάληρο και την Αγία Σοφία, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Αλλοι μαθητές, της Β' τάξης, θα αναγκαστούν να αλλάξουν τομέα. Οπως για παράδειγμα στο ΕΠΑΛ Γαλατά, όπου καταργούνται οι τομείς Πληροφορικής και Υγείας Πρόνοιας, με το κοντινότερο ΕΠΑΛ, στο οποίο θα μπορούσαν να αναζητήσουν τους συγκεκριμένους τομείς οι μαθητές, να απέχει 80 χιλιόμετρα. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει και στα νησιά, αφού κλείνουν οι τομείς Μηχανολογίας και Διοίκησης - Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Αίγινας και ο τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε αγώνα για να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ, ενάντια στην επέκταση και μονιμοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, απευθυνόμενη ιδιαίτερα στους μαθητές των ΕΠΑΛ να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, δείχνει μαζικό κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα και κατά συνέπεια εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είχαν ήδη προαναγγείλει, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ότι φέτος δεν θα εγκριθεί το 35% των ολιγομελών, όπως πέρσι, αλλά περίπου το 10%, ενώ είχαν προηγηθεί μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων.

Στην Αττική, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, κλείνουν τουλάχιστον 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ' και Δ' τάξη (εσπερινά). Μεταξύ άλλων, 3 τμήματα στην Ηλιούπολη, 3 στη Δ' Αθήνας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με 14 τμήματα να κλείνουν στα Δωδεκάνησα, 10 σε Ρόδο και 4 στην Κω, 9 τμήματα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες περιοχές.

ΑΣΓΜΕ
Τεράστιο πλήγμα στη δωρεάν και δημόσια Εκπαίδευση

Στις επιπτώσεις της ένταξης του ΟΣΚ στο υπερταμείο αναφέρεται η Συνομοσπονδία

«Δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια και δωρεάν Παιδεία με τα σχολεία και τον εξοπλισμό τους στα χέρια ιδιωτών», δηλώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), σχετικά με την ένταξη από την κυβέρνηση στο νέο υπερταμείο του οργανισμού «Κτιριακές Υποδομές», απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο.

Η «ΚτΥπ» προέρχεται από τη συνένωση των κατασκευαστικών εταιρειών «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ» (ΟΣΚ), της «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων ΑΕ» (ΔΕΠΑΝΟΜ) και της «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ». Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται ειδικά στον ΟΣΚ, τονίζοντας πως «η ένταξη του ΟΣΚ στο υπερταμείο, σαν αποτέλεσμα της υπογραφής του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση, αποσκοπεί στην εκποίηση από μεριάς του Δημοσίου του δικαιώματός του να καθορίζει το ίδιο:

  • Πού θα ανεγερθούν σχολικά κτίρια.
  • Ποια σχολικά κτίρια θα ανεγερθούν.
  • Ποιες θα είναι οι προδιαγραφές ανέγερσης σχολικών κτιρίων. Πόσα τ.μ. αντιστοιχούν στον κάθε μαθητή ανά τάξη, πόσος φυσικός φωτισμός και αερισμός χρειάζεται, τι είδους εποπτικά μέσα θα είναι διαθέσιμα, ποιος θα είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής και πολλά άλλα.
  • Σε ποιες σχολικές μονάδες μπορούν και πρέπει να ανεγερθούν αμφιθέατρα, γυμναστήρια ή κολυμβητήρια.
  • Ποιο είναι το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού για κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών».

«Η παράδοση όλων των παραπάνω στο ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δωρεάν και δημόσια Εκπαίδευση, μιας και όλα αυτά θα καθορίζονται πλέον από το κέρδος που θα αποφέρουν στον επιχειρηματία και όχι από τις (έστω και κουτσουρεμένες σήμερα) ανάγκες των παιδιών μας. Ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και την κατηγοριοποίηση αυτής ανάλογα με το εισόδημα των γονιών», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Ξενάγηση στο χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη

To περιοδικό«Θέματα Παιδείας» διοργανώνει αύριο, Κυριακή, επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Το ραντεβού είναι στις 11 π.μ., στην είσοδο από οδό Ρηγίλλης 11. Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την αρχαιολόγο Ευτυχία Λυγκούρη-Τόλια, που διηύθυνε την ανασκαφή στο χώρο νότια από τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Σαρόγλειο Μέγαρο). Ο αρχαιολογικός χώρος αυτός βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Ρηγίλλης, και άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή: στο τηλέφωνο του περιοδικού 210-8213430.

Τη συμμετοχή του στην ξενάγηση αποφάσισε και το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, που καλεί όλους τους φοιτητές του Τμήματος να έρθουν στην πολύ όμορφη αυτή δραστηριότητα.

1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
Να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια

Δεν είναι μόνο οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που μαστίζουν τα ειδικά σχολεία, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα σε υλικοτεχνικές υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του 1ου (12θέσιου) Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι και εκπαιδευτικοί και παιδιά κινδυνεύουν να τους πέσει το ταβάνι στο κεφάλι.

Συγκεκριμένα, στις 22/9/2016 κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις των δύο σχολείων ότι 4 αίθουσες (γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων και οι δύο αίθουσες του Νηπιαγωγείου) είναι επισφαλείς λόγω διάβρωσης της σκεπής και ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για να ξεκινήσει η λειτουργία του Νηπιαγωγείου. Το πρόβλημα, με βάση το έγγραφο, ήρθε στην επιφάνεια όταν στη διάρκεια εργασιών ρουτίνας στο γραφείο των δασκάλων κατέπεσε κομμάτι του σοβά της οροφής.

Να σημειωθεί ότι τα νήπια, εδώ και 15 μέρες που έχουν ανοίξει τα σχολεία, δεν φοιτούσαν γιατί δεν υπήρχε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) και τώρα το Νηπιαγωγείο είναι εκτός λειτουργίας! Συνολικά 50 παιδιά με ειδικές ανάγκες περιμένουν να μπουν στο σχολείο τους. 10 από αυτά είναι τα νήπια με ειδικές ανάγκες, που, ενώ έχουν ξεκινήσει τις θεραπείες τους, δεν μπορούν να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο. Οι γονείς των παιδιών απαιτούν το αυτονόητο, να βρουν και τα δικά τους παιδιά μια θέση στη δημόσια Εκπαίδευση.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», με ανακοίνωσή του, απαιτεί να γίνουν τα αναγκαία έργα και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λειτουργήσει πλήρως και με ασφάλεια το 1ο Ειδικό Δημοτικό και να ξεκινήσει το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση

Στον απόηχο του κλεισίματος των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ στις 14/9 και την απόλυση των εργαζομένων σε αυτά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με θέμα το συντονισμό της δράσης ενάντια στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο τμημάτων, στην υποχρηματοδότηση και την απλήρωτη δουλειά.

Η Επιτροπή Αγώνα προσανατολίζεται τις επόμενες μέρες σε:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στις Κεντρικές Υπηρεσίες ΚΕΘΕΑ (Σορβόλου 24 στο Μετς), την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τη Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι.

Καλεί εργαζόμενους, γονείς και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος να διεκδικήσουν:

  • Τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να εξασφαλιστεί η λειτουργία και ανάπτυξη όλων των οργανισμών με βασική κατεύθυνση την πρόληψη, την ανάπτυξη των στεγνών προγραμμάτων, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και την επανένταξη στην παραγωγή και στην κοινωνία με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Μονιμοποίηση των υπαρχόντων εργαζομένων ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσης εργασίας, όπως αυτών που εργάζονται στα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα και στις κινητές μονάδες Streetwork του ΚΕΘΕΑ, ή στα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης και καθαριότητας στον ΟΚΑΝΑ, με ταυτόχρονη επαναφορά των μισθών στα προ των περικοπών επίπεδα.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια σε υγειονομικό και άλλο υλικό, με ανανέωση του εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και παροχή δωρεάν προγραμμάτων επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους.
Απολύσεις στο Σικιαρίδειο

Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, το οποίο απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση, «το πρότυπο Κέντρο Ειδικής Αγωγής» κατά την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικές φιέστες, μετά από δύο χρόνια προχώρησε χτες σε νέες απολύσεις δύο εργαζομένων (εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό) με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και πολυετή θητεία στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Η διοίκηση του ιδρύματος, που είναι ΝΠΙΔ και φέτος δεν έχει λάβει καμία κρατική επιχορήγηση, επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα, ενώ ανακοίνωσε στους απολυμένους ότι θα πάρουν την αποζημίωση τμηματικά. Αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα έχουν απομείνει μόλις 25 εργαζόμενοι, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παροχή ποιοτικού έργου και φροντίδας στους εξυπηρετούμενους.

  • Αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στα γραφεία του Σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα δράση του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ