Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενάντια στο κλείσιμο των «ολιγομελών» τμημάτων

Καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας καλεί την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ενάντια στο κλείσιμο «ολιγομελών» τμημάτων στα ΕΠΑΛ, καλώντας τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Αττικής, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, τους μαθητές να πάρουν μέρος.

Μόνο στον Πειραιά, κλείνουν 12 τμήματα ΕΠΑΛ, 5 τομείς στη Β' Λυκείου, 6 ειδικότητες στη Γ' Λυκείου και 1 ειδικότητα στη Δ' τάξη Εσπερινού. «Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενάντια στους εκπαιδευτικούς», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς αναγκάζονται παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Ετσι, μαθητές της τελευταίας τάξης από το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά θα πρέπει αναζητήσουν την ειδικότητά τους αλλού, από το 7ο Εσπερινό Πειραιά θα πρέπει να μετακινηθούν από την Αγία Σοφία στη Δραπετσώνα ή στο Φάληρο και από το 2ο Εσπερινό Δραπετσώνας στο Φάληρο και την Αγία Σοφία, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Αλλοι μαθητές, της Β' τάξης, θα αναγκαστούν να αλλάξουν τομέα. Οπως για παράδειγμα στο ΕΠΑΛ Γαλατά, όπου καταργούνται οι τομείς Πληροφορικής και Υγείας Πρόνοιας, με το κοντινότερο ΕΠΑΛ, στο οποίο θα μπορούσαν να αναζητήσουν τους συγκεκριμένους τομείς οι μαθητές, να απέχει 80 χιλιόμετρα. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει και στα νησιά, αφού κλείνουν οι τομείς Μηχανολογίας και Διοίκησης - Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Αίγινας και ο τομέας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε αγώνα για να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ, ενάντια στην επέκταση και μονιμοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, απευθυνόμενη ιδιαίτερα στους μαθητές των ΕΠΑΛ να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, δείχνει μαζικό κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα και κατά συνέπεια εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είχαν ήδη προαναγγείλει, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ότι φέτος δεν θα εγκριθεί το 35% των ολιγομελών, όπως πέρσι, αλλά περίπου το 10%, ενώ είχαν προηγηθεί μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων.

Στην Αττική, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, κλείνουν τουλάχιστον 60 τμήματα ειδικοτήτων στη Γ' και Δ' τάξη (εσπερινά). Μεταξύ άλλων, 3 τμήματα στην Ηλιούπολη, 3 στη Δ' Αθήνας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με 14 τμήματα να κλείνουν στα Δωδεκάνησα, 10 σε Ρόδο και 4 στην Κω, 9 τμήματα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ