ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σηκώνει τους τόνους για «πολυκεντρική διεθνή τάξη»

Με αφορμή τόσο τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης σηκώνουν τους τόνους, προβάλλοντας την ανάγκη «οι Δυτικοί εταίροι να αποδεχτούν τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας». Αυτό εκφράστηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις στη Στρατιωτική Ακαδημία. Εκεί ξεκαθάρισε, κάνοντας μια αναδρομή στην εξωτερική πολιτική, μπλέκοντας την τσαρική εποχή, την εποχή της ΕΣΣΔ και της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σταθερές οικονομίες στον κόσμο, ότι παίζει κομβικό ρόλο σε διάφορους τομείς όπως η Ενέργεια, περιλαμβανομένης και της πυρηνικής» και «επίσης έχει ισχυρή στρατιωτική δύναμη». Αναφέρθηκε στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση και τις μακραίωνες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, τις «καλές σχέσεις που θέλει να έχει με γείτονες», την Ουκρανία, που δεν προχωράει η «συμφωνία ειρήνευσης» με ευθύνη της κυβέρνησής της και τη στήριξη των «Δυτικών εταίρων». Αξιοποιώντας ακόμα και τον πρωτομάστορα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, Χένρι Κίσινγκερ, «ως μαχητή της ελευθερίας», έκανε λόγο για ηγέτες των ΗΠΑ που «διψούσαν για ιμπεριαλιστική επέκταση». Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπερασπίστηκε μια «πολυκεντρική διεθνή τάξη», που δήθεν θα υπάρχει σεβασμός των «συμφερόντων όλων των πλευρών». Κάτι δηλαδή σαν έναν «αρμονικό ιμπεριαλισμό», δηλαδή λύκους που θα ...μοιράζουν δίκαια τη λεία τους.

Επίσης, ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι ι φάκτι», σημείωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να εξυγιάνουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ουάσιγκτον λάβει πραγματικά υπόψιν της τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θεωρήσει τη Ρωσία ισότιμο εταίρο».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τους «28» ομολόγους του στη λυκοσυμμαχία, στο πλαίσιο του «Συμβουλίου NATO - Ρωσίας», που δημιουργήθηκε το 2002 και συνεδρίαζε τακτικά μέχρι το 2014, αλλά η λειτουργία του ανεστάλη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επίσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βίκτορ Ποζνίκιρ, μιλώντας σε Διάσκεψη για τον αφοπλισμό στην Ελβετία, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί στη χώρα του η επέκταση των περιοχών που καλύπτουν τα διάφορα αντιπυραυλικά αντιβαλλιστικά συστήματα που στήνουν ανά τον κόσμο οι ΗΠΑ σε Αλάσκα, Ρουμανία, Νότια Κορέα, καθώς και σε πλοία σε ωκεανούς. Είπε ότι στοχεύουν πρωτίστως τη Ρωσία και την Κίνα και αποτελούν προσπάθεια να ανατραπεί η στρατιωτική ισορροπία.

Ακόμη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι θεωρεί ότι οι αμερικανικές ναυτικές περίπολοι στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλειά της, επειδή δεν είναι σαφές τι είδους πυραύλους φέρουν τα πλοία.

Συνάντηση Λαβρόφ με τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Τη Δευτέρα, επίσης, έγινε συνάντηση στη Μόσχα του Λαβρόφ με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, όπου συζητήθηκαν όλα τα διεθνή ζητήματα, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι είναι ώρα η Ρωσία να επιστρέφει στη «G7». Πάντως, τα ενεργειακά θέματα και η συμμετοχή της Ιταλίας σε έργα κατασκευής κεντρικών αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυριάρχησαν στις συνομιλίες.

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση της συνεργασίας

Η διήμερη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, στη Μόσχα και οι συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέληξαν στην υπογραφή 16 συμφωνιών καθώς και στην ενίσχυση της από κοινού προσπάθειας για τη συνέχιση των ενδοσυριακών συνομιλιών, ενώ συμφωνήθηκε επίσης ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν βάσεις στο Ιράν, κατά περίπτωση, για να πλήττουν το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Ο Ιρανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που υποστηρίζονται από τη χώρα του, τη Ρωσία και την Τουρκία, είπε ότι θα συνεχιστούν στο Καζακστάν, χωρίς να δώσει ημερομηνία. Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι «χάρη στις κοινές προσπάθειες» των χωρών έχει τεθεί σε ισχύ «η εκεχειρία στη Συρία τον Δεκέμβριο» και προχωρά «ο αγώνας κατά των τρομοκρατών». Επίσης, τις συνομιλίες απασχόλησε και η σοβαρή κατάσταση στην Υεμένη, όπου χιλιάδες αμάχων λιμοκτονούν.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου πρωταγωνιστεί η Ρωσία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας και επικροτήθηκαν οι συμφωνίες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθεί η τιμή του, ενώ η ρωσική «Gazprom» και η ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως και συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με προοπτική την από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ιράν.

Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ρωσικής «Rosatom» και του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που αφορά τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων. Ηδη έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστούν άλλοι εννιά αντιδραστήρες στο Ιράν, ενώ υπογράφτηκαν επίσης συμφωνίες για τον εξηλεκτρισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στο Ιράν.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις στην Τάμπκα και παζάρια στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, με επίκεντρο τα περίχωρα της Ράκα, αλλά και τα παζάρια που συνεχίζονται στη Γενεύη της Ελβετίας.

Χτες, δυνάμεις Κούρδων και Αράβων μαχητών των δυνάμεων SDF, υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές, μεταξύ των οποίων το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Τάμπκα που απέχει λίγες δεκάδες χλμ. από την Ράκα («προπύργιο» του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία).

Ωστόσο, νωρίτερα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες πάνω από τον Ευφράτη ποταμό στη Συρία και το δυτικό τμήμα του φράγματος Τάμπκα. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να πλήξουν όσες περισσότερες υποδομές της Συρίας μπορούν, ώστε να δυσκολέψουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, μετά το τέλος του πολέμου...

Στη Γενεύη, έγινε συνάντηση της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για «την πολιτική μετάβαση και την κατάσταση ασφαλείας» στη Συρία. Τον Μιστούρα συνάντησε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, σχολιάζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τα έως τώρα «αποτελέσματα» των διαβουλεύσεων.

  • Το ίδιο 24ωρο, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Χουσέιν, εκτίμησε ότι από τις 17 Φλεβάρη σκοτώθηκαν στη δυτική Μοσούλη του βορείου Ιράκ τουλάχιστον 307 άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 273 άλλοι. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγος Στιβ Τάουνσεντ, αναγνώρισε πως είναι πιθανό ο «διεθνής» συνασπισμός των ΗΠΑ να ευθύνεται για τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς στη συνοικία Αλ Τζαντίντα, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμερικανικές δηλώσεις για σχέσεις Ρωσίας - Ταλιμπάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Υπονοούμενα για πιθανή σχέση Ρωσίας - Ταλιμπάν άφησε η Ουάσιγκτον, μετά από δηλώσεις του ανώτατου διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού Κέρτις Σκαπαρότι, ο οποίος, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, αναφέρθηκε στην «πρόσφατα αυξημένη επιρροή της Ρωσίας» προς τους Ταλιμπάν, «ίσως ακόμα και ως προς την προμήθειά» τους.

Στη Μόσχα, το στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαμίρ Καμπούλοφ μίλησε για «ψευδείς ισχυρισμούς», συμπληρώνοντας ότι «δεν αξίζει ούτε μια (επίσημη) αντίδραση αφού τέτοιες δηλώσεις γίνονται για να δικαιολογήσουν την αποτυχία των στρατιωτικών και πολιτικών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, χτες, μεγάλο δημοσίευμα του CNN φιλοξενούσε εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες το «ενδιαφέρον» της Ρωσίας μετατοπίζεται από τη Συρία στην ευρύτερη περιοχή Αφρικής και Ασίας, μεταξύ άλλων σε Αφγανιστάν αλλά και Λιβύη, όπου - σύμφωνα με τους ίδιους - η Μόσχα «θέλει να κάνει το ίδιο που έκανε και στη Συρία».

ΟΗΕ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Μποϊκοτάζ διαβουλεύσεων για νέα συνθήκη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Χρησιμοποιώντας προσχήματα και δικαιολογίες οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας στην έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, που θα απαγορεύει πλήρως τα πυρηνικά όπλα μέχρι την τελική εξάλειψή τους.

Το μποϊκοτάρισμα των διαβουλεύσεων ανακοίνωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ρεαλιστικό ένα διεθνές σχέδιο πυρηνικού αφοπλισμού εκτιμώντας, για παράδειγμα, ότι με αυτό δεν θα συμμορφώνονταν χώρες όπως η ΛΔ Κορέας που κατηγορείται πως επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν στο πλαίσιο εφαρμογής απόφασης που πήραν τον περασμένο Γενάρη 123 χώρες - μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για απαγόρευση και εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Στοιχεία που επικαλούνται αξιωματούχοι του ΟΗΕ για το 2016 αναφέρουν πως υπάρχουν διεθνώς πάνω από 15.000 πυρηνικές κεφαλές.

ΣΥΝΟΔΟΣ AIPAC
Στην επιφάνεια συγκλίσεις και κόντρες ΗΠΑ - Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τις συγκλίσεις αλλά και τις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ σε διάφορα πεδία, ξεκίνησε η σύνοδος του μεγαλύτερου ισραηλινού λόμπι των ΗΠΑ, της «Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων» (AIPAC), στην Ουάσιγκτον.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε πως θα συνεργαστεί «στενά» με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο επανέναρξης των «ειρηνευτικών» προσπαθειών με τους Παλαιστίνιους και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, αποφεύγοντας αναφορές σε θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ.

Απευθυνόμενη στη σύνοδο η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τόνισε ότι «ο διασυρμός» του εβραϊκού κράτους στον διεθνή οργανισμό «τελείωσε», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα παρακολουθεί «σαν γεράκι» το Ιράν για να βεβαιωθεί ότι τηρεί τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως σε προχτεσινό πάνελ της συνόδου συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα ευρωπαϊκές χώρες και η ευρύτερη περιοχή. Ο Ν. Παππάς έσπευσε να τονίσει τον «σταθεροποιητικό» ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Α. Μεσογείου και να αναδείξει τη σημασία που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην τριμερή συνεργασία (ενεργειακή, στρατιωτική κ.ά.) Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

  • Ξεκινά σήμερα στην Ιορδανία η 28η Σύνοδος Κορυφής ηγετών αραβικών χωρών με βασικά θέματα το Παλαιστινιακό, τον πόλεμο στη Συρία και στην Υεμένη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ