Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις στην Τάμπκα και παζάρια στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, με επίκεντρο τα περίχωρα της Ράκα, αλλά και τα παζάρια που συνεχίζονται στη Γενεύη της Ελβετίας.

Χτες, δυνάμεις Κούρδων και Αράβων μαχητών των δυνάμεων SDF, υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές, μεταξύ των οποίων το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Τάμπκα που απέχει λίγες δεκάδες χλμ. από την Ράκα («προπύργιο» του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία).

Ωστόσο, νωρίτερα ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες πάνω από τον Ευφράτη ποταμό στη Συρία και το δυτικό τμήμα του φράγματος Τάμπκα. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να πλήξουν όσες περισσότερες υποδομές της Συρίας μπορούν, ώστε να δυσκολέψουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, μετά το τέλος του πολέμου...

Στη Γενεύη, έγινε συνάντηση της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για «την πολιτική μετάβαση και την κατάσταση ασφαλείας» στη Συρία. Τον Μιστούρα συνάντησε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, σχολιάζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τα έως τώρα «αποτελέσματα» των διαβουλεύσεων.

  • Το ίδιο 24ωρο, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Χουσέιν, εκτίμησε ότι από τις 17 Φλεβάρη σκοτώθηκαν στη δυτική Μοσούλη του βορείου Ιράκ τουλάχιστον 307 άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 273 άλλοι. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγος Στιβ Τάουνσεντ, αναγνώρισε πως είναι πιθανό ο «διεθνής» συνασπισμός των ΗΠΑ να ευθύνεται για τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς στη συνοικία Αλ Τζαντίντα, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ