Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση της συνεργασίας

Η διήμερη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, στη Μόσχα και οι συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέληξαν στην υπογραφή 16 συμφωνιών καθώς και στην ενίσχυση της από κοινού προσπάθειας για τη συνέχιση των ενδοσυριακών συνομιλιών, ενώ συμφωνήθηκε επίσης ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν βάσεις στο Ιράν, κατά περίπτωση, για να πλήττουν το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Ο Ιρανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που υποστηρίζονται από τη χώρα του, τη Ρωσία και την Τουρκία, είπε ότι θα συνεχιστούν στο Καζακστάν, χωρίς να δώσει ημερομηνία. Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι «χάρη στις κοινές προσπάθειες» των χωρών έχει τεθεί σε ισχύ «η εκεχειρία στη Συρία τον Δεκέμβριο» και προχωρά «ο αγώνας κατά των τρομοκρατών». Επίσης, τις συνομιλίες απασχόλησε και η σοβαρή κατάσταση στην Υεμένη, όπου χιλιάδες αμάχων λιμοκτονούν.

Αυτό που κυριάρχησε ήταν το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου πρωταγωνιστεί η Ρωσία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας και επικροτήθηκαν οι συμφωνίες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθεί η τιμή του, ενώ η ρωσική «Gazprom» και η ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως και συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με προοπτική την από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ιράν.

Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ρωσικής «Rosatom» και του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που αφορά τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων. Ηδη έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστούν άλλοι εννιά αντιδραστήρες στο Ιράν, ενώ υπογράφτηκαν επίσης συμφωνίες για τον εξηλεκτρισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στο Ιράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύπλευρο παζάρι με αιχμή και τις ισορροπίες γύρω από τη Συρία (2022-07-20 00:00:00.0)
«Εκτεταμένη» οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την Ινδία (2019-09-05 00:00:00.0)
Εντονη διπλωματική κινητικότητα (2019-08-29 00:00:00.0)
Δεν συζητά την απόσυρση δυνάμεων του Ιράν και της «Χεζμπολάχ» (2018-05-24 00:00:00.0)
Συμφωνίες για «γενική εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις (2016-12-30 00:00:00.0)
Την κατασκευή και νέου πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η Ρωσία (2013-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ