Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Μποϊκοτάζ διαβουλεύσεων για νέα συνθήκη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Χρησιμοποιώντας προσχήματα και δικαιολογίες οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας στην έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, που θα απαγορεύει πλήρως τα πυρηνικά όπλα μέχρι την τελική εξάλειψή τους.

Το μποϊκοτάρισμα των διαβουλεύσεων ανακοίνωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ρεαλιστικό ένα διεθνές σχέδιο πυρηνικού αφοπλισμού εκτιμώντας, για παράδειγμα, ότι με αυτό δεν θα συμμορφώνονταν χώρες όπως η ΛΔ Κορέας που κατηγορείται πως επιχειρεί να αναπτύξει πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν στο πλαίσιο εφαρμογής απόφασης που πήραν τον περασμένο Γενάρη 123 χώρες - μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για απαγόρευση και εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Στοιχεία που επικαλούνται αξιωματούχοι του ΟΗΕ για το 2016 αναφέρουν πως υπάρχουν διεθνώς πάνω από 15.000 πυρηνικές κεφαλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ