ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
«ΟΧΙ στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό»!

Οι τραμπουκισμοί μπράβων της εργοδοσίας και μελών της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου καταγγέλθηκαν σε συγκέντρωση το Σάββατο

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) στις 5 του Μάρτη από τραμπούκους της εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» και μέλη της απερχόμενης διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, κατήγγειλαν το Σάββατο με συγκέντρωση-διαμαρτυρία έξω από τον «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» Περιστερίου τα Σωματεία Εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Η επίθεση εκδηλώθηκε όταν οι συνδικαλιστές του ΕΚΑ και της ΟΙΥΕ επισκέφθηκαν το χώρο κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του σωματείου και θέλησαν να δουν τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος όμως... δεν υπήρχε. Ανάλογη επίθεση εκδηλώθηκε και την επόμενη μέρα, Τρίτη 6 του Μάρτη, όταν κλιμάκιο συνδικαλιστών προέβη σε διαμαρτυρία για την πρώτη επίθεση!

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου, καλούσαν τους εργαζόμενους του σούπερ μάρκετ να αντισταθούν σε αυτούς που τους αναγκάζουν να ψηφίζουν ως συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους διευθυντικά στελέχη της εργοδοσίας, που φροντίζουν να καλύπτουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και να κατευνάζουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Επίσης, κατάγγειλαν το γεγονός ότι ο γραμματέας της ΟΙΥΕ, Θ. Βασιλόπουλος, και ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης, κάλυψαν τις ενέργειες της εργοδοσίας και της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου. Σε ανακοίνωση που μοιράστηκε μέσα στο σούπερ μάρκετ - με τη «διακριτική» συνοδεία ανθρώπων της επιχείρησης - τα σωματεία επισήμαιναν την αναγκαιότητα του αγώνα ώστε να μη χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις και η Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Γιώργος Πέρρος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δήλωσε στο «Ρ»: «Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν μια απάντηση στον αυταρχισμό της εργοδοσίας και των συνοδοιπόρων της εργοδοτικών κυβερνητικών συνδικαλιστών. Απαιτούμε να περάσει η δημοκρατία στο χώρο δουλιάς, καθώς και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και ενημέρωση των εργαζομένων. Καλέσαμε τους εργαζόμενους στο σούπερ μάρκετ να αντισταθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Μια κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις εταιρίες σούπερ μάρκετ, "Σκλαβενίτης", "Βασιλόπουλος", "Βερόπουλος" και "Καρφούρ"».

«ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ»
Αγρια επίθεση σε συνδικαλιστές

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην Κέρκυρα, με τη βοήθεια «μπράβου» του, επιτέθηκε σε δυο συνδικαλιστές

Τραμπούκικη επίθεση από τον ιδιοκτήτη της «ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ» δέχτηκαν δύο συνδικαλιστές, ο Κώστας Μεσημέρης και ο Μιχάλης Ραρρής, στο χώρο της επιχείρησης στις Αλικές Ποταμού Κέρκυρας, την περασμένη Τρίτη, με αποτέλεσμα ο πρώτος να σταλθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο Κώστας Μεσημέρης, μετά τη λήξη της συνδικαλιστής του άδειας, την οποία πήρε για να συμμετάσχει στις εκλογές της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ετοίμου Σκυροδέματος, επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα στην εργασία του. Ωστόσο του δηλώθηκε ότι έχει ακόμη... άδεια. Την επόμενη μέρα πήγε ξανά να δουλέψει, αλλά και πάλι δεν έγινε δεκτός. Οταν ζήτησε με επιμονή να εργαστεί, ο εργοδότης του μαζί με έναν «μπράβο» του άρχισαν να τον χτυπούν! Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Μιχάλης Ραρρής που έσπευσε σε βοήθεια, δέχτηκε κι αυτός την άγρια επίθεση του εργοδότη.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση της εργοδοσίας και υπογραμμίζει ότι «ο ξυλοδαρμός των δύο εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που δίνει πλήρη ασυδοσία στην εργοδοσία, ιδιαίτερα δε για τους συγκεκριμένους εργοδότες υπάρχει και μια ειδική ευθύνη του υφυπουργού Γιώργου Δρυ, του βουλευτή Ευτύχη Κοντομάρη και του νομάρχη Ανδρέα Παγκράτη, καθώς και της τοπικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν συμβάλει στο να ενοικιαστούν από δημόσιες υπηρεσίες αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα οικοδομών του συγκεκριμένου επιχειρηματία με υπέρογκες τιμές στην περιοχή Αλικές Ποταμού Κέρκυρας. Η ΝΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς της Κέρκυρας να καταδικάσουν την εγκληματική επίθεση της εργοδοσίας, να αποδοκιμάσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, να δυναμώσουν τα εργατικά συνδικάτα και απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των τραμπούκων».

Την επίθεση καταγγέλλουν και 12 εργατικά σωματεία της Κέρκυρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Θρασύτητα λόγω πανικού

Την αλαζονεία επιστράτευσε ο υπουργός απέναντι σε συνδικαλιστές του ΕΚ Πειραιά

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση μπροστά στην αγωνιστική συσπείρωση και δράση των δεκάδων συνδικαλιστικών, νησιωτικών φορέων, καθώς και δήμων, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα. Αυτό αποδεικνύεται από τη χτεσινή απαράδεκτη και θρασύτατη συμπεριφορά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, που ουσιαστικά έδιωξε από το γραφείο του μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που τον επισκέφτηκαν για να καταθέσουν τις προτάσεις τους!

Εκπληκτοι έμειναν οι συνδικαλιστές - μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Γ. Μίχας - της πλειοψηφίας του ΕΚΠ, αφού ο υπουργός δεν απάντησε ούτε καν στα αιτήματα που έθεσε και τα οποία δεν έρχονται σε σύγκρουση μ' αυτήν την αντιναυτεργατική λαίλαπα. Τη «σούπα» που προσπάθησε να φτιάξει ο Χρ. Παπουτσής χάλασε εξ αρχής ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, ο οποίος να σημειωθεί ότι δεν υπέγραψε το υπόμνημα που κατέθεσε η πλειοψηφία του ΕΚΠ. Με την τοποθέτησή του ανέδειξε επί της ουσίας το σκοπό και τους στόχους αυτού του αντιναυτεργατικού θεσμικού πλαισίου και υπογράμμισε ότι απέναντι σε ακτοπλοΐα με μοναδικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, οι φορείς που συσπειρώνονται απαιτούν Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Αντ' αυτού ο Χρ. Παπουτσής επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, αναφερόμενος στη δήθεν ευρύτερη αποδοχή των νέων σχεδίων, ενώ δεν έλλειψαν η ειρωνεία και η αλαζονεία.

Σε αποκλεισμό ο Εύδηλος

Για τα άλυτα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, διαμαρτύρονται οι Δήμοι Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας, καταγγέλλοντας ότι καμιά σχετική εργασία δεν έχει ξεκινήσει για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Ευδήλου, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρίες καθορίζουν από μόνες τους όχι μόνο τι πλοία κινούνται στα νησιά, αλλά και ποια λιμάνια θα προσεγγίζουν!

Σαν τρανταχτό παράδειγμα παρουσιάζουν την πρόσφατη απόσυρση από τα δρομολόγια του πλοίου «Εξπρές Ολυμπία», για την ετήσια συντήρησή του. Σήμερα το νησί εξυπηρετείται από δύο πλοία, που προσεγγίζουν μόνο στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου.

Οι δήμοι ζητούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εξήγηση για την αυθαίρετη κατάσταση. Από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες την άμεση εκτέλεση όλων των εργασιών για την προσέγγιση στον Εύδηλο, με ασφάλεια, κάθε τύπου πλοίου. Τέλος, την άμεση δρομολόγηση πλοίου στο λιμάνι για την εξυπηρέτηση πλέον του 75% των κατοίκων της Ικαρίας. Δηλώνουν αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν ανθρώπινες συνθήκες μετακίνησης.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
Οργή για τον αποκλεισμό της ΔΑΣ

Την αγανάκτηση και την οργή τους για τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από το προεδρείο της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» και ΔΑΚΕ, εκφράζει το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου.

«Αδιαφορούν και ξεχνούν - σημειώνει το ΔΣ σε ανακοίνωσή του - τους εργαζόμενους που εμπιστεύτηκαν τη ΔΑΣ, γιατί πιστεύουν ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι απάτη, τη στιγμή που τα εργατικά μας δικαιώματα, αποδεδειγμένα, υπονομεύονται και χτυπιούνται».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του σωματείου: «Τώρα που εμπρός στη "νέα τάξη πραγμάτων" ήδη έχουμε εισπράξει την κατάργηση του 8ωρου, τώρα που ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με την κοινωνική ασφάλιση - συνταξιοδότηση, τώρα είναι που έπρεπε η Ομοσπονδία μας να είναι ταξικά ενωμένη».

Τέλος, σημειώνει: «Τόσο πολύ φοβούνται οι ΠΑΣΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" και ΔΑΚΕ τις αγωνιστικές προτάσεις και πρωτοβουλίες και έθεσαν τη ΔΑΣ εκτός προεδρείου; Μόνο όσοι συμφωνούν με την αντεργατική πολιτική έχουν τέτοιο δικαίωμα; Να ξέρουν ότι θα βρουν τους εργαζόμενους ενωμένους και ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Συρρικνώνεται η «ΣΟΦΤΕΞ»

Νέα πρόκληση από τη διεύθυνση της «ΣΟΦΤΕΞ» αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση για κλείσιμο του τμήματος «επαγγελματικής αγοράς», το οποίο απασχολεί 25 εργαζόμενους σε διάφορα σημεία της χώρας. Η τύχη των εργαζομένων θα ξεκαθαριστεί την ερχόμενη βδομάδα. Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου συρρίκνωσης της «ΣΟΦΤΕΞ», το οποίο προχωρά με περιστασιακές απολύσεις και άλλους τρόπους, κάτω από την ανοχή και ουσιαστική ενθάρρυνση της κυβέρνησης, παρά τις δεσμεύσεις της πολυεθνικής στην οποία ξεπουλήθηκε η «ΣΟΦΤΕΞ», ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση.

Απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στις εταιρίες ανεφοδιασμού καυσίμων και στις εγκαταστάσεις φορτώσεων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών σε όλη τη χώρα, από την Παρασκευή 16 του Μάρτη στις 6 το απόγευμα, αν στο μεσοδιάστημα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να εργαστούν στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, χωρίς την ακύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων που επιχειρούν οι εταιρίες καυσίμων με την αλλαγή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επιδιώξει συναντήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Μεταφορών και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ