ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Επιμένουν δυναμικά οι εργαζόμενοι

Μαχητική πορεία των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ. Η Γενική Συνέλευση στον ΕΟΠ απέρριψε το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργού Υγείας, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για να συναντηθεί μαζί τους

Η πορεία των εργαζομένων...
Η πορεία των εργαζομένων...
Την αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας, αλλά και για την ικανοποίηση των εργασιακών τους αιτημάτων διαδήλωσαν και χτες οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ, με μια δυναμική πορεία από τα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος, στη Βουλή και από εκεί στο υπουργείο Υγείας.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση της Πρόνοιας, οι εργαζόμενοι - που διανύουν την τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων - πορεύτηκαν, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε υπόμνημα με τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

«Θέλουμε πρόνοια για όλο το λαό και όχι βορά στον εθελοντισμό» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, φτάνει πια η κοροϊδία» ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι φτάνοντας έξω από τη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία τους επέδωσε το υπόμνημά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού και στον πρόεδρο της Βουλής.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου και εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν στο κτίριο. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα: «Ξύπνα υπουργέ, έβγα να μας δεις, είμαστε το ΠΙΚΠΑ που χρόνια αγνοείς» και «Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», δίνοντας έτσι και μια έμμεση απάντηση στον Αλ. Παπαδόπουλο, ο οποίος έθεσε ως όρο το σταμάτημα των κινητοποιήσεων για να συναντηθεί μαζί τους.

Το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργού τέθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ) για να καταψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Πρόνοιας. Πιστεύουμε ότι τα νομοσχέδια (τρεις νόμοι από το 1988 ως σήμερα) και οι τροποποιήσεις που συντάσσονται ερήμην των εργαζομένων στην Πρόνοια δε θα έχουν καμία τύχη. Εχουμε την εμπειρία και τη γνώση να σχεδιάσουμε μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας ένα θεσμικό πλαίσιο ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, και όχι να καταθέτουμε προτάσεις σε ειλημμένες αποφάσεις», τονίζεται σε ενημερωτικό έντυπο που μοίραζαν οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ και στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

«Είμαστε αντίθετοι με την υποβάθμιση και το μαρασμό των δομών Πρόνοιας, οι οποίες δοκιμάστηκαν επί πολλά χρόνια στην πράξη, με το σκεπτικό ότι κάτι άλλο θολό και ασαφές θα κάνουμε στο μέλλον», επισημαίνεται στο έντυπο. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι υπάρχουσες δομές Πρόνοιας πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομή για να λειτουργήσουν, αφού οι χρήστες των υπηρεσιών Πρόνοιας, που ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε ασθενέστερες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα γίνουν πράξη οι καινούριες δομές Πρόνοιας.

«Με εξαθλιωμένους οικονομικά και θεωρούμενους ως β` κατηγορίας υπαλλήλους τους εναπομείναντες στην Πρόνοια, δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί η αναβάθμισή της», υπογραμμίζουν στο έντυπο οι εργαζόμενοι και αναφέρονται στο αίτημά τους για την οικονομική εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας αύριο Πέμπτη.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Επαναλαμβανόμενες απεργίες στο «Αγλαΐα Κυριακού», διαμαρτυρία στον «Ευαγγελισμό» και, σήμερα, η πορεία των εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Με μαζική παρουσία στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα Επείγοντα του νοσοκομείου εξέφρασαν χτες τις αγωνιστικές διαθέσεις τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», οι οποίοι σήμερα θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στο χώρο του νοσοκομείου.

Διεκδικούν μισθολογικά, ασφαλιστικά, θεσμικά δικαιώματα, ενώ στοχεύουν και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα του νοσοκομείου, καθώς και για το αντιΕΣΥ νομοσχέδιο.

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, τόνισε πως στόχος του αγώνα είναι η διεκδίκηση της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων, που έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια, και η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης από την κυβερνητική επίθεση. Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και άμεσης υλοποίησης του διαγωνισμού που έχει προκηρυχτεί, αφού οι κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία, στην τροφοδοσία, τον ιματισμό, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, την τεχνική και διοικητική υπηρεσία ξεπερνούν τις 700.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό τόνισε την ανάγκη να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις και ζήτησε να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι και να ενταχθεί το επάγγελμα των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

  • Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα συνεχιστούν οι 48ωρες απεργίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Διεκδικούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, προσωπικό για τα μαγειρεία και τα πλυντήρια) και επίδομα 100.000 δραχμών που δόθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας.

  • Στάση εργασίας από τις 11 πμ ως τις 3 μμ και πορεία στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του «Ιπποκράτειου».

Διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, αλλά και τη χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών. Επίσης, ζητούν το νέο μισθολόγιο να δίνει έμφαση στους βασικούς μισθούς και όχι στην επιδοματική πολιτική, ειδικό μισθολόγιο υγειονομικών στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το Μάη, αύξηση του ωρομισθίου στο 1/100 των συνολικών αποδοχών.

Εκρηκτική αύξηση της φυματίωσης

Η μετανάστευση και η φτώχεια οδήγησαν στην επανεμφάνιση της νόσου

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως η φυματίωση, μια ξεχασμένη νόσος, η οποία επανεμφανίστηκε και αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα μολυσμένοι είναι το 1/3 του πληθυσμού της Γης, ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους απ' τη νόσο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 350.000 είναι παιδιά.

Στη χώρα μας η φυματίωση, που παρουσίαζε φθίνουσα πορεία μέχρι το 1985, αυξάνει σταθερά την τελευταία 15ετία, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αντιφυματικού τμήματος του νοσοκομείου «Σωτηρία» κάθε χρόνο εμφανίζονται 25 - 40 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Κύριες αιτίες για την επανεμφάνιση της νόσου, που «επανήλθε» περισσότερο επικίνδυνη λόγω της αύξησης της πολυανθεκτικότητας του μυκοβακτηρίδιου της φυματίωσης, είναι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που προέρχονται κυρίως από τις χώρες με μεγάλη επίπτωση φυματίωσης, ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στα νοσοκομεία, η ανεργία, η φτώχεια, λιγότερο το Εϊτζ και, τέλος, η χαλάρωση του υποτυπώδους αντιφυματικού προγράμματος.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο συντονιστής του αντιφυματικού αγώνα στο Νομό Αττικής δρ. Σ. Καπετανέας, με αφορμή την 24η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης.

Οπως επισημαίνει ο Σ. Καπετανέας, το σημαντικότερο πρόβλημα, εκτός από την αύξηση της νόσου, είναι η σημαντική αύξηση της πολυανθεκτικότητας, που, ενώ το 1993 ήταν 8%, το 1998 έφτασε στο 28% (το όριο είναι κάτω του 2%) και οφείλεται στους ασθενείς που προέρχονται κυρίως από τις ανατολικές χώρες.

«Η νοσηρότητα αυξάνει, το πρόβλημα άρχισε να είναι υπαρκτό και αν δεν πάρουμε γενναίες αποφάσεις θα δημιουργήσουμε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί», υπογραμμίζει ο Σ. Καπετανέας και τονίζει την ανάγκη σχεδιασμού μιας νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Ενας αστυνόμος για κάθε διαδηλωτή!

...και η «πορεία» της αστυνομίας
...και η «πορεία» της αστυνομίας
Υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, πραγματοποιήθηκε χθες η πορεία των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, αρχικά στη Βουλή και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας.

Ογδόντα περίπου αστυνομικοί, άνδρες των ειδικών δυνάμεων και κλούβες επιστρατεύτηκαν για την ...περιφρούρηση μιας ειρηνικής πορείας 150 περίπου εργαζομένων, που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, τόσο ασφυκτικά περικυκλωμένη από αστυνομικούς, ώστε ήταν σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς αν πρόκειται για ...παρέλαση αστυνομικών ή για διαδήλωση εργαζομένων.

Και το χθεσινό περιστατικό βεβαιώνει την ένταση των αυταρχικών αστυνομικών πρακτικών, που θα γίνουν πιο ασφυκτικοί, ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Ετσι, συγκεντρώσεις και πορείες θα οδηγούνται συντεταγμένα και στοιχισμένα από τις δυνάμεις καταστολής σε ασφαλή απόσταση από τα κτίρια, στα οποία στεγάζονται οι κρατικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει και το νομοσχέδιο.

Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και χθες σε βάρος των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ, οι οποίοι φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις κλούβες, που βρίσκονταν εκεί, ακόμα και να σταθούν στο πεζοδρόμιο της οδού Αριστοτέλους. Κάτι που προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων, πολλοί απ' τους οποίους διαμαρτυρήθηκαν στους αστυνομικούς: «Είμαστε εργαζόμενοι, γιατί μας αντιμετωπίζετε σαν τρομοκράτες;».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Επικίνδυνες επιλογές και ασύλληπτες παρατυπίες

Σε αυταρχικές συμπεριφορές, διώξεις των εργαζομένων και παράνομες ενέργειες απίστευτης σύλληψης, επιδίδονται το Διοικητικό Συμβούλιο του Βουβάλειου Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου-Κέντρου ΥγείαςΚαλύμνου και ο πρόεδρός του, Γ. Θανάτσης, σε μια προσπάθεια να κουκουλώσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου προς τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, και η οποία συνοδεύεται από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και από αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς του συλλόγου προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, παρουσιάζονται η σειρά των αντιδημοκρατικών και αυθαίρετων πράξεων του ΔΣ και του προέδρου του και ζητείται η άμεση απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το ΔΣ του νοσοκομείου, σε μια προσπάθεια να μη φανεί προς τα έξω η δυσλειτουργία του νοσοκομείου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, και αντί να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την πλήρωση των κενών θέσεων, το έχει μετατρέψει σε... πεδίο δράσης γιατρών εκτός ΕΣΥ!

Το κύριο πρόβλημα έχει προκύψει στο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου, στο οποίο εργάζεται ουσιαστικά μόλις μια μαία ενώ από τον απαρχαιωμένο οργανισμό προβλέπονται πέντε. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, να γίνονται τοκετοί χωρίς μαίες, μόνο από τον γιατρό, πράγμα παράνομο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του νησιού. Προσπαθώντας να κουκουλώσει το πρόβλημα αυτό, το ΔΣ έφερε στο νοσοκομείο μαίες εκτός ΕΣΥ, με δήθεν εθελοντική προσφορά, με αποτέλεσμα να γίνονται μαιευτικές πράξεις χωρίς προσωπικό του νοσοκομείου. Η απόφαση αυτή μάλιστα πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία παραβρίσκονταν λιγότερα από τα μισά μέλη! Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Εργαζομένων προχώρησε σε μήνυση κατά του ΔΣ του νοσοκομείου, του προέδρου και κατά παντός υπευθύνου.

Η χρησιμοποίηση γιατρών εκτός ΕΣΥ στο νοσοκομείο δεν έγινε όμως μόνο στην περίπτωση του μαιευτικού τμήματος. Κάτι αντίστοιχο έγινε σε τρεις περιπτώσεις όταν κατά τη διάρκεια της άδειας του μοναδικού ωτορινολαρυγγολόγου του νοσοκομείου στο χειρουργείο χειρουργούσαν ιδιώτες γιατροί δικά τους περιστατικά, αλλά και του νοσοκομείου!

Σαν να μην έφταναν αυτά, το ΔΣ του νοσοκομείου, παρά τις ασφυκτικές ελλείψεις προσωπικού του νοσοκομείου, και κυρίως νοσηλευτικού, ανανέωσε παράνομα τις μετατάξεις που είχε ήδη κάνει και προχώρησε σε νέες, ενάντια ακόμα και στις προτάσεις της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Επιχείρησε επίσης την παράνομη αντικατάσταση της διοικητικής διευθύντριας, ενώ αρνείται να δώσει στους εργαζόμενους το πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έγινε στο νοσοκομείο σχετικά με τις πράξεις αυτές μετά από καταγγελία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΣ, για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες και αντιστάσεις τους, χρησιμοποιεί βαριές οικονομικές ποινές, τις οποίες όμως δεν υλοποιεί άμεσα αλλά τις χρησιμοποιεί για να κρατά τους εργαζόμενους σε ομηρία. Ετσι, υπήρξαν περιπτώσεις που εργαζόμενοι «τιμωρήθηκαν» με βαριές ποινές εφτά και οχτώ μήνες μετά την τέλεση του... παραπτώματος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε άλλο την αντιδημοκρατική και αυταρχική λειτουργία του ΔΣ και του προέδρου», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι και καλούν τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ