Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Εκρηκτική αύξηση της φυματίωσης

Η μετανάστευση και η φτώχεια οδήγησαν στην επανεμφάνιση της νόσου

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως η φυματίωση, μια ξεχασμένη νόσος, η οποία επανεμφανίστηκε και αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα μολυσμένοι είναι το 1/3 του πληθυσμού της Γης, ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους απ' τη νόσο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 350.000 είναι παιδιά.

Στη χώρα μας η φυματίωση, που παρουσίαζε φθίνουσα πορεία μέχρι το 1985, αυξάνει σταθερά την τελευταία 15ετία, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αντιφυματικού τμήματος του νοσοκομείου «Σωτηρία» κάθε χρόνο εμφανίζονται 25 - 40 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Κύριες αιτίες για την επανεμφάνιση της νόσου, που «επανήλθε» περισσότερο επικίνδυνη λόγω της αύξησης της πολυανθεκτικότητας του μυκοβακτηρίδιου της φυματίωσης, είναι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που προέρχονται κυρίως από τις χώρες με μεγάλη επίπτωση φυματίωσης, ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στα νοσοκομεία, η ανεργία, η φτώχεια, λιγότερο το Εϊτζ και, τέλος, η χαλάρωση του υποτυπώδους αντιφυματικού προγράμματος.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο συντονιστής του αντιφυματικού αγώνα στο Νομό Αττικής δρ. Σ. Καπετανέας, με αφορμή την 24η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης.

Οπως επισημαίνει ο Σ. Καπετανέας, το σημαντικότερο πρόβλημα, εκτός από την αύξηση της νόσου, είναι η σημαντική αύξηση της πολυανθεκτικότητας, που, ενώ το 1993 ήταν 8%, το 1998 έφτασε στο 28% (το όριο είναι κάτω του 2%) και οφείλεται στους ασθενείς που προέρχονται κυρίως από τις ανατολικές χώρες.

«Η νοσηρότητα αυξάνει, το πρόβλημα άρχισε να είναι υπαρκτό και αν δεν πάρουμε γενναίες αποφάσεις θα δημιουργήσουμε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί», υπογραμμίζει ο Σ. Καπετανέας και τονίζει την ανάγκη σχεδιασμού μιας νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση της φυματίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ