Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Επιμένουν δυναμικά οι εργαζόμενοι

Μαχητική πορεία των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ. Η Γενική Συνέλευση στον ΕΟΠ απέρριψε το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργού Υγείας, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για να συναντηθεί μαζί τους

Η πορεία των εργαζομένων...
Η πορεία των εργαζομένων...
Την αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας, αλλά και για την ικανοποίηση των εργασιακών τους αιτημάτων διαδήλωσαν και χτες οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ, με μια δυναμική πορεία από τα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος, στη Βουλή και από εκεί στο υπουργείο Υγείας.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση της Πρόνοιας, οι εργαζόμενοι - που διανύουν την τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων - πορεύτηκαν, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε υπόμνημα με τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

«Θέλουμε πρόνοια για όλο το λαό και όχι βορά στον εθελοντισμό» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, φτάνει πια η κοροϊδία» ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι φτάνοντας έξω από τη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία τους επέδωσε το υπόμνημά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού και στον πρόεδρο της Βουλής.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου και εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν στο κτίριο. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα: «Ξύπνα υπουργέ, έβγα να μας δεις, είμαστε το ΠΙΚΠΑ που χρόνια αγνοείς» και «Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», δίνοντας έτσι και μια έμμεση απάντηση στον Αλ. Παπαδόπουλο, ο οποίος έθεσε ως όρο το σταμάτημα των κινητοποιήσεων για να συναντηθεί μαζί τους.

Το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργού τέθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ) για να καταψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Πρόνοιας. Πιστεύουμε ότι τα νομοσχέδια (τρεις νόμοι από το 1988 ως σήμερα) και οι τροποποιήσεις που συντάσσονται ερήμην των εργαζομένων στην Πρόνοια δε θα έχουν καμία τύχη. Εχουμε την εμπειρία και τη γνώση να σχεδιάσουμε μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας ένα θεσμικό πλαίσιο ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, και όχι να καταθέτουμε προτάσεις σε ειλημμένες αποφάσεις», τονίζεται σε ενημερωτικό έντυπο που μοίραζαν οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ και στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

«Είμαστε αντίθετοι με την υποβάθμιση και το μαρασμό των δομών Πρόνοιας, οι οποίες δοκιμάστηκαν επί πολλά χρόνια στην πράξη, με το σκεπτικό ότι κάτι άλλο θολό και ασαφές θα κάνουμε στο μέλλον», επισημαίνεται στο έντυπο. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι υπάρχουσες δομές Πρόνοιας πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομή για να λειτουργήσουν, αφού οι χρήστες των υπηρεσιών Πρόνοιας, που ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε ασθενέστερες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα γίνουν πράξη οι καινούριες δομές Πρόνοιας.

«Με εξαθλιωμένους οικονομικά και θεωρούμενους ως β` κατηγορίας υπαλλήλους τους εναπομείναντες στην Πρόνοια, δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί η αναβάθμισή της», υπογραμμίζουν στο έντυπο οι εργαζόμενοι και αναφέρονται στο αίτημά τους για την οικονομική εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας αύριο Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ