Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Επικίνδυνες επιλογές και ασύλληπτες παρατυπίες

Σε αυταρχικές συμπεριφορές, διώξεις των εργαζομένων και παράνομες ενέργειες απίστευτης σύλληψης, επιδίδονται το Διοικητικό Συμβούλιο του Βουβάλειου Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου-Κέντρου ΥγείαςΚαλύμνου και ο πρόεδρός του, Γ. Θανάτσης, σε μια προσπάθεια να κουκουλώσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου προς τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, και η οποία συνοδεύεται από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων και από αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς του συλλόγου προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, παρουσιάζονται η σειρά των αντιδημοκρατικών και αυθαίρετων πράξεων του ΔΣ και του προέδρου του και ζητείται η άμεση απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το ΔΣ του νοσοκομείου, σε μια προσπάθεια να μη φανεί προς τα έξω η δυσλειτουργία του νοσοκομείου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, και αντί να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την πλήρωση των κενών θέσεων, το έχει μετατρέψει σε... πεδίο δράσης γιατρών εκτός ΕΣΥ!

Το κύριο πρόβλημα έχει προκύψει στο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου, στο οποίο εργάζεται ουσιαστικά μόλις μια μαία ενώ από τον απαρχαιωμένο οργανισμό προβλέπονται πέντε. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, να γίνονται τοκετοί χωρίς μαίες, μόνο από τον γιατρό, πράγμα παράνομο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του νησιού. Προσπαθώντας να κουκουλώσει το πρόβλημα αυτό, το ΔΣ έφερε στο νοσοκομείο μαίες εκτός ΕΣΥ, με δήθεν εθελοντική προσφορά, με αποτέλεσμα να γίνονται μαιευτικές πράξεις χωρίς προσωπικό του νοσοκομείου. Η απόφαση αυτή μάλιστα πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία παραβρίσκονταν λιγότερα από τα μισά μέλη! Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Εργαζομένων προχώρησε σε μήνυση κατά του ΔΣ του νοσοκομείου, του προέδρου και κατά παντός υπευθύνου.

Η χρησιμοποίηση γιατρών εκτός ΕΣΥ στο νοσοκομείο δεν έγινε όμως μόνο στην περίπτωση του μαιευτικού τμήματος. Κάτι αντίστοιχο έγινε σε τρεις περιπτώσεις όταν κατά τη διάρκεια της άδειας του μοναδικού ωτορινολαρυγγολόγου του νοσοκομείου στο χειρουργείο χειρουργούσαν ιδιώτες γιατροί δικά τους περιστατικά, αλλά και του νοσοκομείου!

Σαν να μην έφταναν αυτά, το ΔΣ του νοσοκομείου, παρά τις ασφυκτικές ελλείψεις προσωπικού του νοσοκομείου, και κυρίως νοσηλευτικού, ανανέωσε παράνομα τις μετατάξεις που είχε ήδη κάνει και προχώρησε σε νέες, ενάντια ακόμα και στις προτάσεις της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Επιχείρησε επίσης την παράνομη αντικατάσταση της διοικητικής διευθύντριας, ενώ αρνείται να δώσει στους εργαζόμενους το πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έγινε στο νοσοκομείο σχετικά με τις πράξεις αυτές μετά από καταγγελία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΣ, για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες και αντιστάσεις τους, χρησιμοποιεί βαριές οικονομικές ποινές, τις οποίες όμως δεν υλοποιεί άμεσα αλλά τις χρησιμοποιεί για να κρατά τους εργαζόμενους σε ομηρία. Ετσι, υπήρξαν περιπτώσεις που εργαζόμενοι «τιμωρήθηκαν» με βαριές ποινές εφτά και οχτώ μήνες μετά την τέλεση του... παραπτώματος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε άλλο την αντιδημοκρατική και αυταρχική λειτουργία του ΔΣ και του προέδρου», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι και καλούν τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ