Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Ανάγκη έργων υποδομής στο λιμάνι

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα

«Το λιμάνι του Βόλου, ένα λιμάνι εθνικής σημασίας και πύλη της χώρας, αποτελεί τον τρίτο θαλάσσιο πόλο του γεωγραφικού τριγώνου των λιμανιών μαζί με αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Παρ' όλα αυτά στερείται έργων σύγχρονης υποδομής που καθιστά το λιμάνι αναξιόπιστο τόσο στον εμπορικό όσο και στον επιβατικό τομέα», αναφέρεται σε Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα, προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Οικονομίας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ακόμη ότι «αίτημα των φορέων της Μαγνησίας, και όχι μόνο, είναι να υλοποιηθούν με έργα οι παρακάτω μελέτες και ο σχεδιασμός ανάπτυξης του λιμανιού σε όφελος του νομού και της εθνικής οικονομίας:

- Αξιοποίηση των ανατολικών αποθηκών κεντρικού προβλήτα και μετατροπή σε επιβατικό terminal προϋπολογισμού 1,6 δισ. δραχμών. Το έργο είναι ώριμο από πλευράς μελετών.

- Επέκταση του κεντρικού προβλήτα για δημιουργία μεγαλύτερου χώρου ελιγμών των απο-επιβιβαζόμενων οχημάτων στα Ε/Γ - Ο/Γ πλοία. Υπάρχει μελέτη προϋπολογισμού 1 δισ. δραχμών.

- Επέκταση προβλήτα Ε/Κ - Γ' φάση προϋπολογισμού 1 δισ. δραχμών. Υπάρχει εγκεκριμένη διατομή μελέτης. Για την ολοκλήρωση του προβλήτα Ε/Κ απαιτούνται 3 δισ. δραχμές.

- Προμήθεια γερανογέφυρας στον προβλήτα Ε/Κ, 1,8 δισ. δραχμών, για την οποία υπάρχει προεργασία προμήθειας.

- Διευθέτηση - οδική και σιδηροδρομική - χειμάρρου Ξηριά. Υπάρχει μελέτη προϋπολογισμού 0,2 δισ. δραχμών.

- Κατασκευή μικρού προβλήτα για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής. Υπάρχει μελέτη προϋπολογισμού 0,3 δισ. δραχμών.

- Προμήθεια αυτοκινούμενου τηλεσκοπικού γερανού 150 τ. (0,4 δισ. δραχμές).

- Διαπλάτυνση -προστασία- κυματοθραύστη λιμανιού Βόλου προϋπολογισμού 0,2 δισ. δραχμών. Υπάρχει προμελέτη.

- Διαπλάτυνση κεντρικού προβλήτα για παραβολή κρουαζιερόπλοιων και δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, προϋπολογισμού 1,3 δισ. δραχμών. Υπάρχει προμελέτη από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Κατασκευή αποθήκης 2.000 μ2 στον προβλήτα Ε/Κ. Υπάρχει μελέτη προϋπολογισμού 1,8 δισ. δραχμών.

Επειδή τα παραπάνω λιμενικά έργα και οι προμήθειες θα αναβαθμίσουν λειτουργικά, ποιοτικά και ανταγωνιστικά το λιμάνι του Βόλου, ερωτώνται οι υπουργοί αν η κυβέρνηση τα έχει εντάξει στο Γ' ΚΠΣ, αν όχι, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να ενταχθούν, ώστε και το λιμάνι του Βόλου να αποκτήσει την απαραίτητη και σύγχρονη υποδομή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ