ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο τόπος χρειάζεται συμμαχία που να μη θέλει να διαχειριστεί το σύστημα

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή κρίση στα Βαλκάνια (σ.σ. η συγκεκριμένη αναφορά σε άλλη στήλη της εφημερίδας μας).

Σημείωσε, επίσης, τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια της ΕΕ για τη διαμόρφωση ενός νέου καταστατικού για την επιβολή της διά της βίας διαμόρφωσης ευρωπαϊκών κομμάτων. Δηλαδή να επιβληθεί «ένα πολιτικό σύστημα γύψου από τα πάνω, που θα ανέχεται διαφορές και διαφορετικότητες, αρκεί τα γένια του μεγάλου κεφαλαίου να τα ευλογούν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί και να μην τα αμφισβητούν», όπως σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενη στην πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και γενικότερα, αλλά και σχολιάζοντας τα διάφορα κεντροαριστερά και άλλα σενάρια, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Μια συνεργασία έχει ανάγκη ο λαός. Αυτή τη συνεργασία, η οποία, πέρα από τον καθαρά φιλολαϊκό της χαρακτήρα, τον καθαρά αντιμονοπωλιακό της χαρακτήρα, πρέπει να διαχωρίζεται ευδιάκριτα τόσο από τα κεντροδεξιά όσο και από τα κεντροαριστερά σενάρια, τόσο από τα αντιΠΑΣΟΚ όσο και από τα αντινεοδημοκρατικά σύνδρομα. Αυτή η συμμαχία πρέπει να κοιτάζει προς τα εμπρός και να μη θέλει να διαχειριστεί το σήμερα».

Θέλουν το λαό συνεργό σε επιθετικά στρατιωτικά σχέδια

«Ξέρουμε πολύ καλά», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ότι είμαστε στις παραμονές συζήτησης - ψήφισης του λεγόμενου τρομονόμου. Πολύ σωστά λέγεται "τρομονόμος", τέτοιος είναι. Ηδη υπάρχει σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την απαγόρευση - εμείς έτσι το θεωρούμε - των συνδικαλιστικών και ενδεχομένως των πολιτικών ελευθεριών στην πορεία. Ξέρετε, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν έχουν σινικά τείχη μεταξύ τους. Εχουμε, επίσης, τη διαμόρφωση όλο και καινούριων μηχανισμών ιδιωτικής ή παραλλαγμένης Δημοτικής Αστυνομίας, έχουμε δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή που έγινε εναντίον του προέδρου του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", έχουμε τις λεγόμενες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

Κατά τη γνώμη μας διαμορφώνεται ένα θεσμικό, αλλά και καταστατικό πλαίσιο φίμωσης του ελληνικού λαού. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτοί οι νόμοι θα τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό στο σύνολό του. Εδώ η χούντα δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον ξεσηκωμό. Αλίμονο, αν μπορέσουν να το εμποδίσουν αυτά τα θεσμικά πλαίσια. Ωστόσο, αν θέτουμε αυτό το ζήτημα είναι για μια άλλη πλευρά.

Γιατί θέλουν φιμωμένο τον ελληνικό λαό; Μόνο για να μπορέσει ανενόχλητη η κυβέρνηση να πάρει τα αντιλαϊκά μέτρα; `Η έχουν και έναν ευρύτερο ορίζοντα που σχετίζεται με το θέμα που θέσαμε αρχικά, Βαλκάνια και διεθνής ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων;

Θέλουν τους λαούς φιμωμένους όχι μόνο για τις τρέχουσες ανάγκες ή τις μακροπρόθεσμες, της κυρίαρχης τάξης της κάθε χώρας, αλλά γιατί ξέρουν ότι ένας φιμωμένος λαός θα συνεργήσει σε επιθετικά στρατιωτικά σχέδια εναντίον των γειτονικών λαών, θα συνεργήσει και στην αλλαγή των συνόρων. Είναι δηλαδή πολύ βαθύτεροι οι λόγοι για τους οποίους θέλουν λαούς με χειροπέδες και όχι βεβαίως για να γίνεται ελεύθερα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων».

Η επιβολή της διαμόρφωσης ευρωπαϊκών κομμάτων

«Θέλω να προσθέσω», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «και ένα ακόμα στοιχείο. Ηδη στα πλαίσια της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου - το Ευρωκοινοβούλιο είναι η βιτρίνα - προωθούνται σκέψεις για τη διαμόρφωση ενός νέου καταστατικού όπου υποχρεώνονται τα εθνικά κόμματα, τα κόμματα σε εθνική βάση, να συνενώνονται σε ευρωπαϊκή βάση καταπιεστικά και διά της βίας, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται στο Ευρωκοινουβούλιο, να παίρνουν ενδεχομένως μέρος στις εκλογές, να παίρνουν τη χρηματοδότηση, να θεωρούνται αναγνωρισμένα. Είναι η επιβολή της διαμόρφωσης ευρωπαϊκών κομμάτων.

Κοιτάξτε να δείτε. Εμάς δε μας φαίνεται περίεργο. Ούτε θα ήταν έξω από την προοπτική να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κομμουνιστικό κόμμα. Διεθνιστές είμαστε. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει. Με συγχωρείτε όμως, αυτό θα γίνει όταν αποφασίσουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα εθελοντικά και δε θα γίνει ούτε με το καταστατικό, ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. Δηλαδή είναι ωμή και ανοιχτή παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας. Και από αυτή την άποψη ας σκεφτούμε: Εχουμε από άλλη μια πλευρά τα σενάρια της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς με τη βοήθεια είτε του κυρίου Αβραμόπουλου, είτε των ομίλων της Αριστεράς, ή του προβληματισμού περί της μεγάλης ή μικρότερης κεντροαριστεράς. Από την άλλη μεριά έχουμε τους κανονισμούς της ΕΕ. Από τη μια μεριά υποτίθεται έχουμε το εθελοντικό και από την άλλη έχουμε το κατασταλτικό. Επομένως ο ελληνικός λαός πρέπει να δει ότι γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πολιτικό σύστημα γύψου από τα πάνω, όπου θα ανέχεται διαφορές και διαφορετικότητες, αρκεί τα γένια του μεγάλου κεφαλαίου να τα ευλογούν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί και να μην τα αμφισβητούν.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα αρνητικά και αν θέλετε και επικίνδυνα στοιχεία, κρύβουν και ένα θετικό μήνυμα. Κάτι γίνεται μέσα στο λαό, υπάρχουν διεργασίες. Τα βλέπουν. Καταλαβαίνουν ότι δε θα μπορούν να ελέγξουν το λαό, όπως τον ελέγχουν μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνουν ότι ο λαός ο δυσαρεστημένος θα χρησιμοποιήσει και το όπλο της ψήφου».

Προέχει η οργάνωση της πάλης

«Και για να κλείσω αυτό το ζήτημα. Εμείς δεν κοιμόμαστε και δεν ξυπνάμε με το τι θα γίνει αποκλειστικά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακόμα και στις εθνικές εκλογές. Οχι ότι δε μας ενδιαφέρει και δε θα ήταν καλό για το λαό η αποφασιστική εκλογική ενίσχυση του κόμματος. Και τη θέλουμε και αν θέλετε και την απαιτούμε. Ομως για μας είναι καθαρό. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η οργάνωση της ταξικής και της γενικότερης πάλης, τόσο για τα εσωτερικά ζητήματα όσο και για τα γενικότερα διεθνή, που είναι και ταυτόχρονα εσωτερικά. Μόνο τότε η κάλπη θα μπορέσει να εκφράσει γνήσια τη λαϊκή θέληση. Δίχως αγώνες, η κάλπη πάντα θα είναι με το μεγάλο κεφάλαιο.

Και επίσης θέλω να πω ότι εμείς, δίνοντας πάντα σημασία στην κάλπη, δεν υποτάσσουμε την πολιτική μας στην κάλπη. Από αυτή την άποψη όχι απλώς μας βρίσκουν αδιάφορους, αλλά γελάμε τόσο με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να σηκώσει τον κίνδυνο της επιστροφής της Δεξιάς, όσο και με την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να κάνει ένα αριστερό άνοιγμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολιτική τού, ας πούμε, αντιδεξιού διλήμματος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε τώρα πώς γίνεται; Η ΝΔ δανείζεται τις μεθόδους που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τώρα, αλλά και παλιότερα, ακόμη και επί Α. Παπανδρέου, με τα αριστερά ανοίγματα και το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να τρίζει τα δόντια προκειμένου να διατηρηθεί στη διακυβέρνηση του τόπου.

Εμείς λοιπόν υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά. Μια συνεργασία έχει ανάγκη ο λαός. Αυτή τη συνεργασία η οποία πέρα από τον καθαρά φιλολαϊκό της χαρακτήρα, τον καθαρά αντιμονοπωλιακό της χαρακτήρα πρέπει να διαχωρίζεται ευδιάκριτα τόσο από τα κεντροδεξιά όσο και από τα κεντροαριστερά σενάρια, τόσο από τα αντιΠΑΣΟΚ όσο και από τα αντινεοδημοκρατικά σύνδρομα. Αυτή η συμμαχία πρέπει να κοιτάζει προς τα εμπρός και να μη θέλει να διαχειριστεί το σήμερα».

Δε θα παίξουμε το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τραπεζάκι της ΠΚΣ
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τραπεζάκι της ΠΚΣ
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Αυτό το οποίο από τώρα μπορώ να σας πω, διότι σε αρκετά σύντομο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο Κόμμα, είναι ότι το ΚΚΕ δε θα παίξει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εμείς θα στηρίξουμε ανοιχτά και επίσημα κάποια ψηφοδέλτια. Θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια ανεξαρτήτως αν είναι επικεφαλής μέλος ή όχι του Κόμματος. Ομως τα ψηφοδέλτια αυτά θα διασφαλίζουν - όχι με λόγια αλλά και με την προϋπηρεσία και με άλλες εγγυήσεις - ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν μηχανισμός της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής. Της πολιτικής εκείνης που θέλει τη νομαρχία και την ΤΑ μηχανισμό ιδιωτικοποιήσεων, μεταφοράς φορολογικών βαρών στις πλάτες του λαού και κυρίως μηχανισμούς οι οποίοι θα ανοίγουν το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοφορεί.

Εμείς, λοιπόν, θα στηρίξουμε ανοιχτά ως ΚΚΕ τέτοιους συνδυασμούς, οι οποίοι θα πουν ότι δε θα πειθαρχήσουν στο θεσμικό πλαίσιο ούτε μια μέρα. Και μιλάμε για την ουσία του θεσμικού πλαισίου, που είναι αντιδραστική.

Τώρα, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει η ΝΔ, αν θέλει ο ΣΥΝ, να στηρίξουν αυτά τα ψηφοδέλτια, ας απαντήσουν στα ερωτήματα τα δικά σας, πώς στηρίζουν ψηφοδέλτια τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τη δική τους πολιτική. Δεν είναι δικό μας θέμα να τα απαντήσουμε.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η θέση μας ανοίγει τις πόρτες στις συνεργασίες μέσα στο λαό. Διότι υπάρχουν δυνάμεις λαϊκές, δυνάμεις μέσα στο λαό, που συνειδητοποιούν τι σημαίνει, πώς έχει εξελιχθεί σήμερα ο θεσμός της ΤΑ, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Επομένως, τα πρόσωπα παίζουν ρόλο στο βαθμό που αντιδρούν και παραβιάζουν, αν θέλετε, αυτό το χαρακτήρα του θεσμού υπέρ του λαού».

Να αξιοποιήσει την εμπειρία του ο λαός

«Κατά τη γνώμη μας», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα κόμμα είναι να προβάλει τις θέσεις που έχει το ίδιο. Οχι γενικά για κάποια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό του λαού, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά συγκεκριμένα.

Π.χ., Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη. Εργασιακές σχέσεις. Αγροτικά προβλήματα. Εργατοϋπαλληλικά προβλήματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνική πολιτική. Τοπική Αυτοδιοίκηση και αμερικάνικες βάσεις, πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα. Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιβάλλον. Τοπική Αυτοδιοίκηση και πόροι. Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς αντιμετωπίζει τα λαϊκά προβλήματα. Ετσι, πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οχι αν θα περάσει "το τρενάκι μέσα ή έξω από τη θάλασσα".

Αφού λοιπόν το Κόμμα μας δώσει τις θέσεις του, τότε, είναι φανερό, θα κάνει το δεύτερο βήμα και θα επιδιώξει να κάνει τις πιο πλατιές αγωνιστικές συνεργασίες. Κι εμείς νομίζουμε ότι οι πιο γνήσιες και καλές συνεργασίες είναι αυτές που δεν ξεκινάνε για τις εκλογές, αλλά έχουν ξεκινήσει στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και οπωσδήποτε κάνουν ένα ακόμη βήμα και στην εκλογική μάχη.

Επομένως, καταλαβαίνετε την απάντησή μου: Με όσους έχουμε συναντηθεί στους αγώνες είναι πάρα πολύ φυσικό να συζητήσουμε τι θα γίνει και στις δημοτικές εκλογές, είναι μια μορφή πάλης και οι εκλογές. Μ' αυτούς με τους οποίους συγκρουστήκαμε στους αγώνες, όχι ως άτομα αλλά ως πολιτική, δε θα κάνουμε καμία συζήτηση. Δηλαδή, θέλετε να πάμε να συζητήσουμε με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ για τις εκλογές; `Η να το πω κι αλλιώς: Με δυνάμεις όπως ο Συνασπισμός, που συνεργάστηκε στο 80% με το ΠΑΣΟΚ, με τους κυβερνητικούς δημάρχους μπορούμε να ανοίξουμε συζήτηση πώς θα συνεργαστούμε στις δημοτικές εκλογές; Από κει και πέρα, σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο, αν θέλετε, κοινωνικών δυνάμεων και λαϊκής βάσης η υπόθεση είναι ορθάνοιχτη, δε ζητάμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Το ΚΚΕ δεν κάνει συμμαχίες κάτω από το τραπέζι

«Προσέχτε», συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα», «τι κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εχει τώρα, εδώ και ένα 15ήμερο, ανοίξει το θέμα: Οτι θα γίνει συμμαχία ΚΚΕ-Νέας Δημοκρατίας! Εμείς δεν κάνουμε συμμαχίες κάτω από το τραπέζι. Αν θέλουμε να τις κάνουμε τις κάνουμε ανοιχτά. Κάτω απ' το τραπέζι κάνουν άλλοι.

Γιατί το κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτό; Θέλει να κλέψει αριστερές και κομμουνιστικές ψήφους. Γιατί θέλει να κρατάει τον ελληνικό λαό με τα γνωστά αντιδεξιά σύνδρομα, ενώ το ίδιο έχει γίνει δεξιό κόμμα, ας το πω έτσι, ίδιο με τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται, δηλαδή, να το πούμε καθαρά, για μια πολιτική, η οποία, με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, είναι έξω κι απ' αυτούς τους καθιερωμένους κανόνες της αστικής πολιτικής ζωής.

Λοιπόν, εμείς, όταν μας παίρνει κάποιος τηλέφωνο και μας λέει να συναντηθούμε, συναντιόμαστε, έχοντας καθαρό για τι σκοπό γίνεται η συνάντηση. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ΝΔ μπορεί να ζητήσει συνάντηση και ν' απαντήσουμε όχι, ή το ΠΑΣΟΚ ή ο Συνασπισμός ή άλλο κόμμα, όταν ξέρουμε ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα. Οταν ξέρουμε ότι η συνάντηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικό σκοπό. Αμα ζητήσει κάποιος συνάντηση να μας ζητήσει ενημέρωση για τις θέσεις μας ή να μας ενημερώσει για τις θέσεις του, τότε λέμε, σ' ορισμένες περιπτώσεις, ναι. Αλλά σ' ορισμένες λέμε και όχι. Το λέμε όταν ξέρουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί προπαγανδιστικά η συνάντηση για σκοπούς ασχέτους με τη συνάντηση. Επομένως πολύ προβληματιζόμαστε για τις συναντήσεις.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα λέμε "καλημέρα" και δε θα συναντιόμαστε με στελέχη άλλων κομμάτων μόνο και μόνο για να είμαστε καθαροί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εχουμε καθαρή πολιτική. Επομένως μπορούμε να συναντιόμαστε, μπορούμε και να μη συναντιόμαστε και κάθε φορά θα το επιλέγουμε εμείς».

Εξαπατούν το λαό με τερτίπια

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δημιουργία του Κόμματος Αβραμόπουλου, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Ο καθένας μπορεί να κάνει κόμμα. Αρκεί να έχεις τις "πλάτες" είτε των κομμάτων εξουσίας, είτε των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είτε του ΣΕΒ.

Εμείς δεν ασχολούμαστε μ' αυτά. Οχι ότι δεν τα μελετάμε, αλλά ασχολούμαστε, πριν απ' όλα, με τους αγώνες, με την πάλη, με την ενότητα, με τη λαϊκή συσπείρωση, με τη συσπείρωση δυνάμεων, με τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την επιρροή του όποιου Αβραμόπουλου.

Τι λέει ο κ. Αβραμόπουλος; Να γίνουν, λέει, οι 300 βουλευτές 200! Αυτό θα δώσει δουλιά στον άνεργο; Αν έχουμε 200 βουλευτές στο Κοινοβούλιο ή αν έχουμε βουλευτές που θα αισθάνονται το βουλευτικό αξίωμα ως επάγγελμα θα λυθεί το πρόβλημα της αγροτιάς και της ερήμωσης της υπαίθρου; Δηλαδή αυτό είναι το πρόβλημα; Θα το πούμε έτσι: Εξαπατούν το λαό με τερτίπια. Οτι δε χρειάζεται η λαϊκή επίθεση, δε χρειάζεται λαϊκή εξουσία, απλώς μας χρειάζονται ορισμένοι έξυπνοι που θα βάλουν το μαγικό φίλτρο. Πείτε μας, λοιπόν, αυτού του τύπου οι πολιτικοί προβληματισμοί έχουν καμία διαφορά με τη λογική που αναπτύχθηκε π.χ. ό,τι κάνει η Αγία Αθανασία στο Αιγάλεω παλιότερα ή με το νερό του Καματερού; Τα ίδια πράγματα είναι. Απλώς εδώ τα πολιτικά επιτελεία τα ντύνουνε με έναν πιο επιστημονικό τρόπο.

Κάτι τέτοιο θυμίζει όλη αυτή η κατάσταση: Η φιλολογία για κεντροαριστερά, συνάντηση της κεντροαριστεράς, το φόρουμ της Αριστεράς, η συμφωνία της, τα ίδια για την αντιπολίτευση και άλλα τέτοια. Πρέπει να πούνε διάφορα κόλπα να πείσουνε το λαό ότι κάνουν, τάχα, κάτι καινούριο.

Εμάς το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι η λαϊκή πάλη. Και ακριβώς μέσα σ' αυτή τη λαϊκή πάλη εκτιμάμε ότι μπορεί να βρει έδαφος η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Και για ισχυροποίηση με την ψήφο, αλλά και για τη συγκρότηση του Μετώπου. Από κει ξεκινάμε. Δεν μπορεί να ξεκινήσουμε πόσο θα πάρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ο κύριος Αβραμόπουλος. Εμείς ξεκινάμε από το πώς δυναμώνει η λαϊκή ενότητα, οργάνωση και πολιτική συνείδηση του λαού. Εκεί θα δούμε και θα εκτιμήσουμε, αν θέλετε, τα βήματα ανόδου του Κόμματός μας και βελτίωσης της επιρροής του που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και δεν το υποτιμάμε και δεν το σνομπάρουμε καθόλου.

Ολη αυτή η συζήτηση που γίνεται δείχνει πως υπάρχουν δυνάμεις αθέατες. Κι εδώ είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι οργανώσεις της εργοδοσίας, οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να θωρακίσουν τα πράγματα και η λαϊκή δυσαρέσκεια να μη διοχετευτεί σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Τώρα όσον αφορά την κάλπη, ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη και στα δύο αυτά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τι σημασία έχει για το λαό ποιος θα 'ρθει πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος θα κάνει κυβέρνηση εύκολα και άλλα τέτοια; Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα ενισχυθεί το αντίβαρο, ο λαϊκός παράγοντας».

Μακριά από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς και τα διάφορα κεντροαριστερά και λοιπά σενάρια, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα που δε φαίνεται. Θετική κινητικότητα, που όμως είναι στενά δεμένη με την ανάπτυξη των αγώνων και γι' αυτό άλλοι δεν τη βλέπουν γιατί δεν μπορούν να τη δουν, και άλλοι δε θέλουν. Αυτή η κινητικότητα είναι κινητικότητα δυνάμεων ριζοσπαστικών, λαϊκών. Αλλοι είναι αριστεροί, άλλοι δε βάζουν ταμπέλα στον εαυτό τους, είναι όμως λαϊκές δυνάμεις, που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει όσο πιο γρήγορα γίνεται συσπείρωση και συνένωση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Υπάρχει και αυτή η κινητικότητα που είπατε. Εχει όμως έναν στόχο: Να διευκολύνει να δημιουργηθούν όροι και προσχήματα για τη συνεργασία κυρίως με τη σοσιαλδημοκρατία. Καθαρά πράγματα. Και η ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία αυτή τη στιγμή αρνείται την άμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και οι άλλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν μπει ήδη στη λογική ενσωμάτωσης στη σοσιαλδημοκρατία, όλο το θέμα το περιορίζουν εκεί: Με ποιους όρους θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Και, αν θέλετε, από μια άποψη στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στη ΝΔ είναι γεγονός, είναι λίγο πιο δύσκολη η αποδοχή μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Στη ΝΔ υπάρχουν ενδεχομένως, ας το πω έτσι, δογματικού τύπου αντιστάσεις. Και γι' αυτό επέλεξαν οι πιο σημαντικές μερίδες του κεφαλαίου, ενδεχομένως και του ξένου παράγοντα, το κόμμα Αβραμόπουλου για να λειτουργήσει σαν ένας μοχλός πίεσης ώστε να εισαχθεί πιο βαθιά και στη ΝΔ η άποψη της κεντροδεξιάς συνεργασίας.

Λοιπόν αυτή η κινητικότητα είναι μια κινητικότητα που ο λαός πρέπει να τη δει, να την εκτιμήσει και να κατακτήσει τη δικιά του κινητικότητα, σε απόσταση και τρέχοντας μακριά από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια. Εν πάση περιπτώσει, δεν είμαστε στο '81 και στο '85 που υπήρχε η άποψη ας φύγει η ΝΔ και βλέπουμε. Το θέμα δεν είναι να φύγει το ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε, και να πάμε στη ΝΔ. Δεν είναι να μην έρθει η ΝΔ και ας μείνει το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε προς τα εμπρός.

Αυτό το Μέτωπο που εμείς προτείνουμε θα χτιστεί και θα αυγατίσει στην πορεία. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και οι άνθρωποι, αριστεροί, με αριστερές παραδόσεις, με αριστερή σκέψη, που κατ' ανάγκη δεν είναι υποχρεωτικό να είναι και κομμουνιστική, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν. Και με βάση το πείραμα της κεντροδεξιάς της Ευρώπης, τις εμπειρίες που έχουμε από τη Δυτική Ευρώπη και τις κυβερνήσεις κεντροαριστερής συνεργασίας, να καταλάβουν ότι πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική πως υπάρχουν εύκολοι τρόποι προκειμένου ο λαός να λύσει τα προβλήματά του. Υπάρχουν δύσκολοι μόνο τρόποι. Αλλά είναι αναγκαίοι και σωστοί».

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης. Ο "Ριζοσπάστης" και ο "902" στην υπηρεσία του Λαϊκού Μετώπου. Απόψεις και Μέσα δύο αντίπαλων κόσμων». Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της, τη Δευτέρα, 26 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ.

- Συνεστίαση διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 23 Μάρτη η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο κέντρο «Αναμνήσεις» στην Αγία Κυριακή, με τη συμμετοχή λαϊκού μουσικού συγκροτήματος.

- Η ΚΟΒ Παιδείας 5ου Διαμερίσματος - Γκράβαςτου ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, σε μια βραδιά για συζήτηση και ψυχαγωγία, το Σάββατο, 24 Μάρτη, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Οι φίλες», Σεβαστουπόλεως 135, στους Αμπελόκηπους.

Στο Κιλκίς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χτες το απόγευμα επισκέφτηκε το Κιλκίς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη του ΠΓ Δ. Γόντικας και Θ.Κωνσταντινίδης και ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Μακεδονίας Γ. Νταφούλης.

Η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα της Νομαρχίας, όπου και σημειώθηκε το αδιαχώρητο από το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε. Μίλησε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος. Παρόντες στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, εκτός των άλλων, ήταν και ο νομάρχης Κιλκίς Θ. Παραστατίδης και ο δήμαρχος της πόλης του Κιλκίς Δ. Τερζίδης.

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον νομάρχη Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ