Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα παίξουμε το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τραπεζάκι της ΠΚΣ
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τραπεζάκι της ΠΚΣ
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την πολιτική συνεργασιών του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Αυτό το οποίο από τώρα μπορώ να σας πω, διότι σε αρκετά σύντομο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο Κόμμα, είναι ότι το ΚΚΕ δε θα παίξει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εμείς θα στηρίξουμε ανοιχτά και επίσημα κάποια ψηφοδέλτια. Θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια ανεξαρτήτως αν είναι επικεφαλής μέλος ή όχι του Κόμματος. Ομως τα ψηφοδέλτια αυτά θα διασφαλίζουν - όχι με λόγια αλλά και με την προϋπηρεσία και με άλλες εγγυήσεις - ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν μηχανισμός της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής. Της πολιτικής εκείνης που θέλει τη νομαρχία και την ΤΑ μηχανισμό ιδιωτικοποιήσεων, μεταφοράς φορολογικών βαρών στις πλάτες του λαού και κυρίως μηχανισμούς οι οποίοι θα ανοίγουν το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοφορεί.

Εμείς, λοιπόν, θα στηρίξουμε ανοιχτά ως ΚΚΕ τέτοιους συνδυασμούς, οι οποίοι θα πουν ότι δε θα πειθαρχήσουν στο θεσμικό πλαίσιο ούτε μια μέρα. Και μιλάμε για την ουσία του θεσμικού πλαισίου, που είναι αντιδραστική.

Τώρα, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει η ΝΔ, αν θέλει ο ΣΥΝ, να στηρίξουν αυτά τα ψηφοδέλτια, ας απαντήσουν στα ερωτήματα τα δικά σας, πώς στηρίζουν ψηφοδέλτια τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τη δική τους πολιτική. Δεν είναι δικό μας θέμα να τα απαντήσουμε.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η θέση μας ανοίγει τις πόρτες στις συνεργασίες μέσα στο λαό. Διότι υπάρχουν δυνάμεις λαϊκές, δυνάμεις μέσα στο λαό, που συνειδητοποιούν τι σημαίνει, πώς έχει εξελιχθεί σήμερα ο θεσμός της ΤΑ, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Επομένως, τα πρόσωπα παίζουν ρόλο στο βαθμό που αντιδρούν και παραβιάζουν, αν θέλετε, αυτό το χαρακτήρα του θεσμού υπέρ του λαού».

Να αξιοποιήσει την εμπειρία του ο λαός

«Κατά τη γνώμη μας», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα κόμμα είναι να προβάλει τις θέσεις που έχει το ίδιο. Οχι γενικά για κάποια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό του λαού, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά συγκεκριμένα.

Π.χ., Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη. Εργασιακές σχέσεις. Αγροτικά προβλήματα. Εργατοϋπαλληλικά προβλήματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνική πολιτική. Τοπική Αυτοδιοίκηση και αμερικάνικες βάσεις, πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα. Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιβάλλον. Τοπική Αυτοδιοίκηση και πόροι. Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς αντιμετωπίζει τα λαϊκά προβλήματα. Ετσι, πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οχι αν θα περάσει "το τρενάκι μέσα ή έξω από τη θάλασσα".

Αφού λοιπόν το Κόμμα μας δώσει τις θέσεις του, τότε, είναι φανερό, θα κάνει το δεύτερο βήμα και θα επιδιώξει να κάνει τις πιο πλατιές αγωνιστικές συνεργασίες. Κι εμείς νομίζουμε ότι οι πιο γνήσιες και καλές συνεργασίες είναι αυτές που δεν ξεκινάνε για τις εκλογές, αλλά έχουν ξεκινήσει στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και οπωσδήποτε κάνουν ένα ακόμη βήμα και στην εκλογική μάχη.

Επομένως, καταλαβαίνετε την απάντησή μου: Με όσους έχουμε συναντηθεί στους αγώνες είναι πάρα πολύ φυσικό να συζητήσουμε τι θα γίνει και στις δημοτικές εκλογές, είναι μια μορφή πάλης και οι εκλογές. Μ' αυτούς με τους οποίους συγκρουστήκαμε στους αγώνες, όχι ως άτομα αλλά ως πολιτική, δε θα κάνουμε καμία συζήτηση. Δηλαδή, θέλετε να πάμε να συζητήσουμε με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ για τις εκλογές; `Η να το πω κι αλλιώς: Με δυνάμεις όπως ο Συνασπισμός, που συνεργάστηκε στο 80% με το ΠΑΣΟΚ, με τους κυβερνητικούς δημάρχους μπορούμε να ανοίξουμε συζήτηση πώς θα συνεργαστούμε στις δημοτικές εκλογές; Από κει και πέρα, σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο, αν θέλετε, κοινωνικών δυνάμεων και λαϊκής βάσης η υπόθεση είναι ορθάνοιχτη, δε ζητάμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Το ΚΚΕ δεν κάνει συμμαχίες κάτω από το τραπέζι

«Προσέχτε», συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα», «τι κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εχει τώρα, εδώ και ένα 15ήμερο, ανοίξει το θέμα: Οτι θα γίνει συμμαχία ΚΚΕ-Νέας Δημοκρατίας! Εμείς δεν κάνουμε συμμαχίες κάτω από το τραπέζι. Αν θέλουμε να τις κάνουμε τις κάνουμε ανοιχτά. Κάτω απ' το τραπέζι κάνουν άλλοι.

Γιατί το κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτό; Θέλει να κλέψει αριστερές και κομμουνιστικές ψήφους. Γιατί θέλει να κρατάει τον ελληνικό λαό με τα γνωστά αντιδεξιά σύνδρομα, ενώ το ίδιο έχει γίνει δεξιό κόμμα, ας το πω έτσι, ίδιο με τη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται, δηλαδή, να το πούμε καθαρά, για μια πολιτική, η οποία, με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, είναι έξω κι απ' αυτούς τους καθιερωμένους κανόνες της αστικής πολιτικής ζωής.

Λοιπόν, εμείς, όταν μας παίρνει κάποιος τηλέφωνο και μας λέει να συναντηθούμε, συναντιόμαστε, έχοντας καθαρό για τι σκοπό γίνεται η συνάντηση. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ΝΔ μπορεί να ζητήσει συνάντηση και ν' απαντήσουμε όχι, ή το ΠΑΣΟΚ ή ο Συνασπισμός ή άλλο κόμμα, όταν ξέρουμε ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα. Οταν ξέρουμε ότι η συνάντηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικό σκοπό. Αμα ζητήσει κάποιος συνάντηση να μας ζητήσει ενημέρωση για τις θέσεις μας ή να μας ενημερώσει για τις θέσεις του, τότε λέμε, σ' ορισμένες περιπτώσεις, ναι. Αλλά σ' ορισμένες λέμε και όχι. Το λέμε όταν ξέρουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί προπαγανδιστικά η συνάντηση για σκοπούς ασχέτους με τη συνάντηση. Επομένως πολύ προβληματιζόμαστε για τις συναντήσεις.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα λέμε "καλημέρα" και δε θα συναντιόμαστε με στελέχη άλλων κομμάτων μόνο και μόνο για να είμαστε καθαροί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εχουμε καθαρή πολιτική. Επομένως μπορούμε να συναντιόμαστε, μπορούμε και να μη συναντιόμαστε και κάθε φορά θα το επιλέγουμε εμείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ