Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ανοίγουν «παράθυρο» για επέμβαση και στην ΠΓΔΜ!

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου των «15», όπου εκτός από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια θα βρεθούν στο στόχαστρο τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Αρχίζει σήμερα στη Στοκχόλμη η άτυπη σύνοδος της ΕΕ, όπου κεντρικό θέμα των εργασιών και των συζητήσεων που θα διεξαχθούν θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και η στάση των «15». Παράλληλα, στην ατζέντα της συνόδου δεσπόζει η ενασχόληση των «εταίρων» με τις πολιτικές που αφορούν τη λεγόμενη «κοινωνική Ευρώπη» και που στην πραγματικότητα δεν αποτελούν παρά τον «πιλότο», στον οποίο φιλοδοξεί να καταλήξει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την εναρμόνιση πολιτικών που αφορούν την απασχόληση, το κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα, την απελευθέρωση των αγορών κλπ.

Μεθοδεύεται η αποστολή «πολυεθνικής δύναμης» στην ΠΓΔΜ

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην ΠΓΔ της Μακεδονίας η σύνοδος της Σουηδίας αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω στρατιωτική παρέμβαση του ευρωατλαντισμού στην περιοχή. Αν, δε, τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τότε γίνεται φανερό ότι για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αναλαμβάνει «πρωταγωνιστικό» ρόλο για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής παρουσίασης στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις δηλώσεις, η ελληνική πλευρά επιθυμεί οι αποφάσεις της συνόδου «να ανοίξουν το δρόμο» για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα αποτελέσει την «ομπρέλα» για την αποστολή «πολυεθνικής δύναμης» - μετά τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο - και στα Σκόπια! Σε μια τέτοια «πολυεθνική δύναμη» είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει, παρά τις προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε απαντήσει: «Θα δούμε»... Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών θέλησε να τονίσει με έμφαση ότι μια τέτοια απόφαση, εφόσον θα έχει προλειανθεί από τις αποφάσεις των «15» και σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ επιδεικνύουν «διστακτικότητα», θα... αναβαθμίσει το ρόλο και το κύρος της ΕΕ στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών φάνηκε επίσης να θεωρεί υποβοηθητική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς τη στάση των Ρώσων, οι οποίοι, διά του Β. Πούτιν που φτάνει σήμερα στη Στοκχόλμη, φέρονται να κομίζουν «πρωτοβουλία» για αποστολή δύναμης στην περιοχή. Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, που προχτές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χ. Σολάνα, αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της ΠΓΔ της Μακεδονίας Μπ. Τραϊκόφσκι, ο οποίος και θα λάβει το λόγο.

Νεοφιλελευθερισμός χωρίς όριο!

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που άπτονται της λεγόμενης «κοινωνικής Ευρώπης», τα μηνύματα για τη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από απαισιοδοξία.

Οπως, άλλωστε, είπε χτες στους δημοσιογράφους ο Γ. Παπαντωνίου, στην παρούσα σύνοδο τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν θα είναι:

Α). Το ζήτημα της απασχόλησης και της «αγοράς εργασίας» σε συνδυασμό με το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα. Κατεύθυνση της Κομισιόν είναι να προσανατολιστεί η ΕΕ σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών - στο όνομα της τόνωσης της ζήτησης εργατικών χεριών... - ενώ παράλληλα, εκείνο που θα τονιστεί σε επίπεδο γενικών διακηρύξεων είναι ότι η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης επιβάλλει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε «να μπορούν να εργάζονται και οι πιο ηλικιωμένοι»! Ταυτόχρονα, με την παραπάνω δήλωση ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι κάθε χώρα - μέλος θα δώσει «αναφορά» για τον τρόπο που σκέφτεται να κινηθεί στο συνταξιοδοτικό και στις «μεταρρυθμίσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα.

Β). Το ζήτημα της απελευθέρωσης των αγορών με έμφαση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, αφού η διαδικασία πρέπει να «επισκευαστεί», ενώ επίσης θα εξεταστεί περαιτέρω το θέμα της «απλοποίησης» και της εναρμόνισης των φορολογικών συστημάτων.

Γ). Το ζήτημα της «απελευθέρωσης» των χρηματοπιστωτικών αγορών. Στους σχεδιασμούς της Κομισιόν είναι η δημιουργία μιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αυτή ουσιαστικά θα λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις, περιορίζοντας το ΕΚΟΦΙΝ σε ένα ρόλο διατύπωσης «γενικών αρχών και κατευθύνσεων»... Κάτι με το οποίο «εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», όπως είπε χτες ο κ. Παπαντωνίου. Και γιατί να έχει άλλωστε, αφού είναι διατυπωμένο εδώ και καιρό ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει ταμπού στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» στην ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ