ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩ
Περιοδεία του ΚΚΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές

Εκτός κινδύνου οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Από τις ζημιές στο λιμάνι του νησιού

Copyright 2017 The Associated

Από τις ζημιές στο λιμάνι του νησιού
Στην Κω βρίσκεται από χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ και σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος. Χτες το απόγευμα επισκέφτηκε σημεία της πόλης που επλήγησαν από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, ενώ σήμερα το πρωί θα έχει συναντήσεις με την τοπική διοίκηση και όσους εμπλέκονται με τον αντισεισμικό έλεγχο, την αποκατάσταση των καταστροφών και τις αποζημιώσεις πολιτών και επαγγελματιών. Σήμερα, στις 12 μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Η ΤΕ Βόρειας Δωδεκανήσου του Κόμματος, το πρωί του Σαββάτου 22 Ιούλη, επισκέφτηκε το λιμάνι, το νοσοκομείο και την περιοχή της πόλης που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό. Σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι το πρόβλημα συγκοινωνίας που έχει πλέον το νησί, καθώς το λιμάνι έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Το γεγονός αυτό έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την επικοινωνία του νησιού με την υπόλοιπη χώρα, ακόμα και για τον ανεφοδιασμό του νησιού, ενώ συνέπειες θα έχει και στον τουρισμό. Σε αυτή τη φάση, οι εργασίες στο νησί στοχεύουν στο να καθαριστούν τα ερείπια. Ωστόσο, είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας να ελεγχθούν άμεσα τα κτίρια που δεν έχουν μεν καταρρεύσει, ωστόσο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι επικίνδυνα. Το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε ότι το κράτος και η τοπική διοίκηση θα πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση αυτών των κτιρίων, ώστε να μην υπάρξουν άλλοι τραυματισμοί.

Ακόμα, το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε το νοσοκομείο και συνομίλησε με εργαζόμενους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή παλεύουν με αυταπάρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες περιπτώσεις τραυματισμών. Μάλιστα, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έτρεξαν στα πόστα τους από μόνοι τους μέσα στη νύχτα, ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες του σεισμού, που δέχτηκε και μεγάλο όγκο ασθενών.

Η ΤΕ Βόρειου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ακόμα, απαιτεί μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες των οποίων οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών, για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Επίσης, διεκδικεί οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τα μεροκάματά τους στις επιχειρήσεις αυτές να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ και να απαλλαγούν από τις τρέχουσες οφειλές λογαριασμών (νερού, ΔΕΗ).

Στο μεταξύ, εκτός κινδύνου, αν και παραμένουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι ο 21χρονος Σουηδός και ο 23χρονος Νορβηγός που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία από την Κω την περασμένη Παρασκευή, μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το νησί. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και ένας Ελληνας, στην οφθαλμολογική κλινική για παρακολούθηση, καθώς και μία Ελληνίδα, η οποία αναμένεται σύντομα να λάβει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου: «Ο άνδρας, 21 ετών, σουηδικής υπηκοότητας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχει ξυπνήσει, είναι σε ήπια καταστολή σε βελτιούμενη κατάσταση. Αναμένεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο στο δεξί του χέρι. Ο άνδρας, 23 ετών, νορβηγικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η κλινική του κατάσταση είναι σημαντικά βελτιωμένη και αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθεί στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου. Ο άνδρας, 37 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική για παρακολούθηση. Η γυναίκα, 28 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική, η κατάστασή της είναι καλή. Εφόσον οι σημερινές εξετάσεις είναι καλές, αναμένεται σύντομα να λάβει εξιτήριο».

Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Μονεμβασιά

Μάχη με τις φλόγες στο Λαγόποδο της Ζακύνθου έδωσαν την Κυριακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου, μετά από πυρκαγιά στη θέση Καταλούπου, που πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις και έκαιγε δασική έκταση. Στο σημείο επιχείρησαν δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 28 άντρες και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από την Πάτρα. Από αέρα επιχειρούσαν, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ» και τέσσερα αεροσκάφη τύπου «Πεζετέλ» από τη γειτονική Κεφαλονιά, ενώ υδροφόρες του δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου βοηθούσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Με το τελευταίο δρομολόγιο από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, στο νησί μετέβησαν ενισχύσεις σε οχήματα και άντρες για να συνδράμουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Εκτός από το πευκοδάσος, η μεγάλη πυρκαγιά στη θέση Καταλούπου έχει κάψει ελαιόδεντρα και δύο κολόνες της ΔΕΗ. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, πάνω από το κάστρο της Μονεμβασιάς, στη Λακωνία. Πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο, καθώς στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά δεν υπάρχουν δρόμοι για να φτάσουν πυροσβεστικά οχήματα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες της Ιεράπετρας εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας και πήρε ανησυχητικές διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Πυρκαγιά σημειώθηκε και στο Γρύλο Κρεστένων. Στην περιοχή έσπευσαν 20 πυροσβεστικά οχήματα με 55 πυροσβέστες της Π.Υ. Πύργου και του Π.Κ. Κρεστένων. Στο σημείο της πυρκαγιάς έγιναν ρίψεις από δύο αεροσκάφη «Πεζετέλ» και δύο «Καναντέρ».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Τορώνης

Κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Ρέβα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε την Παρασκευή 21 Ιούλη την περιοχή της Τορώνης Χαλκιδικής, όπου τις προηγούμενες μέρες έγιναν μεγάλες πλημμύρες, με σημαντικές ζημιές.

Στην επίσκεψη φάνηκαν καθαρά οι ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής/περιφερειακής διοίκησης, όσον αφορά τις ελλείψεις στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή και τον ευρύτερο οικιστικό σχεδιασμό.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισαν οι κάτοικοι, ότι αν η πλημμύρα γινόταν βραδινές ώρες, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έρχονται επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των δασών, του περιβάλλοντος, σημειώνει σε Επερώτηση που έχει καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών, ούτε και έχει χρηματοδοτηθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση των ρεμάτων. Αντίθετα, η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δήμοι) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις, μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

ΜΕΝΙΔΙ
Ξυλοδαρμός μετανάστη από φασιστοειδή

Ενα ακόμα περιστατικό βίας από φασιστοειδή σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μενίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του.

Καταγγέλλεται πως φασιστοειδή του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Επίσης, παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιούλη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για την άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κω

Κατεπείγουσα Ερώτηση για την άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κω κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Ο ισχυρότατος σεισμός στην Κω, που αφαίρεσε τη ζωή από δύο νέους ανθρώπους, προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς και προξένησε μεγάλες υλικές ζημιές, υπογραμμίζει την απουσία σχεδιασμού αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης όχι μόνο στο νησί της Κω και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της χώρας. Φανερώνει το γεγονός ότι τα αντισεισμικά έργα διαχρονικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και την ΕΕ, δεν αποτελούν επιλέξιμα έργα προτεραιότητας, γιατί δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο.

Προκειμένου να διασφαλιστεί άμεσα η ανθρώπινη ζωή και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών, ερωτάται η Επιτροπή:

-- Πότε και με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν πλήρως από τα Ταμεία της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές, τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν;

-- Πότε και με ποιον τρόπο θα υπάρξει από τα Ταμεία της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές, αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων, των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, εκκλησίες, τζαμιά που επλήγησαν;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ