Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩ
Περιοδεία του ΚΚΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές

Εκτός κινδύνου οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Από τις ζημιές στο λιμάνι του νησιού

Copyright 2017 The Associated

Από τις ζημιές στο λιμάνι του νησιού
Στην Κω βρίσκεται από χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ και σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος. Χτες το απόγευμα επισκέφτηκε σημεία της πόλης που επλήγησαν από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, ενώ σήμερα το πρωί θα έχει συναντήσεις με την τοπική διοίκηση και όσους εμπλέκονται με τον αντισεισμικό έλεγχο, την αποκατάσταση των καταστροφών και τις αποζημιώσεις πολιτών και επαγγελματιών. Σήμερα, στις 12 μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Η ΤΕ Βόρειας Δωδεκανήσου του Κόμματος, το πρωί του Σαββάτου 22 Ιούλη, επισκέφτηκε το λιμάνι, το νοσοκομείο και την περιοχή της πόλης που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό. Σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι το πρόβλημα συγκοινωνίας που έχει πλέον το νησί, καθώς το λιμάνι έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Το γεγονός αυτό έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την επικοινωνία του νησιού με την υπόλοιπη χώρα, ακόμα και για τον ανεφοδιασμό του νησιού, ενώ συνέπειες θα έχει και στον τουρισμό. Σε αυτή τη φάση, οι εργασίες στο νησί στοχεύουν στο να καθαριστούν τα ερείπια. Ωστόσο, είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας να ελεγχθούν άμεσα τα κτίρια που δεν έχουν μεν καταρρεύσει, ωστόσο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι επικίνδυνα. Το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε ότι το κράτος και η τοπική διοίκηση θα πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση αυτών των κτιρίων, ώστε να μην υπάρξουν άλλοι τραυματισμοί.

Ακόμα, το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε το νοσοκομείο και συνομίλησε με εργαζόμενους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή παλεύουν με αυταπάρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες περιπτώσεις τραυματισμών. Μάλιστα, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έτρεξαν στα πόστα τους από μόνοι τους μέσα στη νύχτα, ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες του σεισμού, που δέχτηκε και μεγάλο όγκο ασθενών.

Η ΤΕ Βόρειου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ακόμα, απαιτεί μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες των οποίων οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών, για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Επίσης, διεκδικεί οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τα μεροκάματά τους στις επιχειρήσεις αυτές να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ και να απαλλαγούν από τις τρέχουσες οφειλές λογαριασμών (νερού, ΔΕΗ).

Στο μεταξύ, εκτός κινδύνου, αν και παραμένουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι ο 21χρονος Σουηδός και ο 23χρονος Νορβηγός που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία από την Κω την περασμένη Παρασκευή, μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το νησί. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και ένας Ελληνας, στην οφθαλμολογική κλινική για παρακολούθηση, καθώς και μία Ελληνίδα, η οποία αναμένεται σύντομα να λάβει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου: «Ο άνδρας, 21 ετών, σουηδικής υπηκοότητας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχει ξυπνήσει, είναι σε ήπια καταστολή σε βελτιούμενη κατάσταση. Αναμένεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο στο δεξί του χέρι. Ο άνδρας, 23 ετών, νορβηγικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η κλινική του κατάσταση είναι σημαντικά βελτιωμένη και αναμένεται εντός της ημέρας να μεταφερθεί στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου. Ο άνδρας, 37 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική για παρακολούθηση. Η γυναίκα, 28 ετών, ελληνικής υπηκοότητας, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική, η κατάστασή της είναι καλή. Εφόσον οι σημερινές εξετάσεις είναι καλές, αναμένεται σύντομα να λάβει εξιτήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ