ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Παράδεισος της χολέρας» το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Ο λαός της Υεμένης υποφέρει λόγω του διετούς πολέμου

Copyright 2017 The Associated

Ο λαός της Υεμένης υποφέρει λόγω του διετούς πολέμου
ΣΑΝΑΑ.--

«Η Υεμένη είναι ο παράδεισος της χολέρας. Είναι η συνταγή της καταστροφής», δήλωσε χτες μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους ο Τζορτζ Κχούρι, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων στην Υεμένη, χωρίς βεβαίως να δείξει την αιτία αυτής της κατάστασης, που είναι η ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία με τους συμμάχους της εδώ και δυο χρόνια, με πρόσχημα θρησκευτικές διαφορές, αλλά στην πραγματικότητα για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.

Ο Κχούρι σημείωσε ότι οι επιδημίες χολέρας που καταγράφονται από τον περασμένο Οκτώβρη στην Υεμένη οφείλονται στην πλήρη διάλυση των υποδομών της χώρας (από τις δυνάμεις επέμβασης...) σε αποχέτευση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, βασικές υπηρεσίες Υγείας, αποκομιδή απορριμμάτων. Επισήμανε πως στην Υεμένη καταγράφονται πλέον τα περισσότερα θύματα από χολέρα παγκοσμίως και τόνισε πως τα θύματα στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου είναι πλέον πολύ περισσότερα μέσα στον τελευταίο χρόνο από τα πάνω από 9.000 άτομα που πέθαναν στην Αϊτή από το 2010 λόγω χολέρας.

Στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν ότι ένας στους 120 Υεμενίτες έχει αρρωστήσει από χολέρα. Από τις 27 Απρίλη έχουν επιβεβαιωθεί «επισήμως» πάνω από 2.000 θάνατοι εξαιτίας της συγκεκριμένης επιδημίας, ενώ πλέον υπολογίζεται ότι κάθε μέρα αρρωσταίνουν εξαιτίας του ακάθαρτου νερού, της έλλειψης αποχέτευσης και αποκομιδής σκουπιδιών πάνω από 5.000 άνθρωποι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν πως πλέον στην Υεμένη πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα χολέρας.

Η εικόνα της καταστροφής συμπληρώνεται και από το γεγονός πως πλέον συμπληρώνουν σχεδόν ένα χρόνο απλήρωτοι αρκετές δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα, λόγω της κόντρας για τον έλεγχο των δημόσιων αποθεματικών ταμείων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση που έχουν φτιάξει Σιίτες Χούτι, στην πρωτεύουσα Σαναά και στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης, και σε εκείνη του Προέδρου Χάντι, που ελέγχει νότιες περιοχές της Υεμένης.

Παράλληλα, χτες, εκπρόσωπος της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νορβηγικό Προσφυγικό Συμβούλιο» δήλωσε πως η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά σκοτώνει πλέον περισσότερους ανθρώπους από τις βόμβες που ρίχνουν στη χώρα την τελευταία διετία οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πολλοί ασθενείς πεθαίνουν, είτε επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς για νοσηλεία, είτε επειδή δεν μπορούν να φτάσουν στη χώρα επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και ιατρικού υλικού. Εξέφρασε έτσι την ανησυχία πως οι νεκροί του πολέμου είναι πάνω από τους 10.000 που αναφέρονται συχνά στον απολογισμό θυμάτων του διετούς πολέμου.

Εκκληση ΟΗΕ για βοήθεια

Γεγονός πάντως είναι πως η κατάσταση λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων δεν είναι δραματική μόνο στην Υεμένη αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως της ανατολικής και δυτικής Αφρικής, που εμπίπτουν στη σφαίρα της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας της Δύσης με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία κ.ά., με χειρότερες αυτές σε Σομαλία, Νότιο Σουδάν και βορειοανατολική Νιγηρία.

Χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη βορειοανατολική Νιγηρία να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Απηύθυνε έκκληση στα μέλη του για την συγκέντρωση περίπου 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθούν χειρότεροι λιμοί που ήδη απειλούν τη ζωή πάνω από 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ποσό που ζήτησε το ΣΑ είναι μέρος των 4,9 δισ. δολαρίων που ζητά από τον περασμένο Φλεβάρη για αυτό το σκοπό.

Αγνοούνται 50 έφηβοι μετανάστες!

Φόβοι για την τύχη τουλάχιστον 55 εφήβων μεταναστών από τη Σομαλία και την Αιθιοπία, ανοιχτά της Υεμένης, εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Μετανάστευσης του ΟΗΕ, μετά την ανατροπή δουλεμπορικού από λαθρέμπορους, οι οποίοι βύθισαν το σκάφος επειδή νόμιζαν πως ήρθαν αντιμέτωποι με τις αρχές της περιοχής.

Στο σκάφος επέβαιναν 120 νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 16 χρόνια. Από αυτούς διασώθηκαν περίπου οι μισοί. Αγνοείται η τύχη 50 απ' αυτούς και βρέθηκαν οι σοροί άλλων πέντε.

ΣΥΡΙΑ
Ο στρατός ανακατέλαβε μεθοριακές περιοχές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην ανακατάληψη στρατηγικής σημασίας περιοχών της νότιας επαρχίας Σουέιντα, στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, προχώρησε χτες ο συριακός στρατός.

Ρεπορτάζ της συριακής δημόσιας τηλεόρασης ανέφερε πως ανακατελήφθη περιοχή έκτασης 1.300 τ.χλμ. καθώς και ορισμένοι παρακείμενοι λόφοι στρατηγικής σημασίας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε χτες πως τουλάχιστον πέντε πυροτεχνουργοί του «Ισλαμικού Κράτους» στάλθηκαν σε περιοχές της επαρχίας Χομς, πως τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες, προκαλώντας εκρήξεις που οδήγησαν στο θάνατο 39 στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 25.

«Υποχώρηση» των αντιπάλων βλέπει η Σααμπάν

Η Δρ. Μπουτάινα Σααμπάν, σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας στη συριακή τηλεόραση υποστήριξε ότι οι Αρχές της χώρας στην παρούσα φάση κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: α) Στην απελευθέρωση κάθε ίντσας εδάφους της χώρας και β) την καταβολή όλων των δυνατών προσπαθειών για την ανάσχεση της αιματοχυσίας στη Συρία.

Υποστήριξε ότι η επίθεση και οι συγκρούσεις κατά της Συρίας και οι προσπάθειες για διαίρεση και εισβολή από το καθεστώς του Ερντογάν «έχουν τελειώσει» και πως οι εξελίξεις στα πεδία της μάχης και η πραγματικότητα «απέδειξαν πως είμαστε ανίκητοι και πως θα απελευθερώσουμε τη χώρα από την τρομοκρατία».

ΚΟΥΒΑ
Περίεργη υπόθεση με Αμερικανούς διπλωμάτες που ... κουφαίνονται

Μια περίεργη υπόθεση είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, σχετικά με τους διπλωμάτες των ΗΠΑ που υπηρετούν στην Αβάνα της Κούβας. Από το φθινόπωρο του 2016, λίγο διάστημα μετά τη μερική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών (επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, το 2015), διαπιστώθηκαν για αρκετούς υπαλλήλους σοβαρά προβλήματα ακοής. Μετά από έρευνα οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι υπάλληλοι αυτοί είχαν εκτεθεί σε κάποια συσκευή εκπομπής ήχου που προκάλεσε τη βλάβη. Για τον λόγο αυτό ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές και το Μάη του 2017 προχώρησαν στην απέλαση 2 Κουβανών διπλωματών από την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον. Πάντως, υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν την περίπτωση πίσω από την υπόθεση να βρίσκεται τρίτο κράτος.

Η κουβανική πλευρά είχε προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα και ενημέρωνε τους Αμερικανούς. Λόγω δε του ότι το θέμα ξαναβγήκε στην επικαιρότητα, την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτή σημειώνεται ότι είχαν ενημέρωση για τα περιστατικά από τις 17 Φλεβάρη 2017, οπότε ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα και ενημέρωναν τις αμερικανικές αρχές, ενώ αύξησαν και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις διπλωματικές κατοικίες. Χαρακτηρίζουν δε τις απελάσεις διπλωματών «μη δικαιολογημένες και προϊόν παρεξήγησης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Κούβα τηρεί τη Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις, σε ό,τι αφορά την προστασία και ακεραιότητα των διπλωματικών υπαλλήλων και των οικημάτων των διπλωματικών αποστολών. Σημειώνει καταλήγοντας: «Η Κούβα δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει το κουβανικό έδαφος να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε δράση κατά διπλωματών και των οικογενειών τους. Επίσης, επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για συνεργασία ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Ισοπεδωμένη είναι σχεδόν μία από τις παλιότερες συνοικίες της ανατολικής σαουδαραβικής πόλης Αουαμίγια, όπου ζει σημαντικό μέρος της σιιτικής μειονότητας, μετά τις κατεδαφίσεις χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων από τον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που ακολούθησαν πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στους 5 ανέβηκαν χτες οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας στο Ναϊρόμπι και σε άλλες πόλεις της Κένυας έπειτα από την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών της 8ης Αυγούστου από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου μπλοκ, NASA, και πρώην πρωθυπουργό, Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος είχε καταγγείλει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος από επίθεση χάκερς, η οποία όμως από την εκλογική επιτροπή χαρακτηρίστηκε ανεπιτυχής.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τον τραυματισμό 10 ανθρώπων προκάλεσε χτες η πρόσκρουση διώροφου λεωφορείου σε κτίριο του κεντρικού Λονδίνου από άγνωστη αιτία. Για αρκετή ώρα ωστόσο είχαν παγιδευτεί στον πάνω όροφο του λεωφορείου δύο επιβάτισσες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια πυροσβεστών. Τρεις από τους τραυματίες (μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του λεωφορείου) μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

ΗΠΑ
Σχέδιο Μακέιν για το Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δικό του «στρατηγικό σχέδιο» για την ενίσχυση της κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ δημοσιοποίησε χτες ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, προεδρεύων της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, Τζον Μακέιν, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως «έχει αφήσει ακυβέρνητη την Αμερική».

Μεταξύ άλλων, πρότεινε αύξηση (χωρίς να την προσδιορίσει αριθμητικά) του αριθμού των ήδη 8.700 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και σημαντική ενίσχυση των «αντιτρομοκρατικών προσπαθειών», υπό την προϋπόθεση πως η αφγανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τηρήσει «αυστηρούς όρους», όπως: Μετρήσιμη πρόοδο στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», της ενίσχυσης της έννομης τάξης και της βελτίωσης της οικονομικής διαφάνειας σε φορείς εκτελεστικής εξουσίας. Πρότεινε επίσης την επιβολή «οικονομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών» κυρώσεων στο Πακιστάν «για όσο καιρό συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και άσυλο σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι».

Ο Μακέιν διαπίστωσε επίσης «επιδείνωση των συνθηκών» για τις αμερικανικές δυνάμεις στο αφγανικό έδαφος και πρότεινε να δημιουργηθεί αμερικανο-αφγανική «εταιρική σχέση» σε «μακροπρόθεσμο, ανοιχτό ορίζοντα», που θα συμπεριλαμβάνει αμερικανική «αντιτρομοκρατική» παρουσία, ανάπτυξη αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων «ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι Ταλιμπάν» και πολυετή υποστήριξη στην Καμπούλ, ώστε να φτιάξει «τις δικές της μυστικές υπηρεσίες, αλυσίδα εφοδιασμού, αεροπορικές επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης».

  • Δύο Αφγανές, που δούλευαν για λογαριασμό ξένης εταιρείας ασφαλείας στη χώρα τους, σκοτώθηκαν προχτές το απόγευμα στην είσοδο της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ, από τις σφαίρες ενόπλων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Από την ίδια επίθεση,τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα. Χτες το πρωί, τέσσερις Αφγανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που έσκασε μέσα σε αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από κινηματογράφο στην Καμπούλ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ