ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αγωνιστικά συνεχίζουν τα πανεπιστήμια

Κλειστά παραμένουν τα ΑΕΙ της χώρας και σήμερα, ενώ οι πρυτάνεις συνεδριάζουν για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους

Από προηγούμενη κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο- απάτη στις 8/3/01
Από προηγούμενη κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο- απάτη στις 8/3/01
Κλειστά παραμένουν για τρίτη μέρα σήμερα τα πανεπιστήμια, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο-απάτη για τα ΤΕΙ, που η κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια. Σήμερα, οι πρυτάνεις πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους, ενώ από την προηγούμενη συνεδρίασή τους είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα ιδρύματα επ' αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, στη χτεσινή ανοιχτή συνάντηση της Συγκλήτουτου Πολυτεχνείου, ενημέρωσε ότι θα προτείνει στη σημερινή σύνοδο την παραίτηση όλων των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε πλούσιος προβληματισμός σε σχέση με την παραπέρα δράση της κοινότητας του Πολυτεχνείου.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς και οι βασικές αρχές της Διακήρυξης της Μπολόνια είχαν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και γενικότερα το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, καθώς ο στόχος των αλλαγών δεν είναι η αναβάθμιση των ΤΕΙ, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η υποβάθμιση τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ.

Οι πρυτάνεις, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την αδιαλλαξία και τις δυσκολίες που είχε δημιουργήσει ο προσχηματικός διάλογος που έκανε το υπουργείο Παιδείας, είχαν προτείνει τη σταδιακή ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας. Πράγμα που, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, μπορεί να γίνει με μια διαδικασία αξιολόγησης των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους, ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού και καθορισμού των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας περιφερόταν και χτες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Επαναλάμβανε δε ότι το υπουργείο δε βρίσκεται σε αντιδικία με τους πρυτάνεις και ότι οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών αρχών βασίζονται σε φόβους και υποψίες και υποτιθέμενο κίνδυνο από το εγχείρημα «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν αντικείμενο αφού, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, τα αιτήματα των πρυτάνεων, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί στη διάρκεια του «διαλόγου» για την «ανωτατοποίηση», έχουν ικανοποιηθεί, ενώ από την πλευρά τους οι πρυτάνεις δήλωναν ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης στις συναντήσεις.

Σπεύδοντας να ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την αναβάθμιση των ΤΕΙ και πρέπει να γίνει νόμος του κράτους, γιατί στα δημόσια νοσοκομεία «εργάζονται σήμερα χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΙ οι οποίοι υφίστανται τη δυσμενή μεταχείριση της ελληνικής πολιτείας έναντι των συναδέλφων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από την εκπαιδευτική ομοσπονδία

«Δημόσια ΤΕΕ - ΟΑΕΔ. Ο βομβαρδισμός της εκπαίδευσης δε θα περάσει». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι εναντιώνονται στην τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και τη μετατροπή του σε ΑΕ. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν σήμερα, συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί και από κει θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών λειτουργών του ΟΑΕΔ, η οποία θα ανασταλεί για δύο μέρες Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Απρίλη, με μοναδικό στόχο την καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων στους ανέργους, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, με απόφαση της ΓΣ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ, οι εκπαιδευτικοί θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ διεκδικούν σταθερά τη διατήρηση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα του Οργανισμού, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, ώστε να μην οδηγηθούν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αδιέξοδα και τα ΤΕΕ - μαθητείας του ΟΑΕΔ σε πλήρη υποβάθμιση. Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο εκπροσωπεί και τους μαθητές των ΤΕΕ του Οργανισμού και, ήδη, τις τελευταίες μέρες το 90% των σχολών μαθητείας σ' όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη.

Οι προσφυγές δε συνάδουν με την πανεπιστημιακή δεοντολογία

Με κοινή δήλωσή τους οι καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κυριάκος Κιουλάφας, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και Θεοδόσιος Πελεγρίνης, που ήταν υποψήφιοι στις περασμένες πρυτανικές εκλογές, σχολιάζουν την τακτική δύο μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος, του κ. Θ. Γιαννόπουλου και του κ. Κ. Μανάφη, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την εγκυρότητα της διαδικασίας των εκλογών. Η προσφυγή είχε γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο διάστημα.

«Η ορθή αντιμετώπιση των εξελίξεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προϋποθέτει ομοψυχία μεταξύ των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», σημειώνουν οι τρεις πανεπιστημιακοί και συνεχίζουν: «η αμφισβήτηση του κύρους των τελευταίων πρυτανικών εκλογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τον Ιούνη του 2000) εκ μέρους δύο μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος και η προσφυγή τους στις δικαστικές αρχές, μάς υποχρεώνει ως υποψηφίους στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, να δηλώσουμε τα εξής: Θεωρούμε απαραίτητη την αντιπροσωπευτική συμμετοχή στην εκλογή των Πρυτανικών Αρχών όλων των φορέων, που συνθέτουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, επίσης θεωρούμε ότι προσφυγές σε δικαστικές διαδικασίες με τις οποίες προσβάλλεται το κύρος των πρυτανικών εκλογών, δε συνάδουν με την πανεπιστημιακή δεοντολογία, παράλληλα δε βλάπτουν το Πανεπιστήμιο αποδυναμώνοντας περαιτέρω την αρχή της Αυτοδιοίκησής του, όπως αυτή ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία».

Τέλος υποστηρίζουν «ότι η εκλεγείσα Πρυτανική Αρχή πρέπει να κριθεί από το συνολικό έργο της και μόνον, το οποίο ως έχουμε χρέος παρακολουθούμε στενά σε κάθε του βήμα και ασκούμε εποικοδομητική κριτική».

Αποτελέσματα λαχειοφόρου

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη λαχειοφόρο ενίσχυσης της Οργάνωσης Δυτ. Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς της ΚΝΕ για Φλεβάρη-Μάρτη, τη Δευτέρα 2 Απρίλη στα γραφεία του ΚΚΕ στην Πάτρα. Οι τυχεροί αριθμοί είναι: Πρώτος λαχνός 3302 κερδίζει ένα κομπιούτερ, Δεύτερος λαχνός 3441 κερδίζει το «Κεφάλαιο».

Πληροφορίες στα γραφεία του ΚΚΕ στην Πάτρα (Γούναρη και Αγ. Ανδρέου) και στα τηλέφωνα 061-222.291 και 061-278.255 (από 6 έως 9 μ.μ.).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ανάγκη ο διορισμός εκπαιδευτικών

«Οταν επιτακτική ανάγκη είναι η μαζική, αλλά και η ουσιαστική διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής στην εκπαίδευση, με το νόημα που δίνει η παιδαγωγική επιστήμη στην αισθητική αγωγή, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στο μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών από τους απόφοιτους των πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικών σπουδών». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει ότι αντίθετα από τις ανάγκες, «η κατάργηση της επετηρίδας το 1997 είχε ως αποτέλεσμα να μην περιληφθούν σ' αυτήν και να μη διοριστούν οι μετέπειτα πτυχιούχοι των ΑΕΙ. Επίσης, η πρόσφατη εξαγγελία διαγωνισμού με αδιευκρίνιστους ως τώρα όρους συμμετοχής διευκολύνει την παρέμβαση και ευνοεί τον ιδιωτικά τομέα (βλ. Ιδιωτικά Ωδεία), δεν αντιμετωπίζει όμως την κάλυψη των κενών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ολα τα παραπάνω αναφέρονται σε έναν κλάδο που ούτε ο «πλεονασμός αποφοίτων» μπορεί να σταθεί σαν επιχείρημα για την κατάργηση της επετηρίδας ούτε «η αξιοκρατική επιλογή» όταν παραμερίζεται με διαγωνισμούς η επιστημονική ειδίκευση και τα κενά συνεχίζουν να καλύπτουν, κατά πλειοψηφία ως ωρομίσθιοι, απόφοιτοι αδιαβάθμητων μη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με αυτά, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης ρωτά τον υπουργό Παιδείας εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών μουσικής αγωγής απευθείας από την επετηρίδα, όπου θα πρέπει να εγγραφούν και να συνεχίσουν να εγγράφονται οι πτυχιούχοι των αντίστοιχων τμημάτων των ΑΕΙ.

Ανύπαρκτη υποδομή σε τμήμα του ΑΠΘ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων του ΑΠΘ εντοπίζει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο στην Κοζάνη, με τεράστια προβλήματα. Γι' αυτό το λόγο οι φοιτητές προχώρησαν σε αποχή εδώ και 15 μέρες, σε συλλογή υπογραφών με αίτημα να μεταφερθεί το τμήμα σε άλλη πόλη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα είναι πολλαπλά, τόσο γιατί οι υποδομές του είναι επιεικώς άθλιες όσο και γιατί οι παροχές προς τους φοιτητές είναι μηδαμινές ως και ανύπαρκτες, με συνέπεια να μπαίνει φραγμός στις σπουδές τους. Οξυμένο είναι το κτιριακό, αφού το τμήμα λειτουργεί σε πολύ περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, ανύπαρκτη είναι η εργαστηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, μεγάλη η έλλειψη διδακτικού προσωπικού, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη σίτιση των φοιτητών. Παρότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη λύση του.

Ετσι, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας αν προτίθεται να πάρει μέτρα και ποια για τη λύση του παραπάνω προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ