ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Αστυνομική επιχείριση στη Μόρια σε βάρος μεταναστών

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο hot spot της Μόριας της Λέσβου, προκειμένου να συλληφθούν μετανάστες, για τους οποίος έχει εκδοθεί απορριπτική, οριστική και αμετάκλητη απόφαση, μη χορήγησης πολιτικού ασύλου για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Αφού πρώτα κύκλωσε τον περιβάλλοντα χώρο η Αστυνομία, μέσα στο hot spot μπήκε αστυνομική δύναμη, ενώ ομάδες αστυνομικών με τις αποφάσεις μπήκαν στους οικίσκους για να προχωρήσουν στις συλλήψεις. Συνολικά, έγιναν εφτά συλλήψεις. Στην επιχείρηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών, ενώ προληπτικά βρίσκονταν στο hot spot της Μόριας δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Οσον αφορά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα στο νησί έχουν έρθει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, αριθμός ανάλογος του θεωρούμενου ως υψηλού αριθμού αφιχθέντων σε όλη τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου (1.053). Από την 1/9 μέχρι και χτες το πρωί, καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο 994 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 155 και στη Σάμο 338.

Επίσης, με δύο πλοιάρια έφτασαν προχτές 305 Σύροι πρόσφυγες στην Τηλλυρία της Κύπρου. Μεταφέρθηκαν στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, κοντά στη Λευκωσία.

Παράλληλα, σε 25.000 - 30.000 εκτιμά ότι θα είναι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου και δεν υπάγονται σε καθεστώς μετεγκαταστάσεων, που θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι ετοιμάζονται τρία νέα προγράμματα ένταξης, με το πρώτο να αφορά νέα καταγραφή, ιδιότητες, απόδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε όποιον το δικαιούται, το δεύτερο να αφορά την εγγραφή όλων των παιδιών στα σχολεία και πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικών, ενώ το τρίτο να αφορά την ένταξη στην εργασία. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «είχε μόνο θετικά αποτελέσματα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους και οποιαδήποτε μεταβολή στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας μας θέτει σε εγρήγορση».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι σε ιδιωτικό «αιολικό πάρκο» στη Μηλιά

Σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, καλεί η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με αφορμή την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για την εγκατάσταση ιδιωτικού «αιολικού πάρκου» στα Πιέρια.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 22 MW (11 ανεμογεννήτριες), της εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ ΟΕ», στη θέση «Πέντε Πύργοι» της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας του δήμου Κατερίνης.

Γίνεται έτσι ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση μιας μεγάλης επέμβασης στα Πιέρια όρη, έναν από τους ορεινούς όγκους της χώρας που αποτελούν «θησαυρό» για τους μεγάλους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Κριτήριο της επένδυσης, που έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνή Ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η «ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ» και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, αλλά η μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τα Πιέρια δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων, ούτε στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. (...) Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη επένδυση, που συνιστά παράδοση φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της διασφάλισης κερδών για τα μονοπώλια.

Απαιτούμε:

-- Να μην αδειοδοτηθεί η κατασκευή ιδιωτικού "αιολικού πάρκου" στα Πιέρια.

-- Αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

-- Φτηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των "πράσινων τελών" ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

-- Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.

-- Οχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας με κεντρικό σχεδιασμό.

Η μόνη λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος, υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της Ενέργειας δημόσια - λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες».

Παρέμβαση προς την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην προχωρήσει η εγκατάσταση του ΑΣΠΗΕ στα Πιέρια, κάνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Ρωτούν σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση: Για να σταματήσει η καταστροφική και για το περιβάλλον εγκατάσταση του «αιολικού πάρκου» στα Πιέρια όρη. Για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της ΠΕ Πιερίας και των υπολοίπων περιοχών της χώρας, διασφαλίζοντας φτηνό και επαρκές ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια, μόνιμη σταθερή δουλειά με μισθό και συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Πυρκαγιές

Eurokinissi

Πυρκαγιές ήταν σε εξέλιξη χτες σε διάφορες περιοχές της χώρας: Συγκεκριμένα, μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει το απόγευμα σε δάσος στον Πολύλοφο Αχαΐας, όπου επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες, με 26 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, δύο ελικόπτερα κι ένα αεροσκάφος. Η φωτιά πλησίασε τα χωριά Αρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι και Πλανηταρέικα, ενώ απομακρύνθηκαν οι καλόγριες από το μοναστήρι της Αγ. Μαρίνας. Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Πυρκαγιά σημειώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στο Σκουροχώρι Ηλείας, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες, 14 οχήματα, εφτά άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα αεροσκάφος. Σε δασική έκταση στην περιοχή Σκουτεσιάδα Αγρινίου, όπου επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Σε δασική έκταση στον Βουτσαρά Μεγαλόπολης, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο και τέσσερα αεροσκάφη. Προς στιγμήν απειλήθηκαν σπίτια, χωρίς να κινδυνεύσουν κάτοικοι γιατί είχαν ειδοποιηθεί και βρίσκονταν στην πλατεία του χωριού. Επίσης, στην περιοχή Βολιώνες του δήμου Αμαρίου, στο Ρέθυμνο, στην ανατολική πλευρά του φράγματος Ποταμών. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν δέκα οχήματα, με δύναμη 16 πυροσβεστών και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.

Αγροτοδασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές Αρετή, Ανδραβίδα και Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Επιχειρούσαν συνολικά 25 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Χαβριάτα Κεφαλονιάς, όπως και οι φωτιές στην περιοχή Κανάλια, στη μέση Κέρκυρα και στην περιοχή Λάκωνες, στη βόρεια Κέρκυρα. Ιδια κατάσταση επικρατούσε στην περιοχή Κοκκινιά Τροιζηνίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Προβλήματα σε παιδικό σταθμό

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει όλες τις δυνατότητές του για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων. Με πλήρες προσωπικό θα μπορούσε να φιλοξενήσει 63 παιδιά, αλλά λόγω των ελλείψεων έχει μόνο 43.

Οπως διαπίστωσαν οι Τάσος Τσιαπλές και Πάρις Λιόλιος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κατά την περιοδεία τους στο σταθμό, υπηρετούν μόνο 3 δασκάλες από τις 6 που χρειάζονται, υπάρχει 1 μάγειρας, χωρίς βοηθό και τραπεζοκόμο, για την καθαριότητα δεν υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες, ενώ χρειάζονται 3. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 2 με μερική απασχόληση, από εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού με το οποίο κάνει σύμβαση ο ΟΑΕΔ. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ιατρική κάλυψη από παιδίατρο των βρεφών και νηπίων.

Το ΕΚΛ απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων αυτών των αναγκών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, να εξασφαλιστεί παιδίατρος που θα παρέχει ιατρική κάλυψη στα βρέφη και νήπια του σταθμού.

Τροχαίο με νεκρό

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής στο 7ο χλμ. Τρικάλων - Αρτας. Σκοτώθηκε ο 40χρονος που οδηγούσε το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς Τρίκαλα, ενώ πολύ βαριά τραυματισμένος είναι ο 28χρονος οδηγός του ΙΧ με κατεύθυνση προς Πύλη.

Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος ένας 37χρονος οδηγός, μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με αμαξοστοιχία σε φυλασσόμενη διάβαση, στο 67ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή επιχείρηση εξουδετέρωσης δύο βομβών στο χώρο της 112 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στον Ασπρόπυργο. Παράλληλα, δύο βλήματα, πιθανόν από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή της Βλάστης Κοζάνης, πλησίον του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στην ορεινή κοινότητα. Το βλήματα εντόπισαν πολίτες οι οποίοι παρακολουθούσαν τους αγώνες αυτοκινήτου που διεξάγονται στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ